Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
Нямат особена разлика с миналогодишната серия HKE . Софтуерно посвиха малко макс.отоплителна мощност,но увеличиха КОП-а.И пооправиха дизайна на вътрешното.Основните чаркалаци и софта са еднакви,така,че няма повод за притеснение зимата,държат се перфектно от години,поне тази серия.За разлика от китайските UW и PW.
nikiR1 - слагай една 9 JKE + 12 JKE и си свиркай.Имат доста екстри,тихи са,висок КОП,5 г гаранция за компресора,яка фаца ( визия) ,какво още искаш.
Здравейте,
Отварям отново темата за избор на климатик, като молбата ми е за помощ с мнения от участници във форума, тъй като от бързия преглед виждам, че тук наистина има специалисти и хора, които знаят кои са важните неща при избор на климатик.
И така - необходим ми е климатик предимно за отопление на стая (хол) - 33 кв.м и прилежащ към него коридор - 12 кв.м. без врата помежду им. Апартамента се намира в нова тухлена кооперация с външна изолация и дървена дограма.
От фирма, предлагаща климатици направиха оглед и ми казаха, че ще е необходим климатик 18000 BTU.
Бюджетът ми е около 1500 - 1600 лв.
Предложиха ми следните модели:
- LG S18AT
- Fudjitsu ASYA 18LC
- HITACHI RAS 18
- Mitsubishi Heavy Industries ZGX -S63
Единствено цената на LG-то е от порядъка на 1600 лв. и се вмества в бюджета ми.
Въпросът ми е имате ли впечатления от този модел на LG? Ще върши ли работа за отопление на помещението. Заслужава ли се да се инвестират все пак не малко пари в LG (доколкото видях във форума не са добри отзивите за LG-тата). Ако LG-то не е добър избор можете ли да ми предложите марка/модел.
Предварително ви благодаря.
Твоят климатик е Daikin FTYN 50 F/ RYN 50
Защо не оставиш това LG и не помислиш за Daikin FTYN60F?
Благодаря за отговорите на Deian и Vclima. Доколкото виждам и двата модела са конвенционални, а не инверторни. Какво влияние оказва това - в ефективността на климатика, консумацията или не е чак от толкова голямо значение.
Въпреки че се водят конвенционални, те са инверторни, колкото и да звучи невероятно. Това е най-доброто на тази цена
Цитат:
Първоначално публикувано от vclima
Въпреки че се водят конвенционални, те са инверторни, колкото и да звучи невероятно. Това е най-доброто на тази цена
Колегите бяха обещали информация за въпросните модели. Ама темата някакси заглъхна. Аз лично, продължавам да съм в неведение - що за чудо на техниката е това "полу-инвертор".
Ами инвертора си е инвертор!
А този модел Daikin FTYN 50 си е конвенционален. Дайкин още не са измислили такъв хибрид "полу...полу..."
След като е конвенционален, значи ли това, че ще има по - висока консумация на ел. енергия и по - ниска ефективност (поради липсата на плавно управление на компресора)?
Ако се върнем на темата може ли да се купи "читав" инвертор за отопление на помещение (33 кв.м. хол и 12 кв.м. прилежащ коридор) кв.м за 1600 лв. или трябва да увелича бюджета?
Доколкото успях да се ориентирам за отопление на такава квадратура и инвертор от Fudjitsu/Hitachi?Mitsubishi/Daikin цената отива към 2500 - 3000 лв.
Някакви други предложения освен Daikin FTYN 50 F/ RYN 50 или да се "хвърлям" на Daikin-а, пък макар и да не е инвертор?
Хубав инвертор е Nocria на General. Но е далеч от бюджета ти. Помисли и реши как ще ползваш климатика - постояно или ще го спираш през денонощието, от там и дали ще ти е необходим инвертор. С тези пари и кубатура - трудно ще намериш хубав инвертор.
С Daikin FTYN 50 ще се отопляваш добре до около 0оС, при по-ниски температури - мощността като падне и с тази кубатура си на ръба меко казано.
При около -5оС външна и зададени 20оС - отдаваната мощност на отопление е 4,36кW (при 112м3 помещение - 39W/м3), а при около -10оС външна и зададени 20оС - отдаваната мощност на отопление е 3,70кW (при 112м3 помещение - 33W/м3).
Колкото повече повишаваш зададените градуси над 20оС, за да компенсираш загубата на топлина към коридора и да се чуставш комфортно в стаята - толкова повече допълнително ще пада и отдаваната мощност на компресора..... омагьосан кръг се получава.
Ако не беше коридора ти в сметката - щеше да е добре, но с него...
Цитат:
Колегите бяха обещали информация за въпросните модели. Ама темата някакси заглъхна. Аз лично, продължавам да съм в неведение - що за чудо на техниката е това "полу-инвертор".
Не е полу инвертор, а цял. Който иска да вярва, който иска- не. А който разбира ще си разгледа техническите и сервизни файлове на Дайкин
Haro, този Дайкин е най-доброто съотношение цена/мощност. Както виждаш, големите мощности са скъпи, а на теб ти трябва голяма мощност. Моделът официално се води конвенционален, но на отопление работи като инвертор по думите на хора, работещи с него. Има инверторен модул във външното тяло - това конвенционален модел ли е?
Ако искаш да си по-спокоен, вземи както ти казах малко по-големия - FTYN60F. Ако искаш баш-инвертор, виждаш накъде вървят цените. А и Дайкина няма да спре да те топли при 0°.
Kaar- ти изобщо отварял ли си някога сервизното ръководство на FTYN ,та пак се изказа толкова "компетентно" за отоплителните възможности на този модел ???
Да не би на Нокрията да не й пада мощността?
За невярващите след малко отварям нова тема за този модел.Ще има доста интересни снимки....
Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
За невярващите след малко отварям нова тема за този модел.Ще има доста интересни снимки....
Супер! Да се разсее накрая мъглата около този модел. :RTFM: