Малко са хвани едния, удари другия. Кажи бюджет и параметри на помещението.Цитат:
Първоначално публикувано от kantonaa
ПС: съжалявам, прочел съм 9LGC вместо 9LDC. Горното важи ако питаше за 9LGC и TE9HKE. Но 9LDC наистина е по-добрия от двата.
Преглед за печат
Малко са хвани едния, удари другия. Кажи бюджет и параметри на помещението.Цитат:
Първоначално публикувано от kantonaa
ПС: съжалявам, прочел съм 9LGC вместо 9LDC. Горното важи ако питаше за 9LGC и TE9HKE. Но 9LDC наистина е по-добрия от двата.
Помещението е 14 кв.м., спалня е и в момента го отоплявам със Санио 22 ка втора употреба, 3.2 Кв. номинал на отопление.Трета зима работи без никакви проблеми.Реших обаче да сложа климатик и в кухнята и пак се насочих към втора употреба, но като размислих реших да се понапъна и да преместя Саниото там , а в спалнята да сложа нещо ново.Привърженик съм на 100 волтовите модели, но мисля че не отговарят на условията за заем по програмата за енергийна ефективност, а мисля да го взема с такъв, защото потребителските нещо ги поспряха, а отпусканите са с яка лихва.Склонен съм да дам 1500-1600 с монтажа.
Лошото е, че и новите 100 волтови 22-ки вече са с номинал 2.2Кв. на отопление, а на мен ми трябва поне 3Кв.Тогава вече отивам поне на 28-ца, а там цените са други.Всъщност производителите за това я направиха тая "врътка" с мощностите- да оскъпяват моделите и да печелят повече.Защото за помещение, което си отоплявал с 22-ка за 1500 лв., сега за същото ти трябва 28-ца, която отива на 1800-2000 лв.
Само внимавай да не съжалиш после, защото Саньото за спалня е идеално - предполагам си доволен от това колко е тихо.
Слагай Fujitsu ASYB09LDC - за 1300 лв без монтаж можеш да го намериш най-евтино. За 100-волтов кредит ЕЕ няма, но сега и за 220-волтовите дават доста трудно. Все пак опитай.
Опааа... горе съм прочел 9LGC, а ти си писал 9LDC. Всъщност вече сме на едно мнение. 9LDC смело!
Кантона, вземай Фужитсуто и си гледай кефа. В тая мялка стаичка ще ви климатизира идеално и почти винаги ще работи на минимално натоварване, т.е много тихо и икономично.Тъкмо ще си едни от малкото, които ще могат да направят действително сравнение между двете "климатични идеи". Ако един ден се върнеш и напишеш впечатление, ще е супер.
Напротив през Септември според мен всички климатици ще са с по-високи цени, сега е момента да си купиш климатик. Финансовата криза принуждава всички търговци от Европа да продават без печалба ( това е една от причините FUJITSU да е с толкова ниски цени).Цитат:
Първоначално публикувано от dgenov
Доставките за Септември няма да са такива и нищо чудно да са доста по-високи, защото които е имал да продава вече ще е продал, а новото производство ще е скъпо защото кредитите и долара са много скъпи в ммомента.
Може и да е така, може и да не е :)
Според мене ако лятото е горещо ще има недостиг на климатици,защото на много вносители
им орязаха кредитите,а повечето сами намалят количествата за внос.
много благодаря за съветаЦитат:
Първоначално публикувано от dgenov
все пак мисля да изчакам да свалят до около1300 с монтажа и тогава да го взема веднага, с продавачката си поговорхме и и казах да видим кой ще издържи повече аз с готовите пари или те смногото климатици и падащи цени за моментаЦитат:
Първоначално публикувано от dkolov
Възможно е, но не вярвам да има недостиг на климатици, защото отрязаха и потребителските кредити и много трдуно ще се намерят свободни пари за купуване. Не знам дали са им отрязали кредити на вносителите, но явно има доста климатици за продаване щом има такива бесни промоции.Цитат:
Първоначално публикувано от jori
Но стигне ли се до недостик цените ще хвръкнат нагоре.
Цените на стоките е абсурд да тръгнат нагоре, това на този етап е невъзможно!
Заводите свиват производството, потреблението на хората е сведено до минимум заради световната финансова криза, която според проучване у нас ще се усети най-много през лятото!Кой в днешно време налита да купува?!Всеки изчаква и си скътава парите...чака по-добри времена за да ги пусне в употреба.Хората са наплашени от кризата, и сега не купуват, както купуваха преди, така че няма как и откъде да се вдигнат цените.Банки, заводи и фирми свиват бюджета!Като е намалено потреблението, как ще се вдигнат цените?!
Според мен имаш ли нужда от нещо и имаш ли парите вземи го веднага.Никога нищо не се знае както се казва.
Въпрос на проучване и прозорливост бих казал!
Аз имах възможността да работя в чужбина, така опознах друга култура, манталитет и начин на живот.
След като се прибрах в България видях и разбрах, че ние ще бъдем част от обединена Европа и веднага прозрях, че и при нас ще стане същото, както в страната, където бях на гурбет.Веднага след като се ожених си купихме апартамент, защото прозрях че ще се засили строителстово, банките ще отпускат кредити и цените на апартаментите ще скочат драстично! Тогава си купихме тристаен монолит 90 кв.м за 32 000 лв. а сега вие сами можете да прецените каква е моментната му стойност! Въпросът е да имаш усещане за нещата, разум, търпение и решителност в точния момент!
На времето тъкмо ми потръгна бизнеса и бях искарал някой лев.Имаше търг за една много изгодна сграда която тогава струваше на сегашни пари около 30 000лв. имах парите взех я сега тази сграда ми носи по 7 000лв. месечно а цената и в момента е около 300 000лв.
Това е само един пример.В живота съм научил че колкото отлагаш нещо после ти излиза по скъпо и повече нерви.
Редовно следя този форум и съм ви много благодарен за компетентните коментари и съвети.Вече съм напълно убеден че сте на "ти" с този вид материя.Писах няколко пъти и получих , мисля добри съвети и коментари.Щях да слагам колона Осака в хола и благодарение на вас ,разбира се се отказах.Стигнах до извода ,че данните от Екоклима са фалшиви-необяснимо защо.Сега имам нужда от нов съвет.Хола и спалнята са еднакви по размери (4х4=16кв.м.), и реших че е най-добре два по-малки във всяка стая.Следейки вашите коментари съм се спрял на: http://v-clima.com/prod.php?id=15. Въпроса ми е къде мога да го намеря на най-промо цена.