Здравейте,
Първо искам да се извиня, че пускам нова тема, но се надявам да ми помогнете да реша конкретната дилема която имам. Прочетох доста от темата "Помогнете ми в избор на климатик", но така и не можах да се ориентирам.
Предстои ми покупка на климатик за отопления на стая в много студена кооперация. Стаята е нормален хол 5.5м х 3.5м х 2.6м (ако не се лъжа, но е някъде там). Проблемът е, че кооперацията ни е адски студена през зимата. Намира се в Пазарджик - там по принцип не падат много температурите, но у нас няма сгряване. Кооперацията няма изолация, стаята е със стара дървена дограма, но няма как в момента да я сменим.
В съседната стая имаме Osaka 9-ка обикновен конвенционален климатик от преди 2-3 години. Стаята е по-малка (детска стая) мисля, че е някъде 3.5м х 3.5м х 2.6м. Та тази 9-ка като я пусна декември месец на 25 градуса я спирам чак март месец, но хич неможе да ме сгрее. За пример - одеалата винаги са ми студени като си лягам.
Холът за който ми трябва климатик в момента се грее с печка на дърва (води се камина, но реално е печка с прозорци и няколко тухли), на която май и даваат, че топли с 8kw. С тази печка хола се сгрява идеално, даже става много топло понякога.
И сега въпросът ми - баща ми се е задрънкал за една евтина осака, която се води 12-ка. Цената с монтаж е около 680лв + подарък - някаква прохусмокачка. Също така той вади една теория, че когато температурата падне под 0 градуса климатика почва да работи като печка с реотани т.е. харчи толкова ток колкото и топлина отдава. От горе на всичкото не иска и скъп климатик, защото за него тази техника няма поправяне и било по-добре като се скапе след 2-3 години да се купи нов и за това да не се влагат много пари в климатик. Иска климатик който да пускаме от време на време когато не е много стедено, вместо да палим печката, а когато дойдат големите студове да си палим печката.
Аз от друга страна искам нещо колкото се може по-мощтно и по-икономично, за да може да изхвърлим веднъж за винаги тази печка и дървата, които ми пълнят гаража.
Харесах си от един сайт един климатик и моля ако някой знае да ми разясни някои неща. Това е линк към сайта:
http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=169
Климатикът е Toshiba-Japan RAS-221SDR DAISEIKAI.
За отопление пише: 0.7-2.5-6.1kw и тук вече моето объркване. Този климатик ако трябва да го сравнявам с киловатите на печката да го броя за 2.5kw или за 6.1kw? А и мислите ли, че за хола който описах този климатик ще е достатъчен дори и в най-големите студове да може да прави много топло?
Ако някой може да ми посочи по-добър модел като за моят случай ще се радвам много да сподели. Към тази Toshiba, ме привлече единствено COP-а който пише, че е 6.7.
И по темата да попитам - заслужава ли си да се дадат парите за тази Toshiba, като за тези пари мога теоретично през 2 години да си слагам нова Osaka в бзлиските 6 години.
Също така искам да попитам този COP праволинейна величина ли е? Т.е. ако Toshiba-та e 6.7, а Osaka-та е примерно 3.3 значи ли, че Toshiba-та ще харчи на половина, а ще грее като Osaka-та?
И последен въпрос - мислите ли, че с хипер-инвертор (какъвто е Toshiba-та) сметката за ток ще се доближи до тази на дървата или ще е много по-гомята? (по принцип зимата харчим около 2 кубика дърва на месец, за цената не съм сигурен, но май са по 60-80лв кубика, та около 120-160лв ни излиза на месец на дърва)
Благодаря ви предварително!