Вреди ли на бебето отоплението с климатик?
на моето не му вредеше .. по добре от печка на дърва пушеща в стаята
Правилно избран и коректно монтиран - невероятно е да си с климатик.Първоначално публикувано от dgenov
dgenov, я по-добре питай няколко педиатъра (детски лекари). Ако става въпрос за здравето на детето ми не бих се доверил на мнения в подобен форум.
педиатъра когато е следвал такова устроиство "климатик" не е съществувало в БГ .. освен това педиатъра освен да ти изпише лекарства за 80-100 лв( като едното е силен антибиотик) щото детето е сополиво ,за друго не става
според мен въпросът е абсурден. повече логика има в "по-вреден ли е Х от Y?"
но и отговорът (какъвто и да би бил той) би бил също толкова абсурден. след като човешките бебета са оцелявали в пещерите на студено, по-късно и на запалени огньове, по-късно в сламени колиби и горящо-пушещи изсушени изпражнения, после на въглища, после на нафтови печки, надали "вредният ефект" на един климатик би надминал преждеописаните![]()
Съгласен съм с факта че сме се запазили като вид - но какъв процент са оцелявали е неизвестно. Да не говорим че бебетата в пещерите не са като сегашните - ама да не навлизаме в тема по която няма данни. Към днешна дата целта е да се създават условия на децата за 100%_тово оцеляване? Т.е. по възможност да се избягват излишни рискове застрашаващи здравето им. НЕ СПОРЯ дали са вредни или не и доколко ако са и т.н. но все пак мисля че не са изцяло БЕЗВРЕДНИ(особенно куча-марките в тясни стаи със слаби климатици-които ще правят виелица при минусови температури)!Първоначално публикувано от FearMe
Подминава ги по ДВА параметъра:
1. създава течение(духа, въртят във въздуха и прахоляци)
2. изсушава въздуха.
За това въпроса ми изглежда логичен - вредят ли тези "странични ефекти" на здравето на бебетата(най-вече новородени, а не толкова на големите деца)? А колко и т.н. ако иска някой да навлиза в дискусия може и да си напише мнението.
Анкетата може да е полезно на някой който е чуденка "с какво да топля бебе?" - какво лошо има? И аз съм се чудил навремето. Педиатрите съм ги питал на друго място - сега искам Вас да питам. Напълно разбирам че форума не е научно/медицински, но пък посетителите са активни ползватели/техници/търговци и т.н. на климатици, който иска да отговаря/който не иска да не отговаря.
По онези времена средната продължителност на човешкия живот е била 23 години...Първоначално публикувано от FearMe
Тя и баба ми без климатик доживя до 87 години ....
според мене климатика не вреди, напротив ако е с плазмен филтър би бил полезен, за запазване на сдравословна среда при бебето.
Няма по-добър начин за гледане на бебе от климатика след водното отопление/централно или локално/,стига да не е изложено директно на възд.струя.А това,че изсушава въздуха при отоплениене вярно, или ако го изсушава то е пренебрижимо малко,защото е ниско температурно отопление.
Първоначално публикувано от nebelservice
абсолютно си прав за бабите и дълголетието им, така е защото са им по-здрави организмите - не са яли кремвирши и не са се топлили на климатик и не са пили през три месеца антибиотици още от бебета. Неизвестен автор: "колкото по-добре живее човек - толкова по-слаб става" 
- невероятно но факт.
Ако климатика е с плазмен филтър като един от моделите на Фуджи е даже по-добре, тъй като се извършва дезинфекция на въздуха.
Тази теория ми се струва твърде извратена.Но че естествения подбор извършвана от природата си е вършила работата, спор няма.Просто слабите и болните не можели да оцеляват и съответно не могат да създадат поколение което да носи в гените си несъвършенствата на родителите си.Позволих си офтопик ,нека ме извинят модераторите.Първоначално публикувано от dgenov
Да, определено вреди. По-малко от акумулираща /с азбест/ печка. Повече от радиатор /маслен или воден - няма значение/. Не коментирам газови печки и такива на твърдо гориво.
Дори печката на дърва е вредна - затопля силно помещението и води до изнежване на детето.
Е какво - ?? Да се лишим от бебето ли?
Ами - не! Просто трябва по-често да е на разходка, на въздух. Дори да спи на по-студено е по-добре.
Споделям личен опит и не се смятам за специалист. Но си отгледах 2 дечица....
В крайна сметка, какво значи вреди ли или не? Ние сме израстнали с телевизор, е нямаше денонощни програми, а само първа(втора, който имаше телевизор с дециметров обхват). Сега има компютри. Дъщеря ми е на две и половина, стана вече месец, аз вечер, нямам достъп до компютъра. Тя иска и гледа Цар лъв или Шрек(знам ги вече наизуст). Вече има и климатици. При телевизорите казваха: да не се гледа от близо и т.н. Досега не съм видял в инструкциите за климатик : не използвайте ако имате пеленаче! А относно духането, то не пречи само на децата, я постой ти самият и да видим дали няма да те заболи вратът.