Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 46

Лаишки въпрос за автоклиматици

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Re: Лаишки въпрос за автоклиматици

Ей, чак се почувствах неудобно, че попитах нещо.Не се карайте,бе! Пийте, поне бира. Карам турски Ситроен. И кво толкова, ако акумулатора първите пет минути помага за нагряване, после ще си го навакса.., затова е акумулатор. Вярно, че с акумулатор никой не се топли, ама то и с метан са малко в последно време

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от ewgeny
    Факта компресора да прави топло го забравете бе хора. Няма такова нещо в серийно производство. Ако някой иска да спори, да казва марка и модел и веднага правим проверка. Хобито ми е да се занимавам с коли. Стига глупости вече. Уж интелигентни хора сме се събрали. Все едно домашните климатици да ги пускате зимата сутрин за по 3 мин. и то без подгряване. Градски легенди. Ае лека.
    @ewgeny, виж поста ми в тази тема, ако не си го прочел: http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg330303
    Както споменавам там - отоплението с климатик не е особено ефективно (сравнено с топлото от вече загрял двигател), но го има фабрично при дизеловите (D4-D) Toyota Avensis, изпълнение SOL, модел 2003-та. И си има бутон за включване на тази функция, разположен е вляво от волана, на таблото. Тоест не където е управлението на климатроника на централната конзола. При натискането му има пауза от няколко секунди, след което ясно се чува включването и работата на компресора на климатика.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Аз също съм абсолютно сигурен,че има отопление с климатика при някои автомобили.Понякога се занимавам на приятели с дребни ремонти и съм го виждал с очите си.Все пак 8-9 години само климатици монтирам и ремонтирам и поразбирам нещичко и от автоклиматици,но не мога да кажа по спомени коя марка и модел визирам.Мисля,че беше модел на СААБ или Волво.Играх си със смяната на режимите,чуваше се как зацепва климатика,затопляше дебелата тръба.
    Не виждам технически проблем защо в автомобил да не може да се топлиш с климатика.Всичко,което важи за домашните клими може да се приложи и при автомобилните.Сега при върховите Мерцове и БМВта има дори инверторно управление на компресора чрез промяна на хода на буталцата в компресора,то пък едно реотанче за подгряване на картерчето ли ще пропуснат да измислят,ако това е проблема.

5. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    @ewgeny, виж поста ми в тази тема, ако не си го прочел: http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg330303
    Както споменавам там - отоплението с климатик не е особено ефективно (сравнено с топлото от вече загрял двигател), но го има фабрично при дизеловите (D4-D) Toyota Avensis, изпълнение SOL, модел 2003-та. И си има бутон за включване на тази функция, разположен е вляво от волана, на таблото. Тоест не където е управлението на климатроника на централната конзола. При натискането му има пауза от няколко секунди, след което ясно се чува включването и работата на компресора на климатика.
    Приятелю, твоята тойота разполага с двоен блок за климатизация на авъздуха. Едната част е с топлообменник на топлата вода от ДВГ-то. Това добре. Втория обаче е изпарителя + клапи за смесване на въздуха за контрол н атемпературата (климатроник). До тук добре. Вентилатора обаче е тангенциален с електросъпротивителен нагревател, вертикално разположен. Релето се намира се в предпазителния блок, в краката на шофьора и се пада втори отдолу нагоре, в лявата колона. Предпазителя е 40А и е общ с този на климатика. HTR 40A. Ако смяташ че сега и руснаците лъжат направи ши*ана снимка на ши*ания 4-пътен вентил че да се свършва. Ае, Ванко ти си наред. Казвай точно модела на Легасито.
    С най-добри чувства.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

ewgeny-ще го купуваш ли Легасито?
    И като чета объркания ти пост,нищо не зацепвам. Едната част била с топлообменник на топлата вода? Да бе,ама докато стопли?Релета някакви-кой пита за тях изобщо? Предпазител, HTR40A??? Tова пък какво има с темата? И някакви руснаци накрая??? Да не си на маса в момента?

7. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Климатичната исталация при автомобилите е само за охлаждане.При автомобилите с компютърно управление,докато не загрей ДВГ до 40градуса не се вкючва компресора.При съвремените автомобили парното се захранва директно от главата и веднага започва да духа топло. Един Битов климатик при -7 градуса му трябва повече време да загрее и да духа топло от колкото да запалиш ДВГ и да загрее,поради тази причина климатика се ползва само за охлаждане.За бърз старт има си разни други екстри,печки нагреватели,акумолатори за топлина.Имат си таимери И ДВГ се бключва само по зададено време.В Скандинавия спираш колата на паркинг и я включваш в тока да не изтива или не я гасиш.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

От всички изказали се по темата само ewgeny е в час. Другите си карайте колите и не се напрягайте излишно. Хайде спорна днес.

10. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    ewgeny-ще го купуваш ли Легасито?
    И като чета объркания ти пост,нищо не зацепвам. Едната част била с топлообменник на топлата вода? Да бе,ама докато стопли?Релета някакви-кой пита за тях изобщо? Предпазител, HTR40A??? Tова пък какво има с темата? И някакви руснаци накрая??? Да не си на маса в момента?
    Ами то като не си отворил и видял няма как да ме разбереш. А за руснаците, говоря защото забележи, че 90% от сервизните документации в интернет са на Руски. Аз ако бях на маса избщо нямаше да седна на компа даже. Наистина малко се олях ама на Тойотата док беше 500 стр., и почти ми беше писнало. Наистина без лоши чувства, ама грешите. HTR 40A e предпазителя към релето за отопление.

11. Тук е от
    Nov 2007

Цитат Първоначално публикувано от geozap
    Климатика на колата може да се пусне да работи, само ако температурата е по висока от 16 С.Мога да ти кажа как да го пуснеш и при по ниска температура, но не те съветвам да го правиш , рискуваш да" блокираш" компресора.Вместо да се чудиш каква печка или нагреватели да си включиш в колата, мини през сервиз или ако можеш сам си провери термостата .
    Това мнение малко си противоречи с това (през зимата не става >16*):

Цитат Първоначално публикувано от kris11
    Когато включи компресорът се чува ясно изчаткване на ел.муфата .
    През зимният период при плюсове температури е препоръчително да се включва климатика за да поработи компресорът поне 2-3 пъти в месеца. Иначе цял зимен период като не се включва на пролет вала е корозирал и при пускане надира уплътнението , фреона изтича - зареждане с фреон времено -пак изтича и накрая ремонт на компресор.
    Кое е по-вярното?
    Ако климата не се пуска при под 16, значи зимата не може да се провери дали работи климатика (дори в сервиз?). Как се купуват коли с клими зимата?

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Такааа. Днес си поиграх да измеря за колко време ще започне да духа топло с включен този бутон.
    При -5C навън, при постоянни 1100 об/мин, при климатроник в режим авто и при най-висока температура (започва да духа първо слабо едва след известно загряване на въздуха в системата и се усилва с увеличаването на това загряване). Оказа се, че са необходими 11-12 минути за появата на първата чертичка на дисплея за силата на вентилатора. И 13 минути за втората.
    Не съм засичал колко време ще трябва при същите условия без натиснат този бутон. Смятам ще бъде по дълго, сигурно около 15-16 минути. Това все пак е дизел, бавно загрява спрямо бензиновите двигатели.

Какво следва от тук: ако имаше някакъв нагревател на вентилатора (управляван с този бутон) - то би следвало топлото да започне почти веднага, а не след 12 минути. Така че това бавно загряване, но в същото време - по бързо отколкото без натиснат бутон - е сходно с бавното първоначално загряване на един домашен климатик при първоначално пускане и при минусови температури.

После: в Owner's Manual на английски описанието за този heater е следното: делят се на два вида - combustion type (с вътрешно горене, тип печка) и hot gas type. Ако при вторият тип (какъвто явно е при моята кола) ставаше въпрос за нагревател при вентилатора - щеше да пише hot air, а не hot gas. Оттук и какъв газ може да бъде, освен хладилният агент в компресора на климатика?

