Какви са вариантите за климатизация на цялата къща по зони, от къде трябва да се тръгне при избора на решение, и какво трябва да знам? Иска ми се и трите стаи да са с отделни климатици (касетъчен тип, примерно) и отделен контрол. Гледах в нета, че има климатици с 2 и 3 стенни вътрешни тела, но технологията им ми е неясна, а и като си помисля колко метра тръби ще трябва да се прокарат по дължина на къщата, за да работи този вариант за всички стаи, вероятно КПД-то накрая ще падне наполовина. Мислех си за касетъчен тип, защото остава най-незабележим, ще правим изолация на тавана и така или иначе ще трябва да се монтират окачени тавани, ако не навсякъде, то поне на места (абсорбатора ще е едва ли не в средата на стаята, например). Трите стаи са с площ нещо около 70 квадрата (грубо), като 2 от тях споделят обща стена, а третата (с абсорбатора) е в другия край на къщата. За тези две стаи ще е лесно използването на един климатик с 2 тела, но го мисля като много краен вариант. Ще ми се всичко да в вградено - контролите в стените и т.н.
Освен обема какво трябва да съобразя, и чисто финансово погледнато, ще се напукаме ли с подобно решение съпоставено с вземането на отделни климатици за стаите, да речем. Мерси.