Ето видео: https://www.youtube.com/watch?v=KrebNTPG1Ak

13. Тук е от
    Jan 2009

Не съм спец. ама ми се струва че това копче е за някакво ел подгряване ,което няма нищо общо с климатроника на автомобила.Според мен ,щом няма ефект на затопляне означава че е повредено. Ако е дизел може да подгрява горивото.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Между климатика ти в къщи и този в колата има огромна разлика. Единият на колата работи с R 12 или R 134a ,a този в къщи с R22, R407или R410 .Разлика в температура на изпарение ,показатели на маслото и тн колкото си изкаш и още толкова.Инвертора служи за промяна оборотите на ел.двигателя на компресора на домашната ти клима, оборотите на автомобилната се променят като натиснеш най десния педал,така че нямат нужда от инверторно управление.Ти отварял ли си някога компресор на клима за кола?Би ли обяснил как става това с промяна на хода на буталцата.
    Всяко нещо което не работи защото, някаква защита не му позволява, може да се накара да проработи за кратко време, но после много дълго време ще бъдеш без него.Диагностиката, дали работи климатика на кола може да се направи и без да се включва климатика...?!
    Относно клипчето .Чудесно, само че забележи ,че светодиода АС на климата не свети, което показва, че в момента не работи.В автомобила има колкото си изкаш hot gas за справки ауспуха.Майтапа на страна срещал съм и такъв климатик .Абсорбционен тип вързан след колекторните тръби.Брой единствен.
    В самолетите се използват полупроводникови термобатерии за климатизиране ,това е същото но в по големи размери, като на безкомпресорните охладители за вода за офиси, хладилни чанти за автомобили, които се вкл. в запалката.МОЖЕ да използват и в кола този метод ,но аз поне засега не съм го срещал.

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Относно клипчето .Чудесно, само че забележи ,че светодиода АС на климата не свети, което показва, че в момента не работи....
    При натискането на този бутон - статуса на A/C не се променя. Но в табличката по долу се вижда кога може да се използва в комбинация с A/C и кога не е необходимо.

Признавам си, че това чак днес го прочетох в дебелата книга и чак сега разбрах, че може да се използва и в комбинация с натискане на A/C бутона! Досега си мислех, че с натискането на бутона за отоплителя - климатика автоматично се включва на отопление.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Между климатика ти в къщи и този в колата има огромна разлика. Единият на колата работи с R 12 или R 134a ,a този в къщи с R22, R407или R410 .
    Имат и много общи неща -темппературата на кондензация и изпарение е еднаква,но при различно налягане.
    Най-добрите климатични системи са Тремо-Кинг на камионите и контеинерите подържат винаги зададената температура от -20 до +20 градуса при виншна -40 до +40 драдуса и работят с R12,R134,R22 и R404.
    Хода на буталата е постоянен и не се изменя в зависимост от оборотите.Има си защити за ниско и високо налягане и климатика най добре рабори на средни обороти.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

geozap-по въпроса за инверторното управление на компресор за автоклиматик.Ако седнеш и прочетеш някоя статия в специализирано списание за автомобили за някой от новите BMW 7 или S-kлас на МБ ще разбереш,че има такива компресори.Доводът ти-ти отварял ли си компресор за кола е АБСОЛЮТНО смешен.Ако ти си виждал само двигателя на пернички гоуф двойка в гаражния си сервиз,не значи че на тоя свят ги няма хибридните двигатели на Приус и Инсайт или водородните на BMW.Промяната на хода става елементарно-като се отдалечава и приближава въртящия се наклонен диск,по който се търкалят буталцата. Оттам се променя и дебита,съответно и налягането на фреона.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. продавам станция за автоклиматици
    От popovski във форум Приключили продажби
    Отговори: 8
    Последно: 02-11-12, 20:40
  2. Лаишки въпрос за абонатна станция и топла вода
    От kod във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 4
    Последно: 24-05-10, 22:18
  3. Автоклиматици
    От bobyclima във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5
    Последно: 15-05-10, 15:00
  4. Още един лаишки въпрос за автомобилен климатик
    От mitko414 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 2
    Последно: 06-08-09, 18:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе