Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
   Цитат:

Първоначално публикувано от deian  
 То така се прави. Има даже и с фабричен такъв нагревател. Но общо-взето ако климатикът е добре конструиран, няма нужда. Пък и тези 50 W се добавят към общата консумация и вдигат сметката ;)

не знаех че има такива , но мисля че 1м. от този нагревател - 25w включван когато е яка студ и не се справя самия климатик не биха увеличили толко сметката за ток но биха ти решили част от проблемите, а щом има такива клими то и този нагревател е заложен като консумация сам че от производителя . мерси за отговора аз мисля ако моя почне да замръзва да му лепна един той е на терасата долу ниско южно изложение и е на зафет така че ако почне да заледява му лепкам един . нали може сигурен си
  Включи и таймер да включва/изключва подгряването за 15-ина минути през 2-3 часа, колкото профилактично да се топи леда и да се оттича...
...пък ако искаш и да е автоматично всичко - включи преди това към веригата и едно термореле, настроено на 0оС за да подава ток само когато е необходимо!
Не използвай "топлоустойчиво тиксо", а термоустойчив силикон. 
Като го измайсториш всичкото това - качи и снимки.
  Не се прави така.Взема се сигнал от релетата за компресора,4пътника и вентилатора + терморелето,и когато компресора работи,а вентилатора и 4пътника - не,това значи,че се е включил дефроста,тогава да се включи и нагревателя.Иначе е излишно,докато върти перката и ледения въздух с температура доста под нулата си духа,нагревателя е изключено да затопли тавата,освен ако не е 2-3 Квт.
  kaar има едно сиво тиксо широко около50мм. с което увиват изолация на паропроводи и издържа на високи температури, а този нагревател е широк около10мм. и дебел 5мм., като мостов кабел 4квадрата, то ще трябва само да задържи нагревателя към дъното и след това да се покрие изцяло с фолио с топлоизолация, която да задържа топлината, където мисля че може да се пъхне един терморегулатор например. така мисля само че несмея да пипам нищо защото климатика е гаранционен и тези от сервиза със сигурност ще писнат, защото този нагревател няма начин да не остави следи подъното иначе ще се демонтира лесно през лятото.също искам да ви кажа че този нагревател е с яка изолация и мисля края му да го пъхна в дренажния маркуч , естествено ката го заменя с по широк примерно 20мм.-тров , но за сега не смея . мисълта ми бе дали няма да се прецака нещо по външното тяло . иначе моя климатик е 12ub.който няма да го ползвам 24ч. и затова съм решил да правя това , ама за сега кротко до края на гаранцията.
  pas, по-добре си купи/направи ваничка под климатика и му махни отводнителната тръба с коляното. Така ще се оттича спокойно в тавата, а ти вече на нея може да експериментираш свободно - нагревател, термореле, таймер. Климатика ти е добър и би трябвало да няма сам по себе си проблем с размразяването си, но все пак, всичко зависи от времето - ако има много влага, мъгли и т.н. при теб......
Не съм сигурен това "тиксо" не дали издържа на топлина, а колко ще издържи на влагата. 
  И на големите резки температурни промени горещо-замръзнало.

съгласен съм за ваничката с колегата вече прави за неговия клим. че той е на северна тераса, но си мисля че пак ще замръзва камерата с дренажните канали, докато конденза стигне до тая ваничка. на нея ще слагаме тръба 32мм. pvc за да се оттича по-свободно.а що се отнася до температурните разлики на топло истудено, не знам и от това се притеснявам не знам как би повлияло на машината. и до колко е капризна.
  Изрежи си няколко доп.отвора под питата,за да се оттича конденза от дефроста по-бързо.Така е на Тошибите и Кериърите и не се занимавай с нагреватели и тем подобни глупости.
  Облицовай вътрешната страна на ваничката с фибран - така може да се разминеш и с ел. подгряването и направи дренажния отвор (както и тръбата) по-големи.
  Кaar, това са небивалици, и няма никакъв смисъл от тях. Преработването на тавата е единственото смислено решение. 
  може и да я преработя смо че след гаранцията а за сега ако почне да заледява мисля да го подгрявам или него или ваничката , която ще видим колко е полезна при колегата. другия вариянт е зимата да бъде по-мека и кратка :)
  pas, "преработването" на дъното на климатика е лесно и евтино, но първо наблюдавай струва ли си да го правиш - климата при теб може да е такъв, че да не ти се налага. И дупки да му изрязваш отдолу - ще ти трябва задължително и тава под климатика. Но, като ти е в гаранция още - единственто което ти остава е - да гледаш как ще се справи климатика ти сам. Достатъчно добър е и няма да му трябва помощ, ама ти сам ще се убедиш :)
  Kasap, ще си позволя след Митко и аз да ти дам един пример..... http://img513.imageshack.us/img513/1...2009445.th.jpg
  Ако ще е с тавичка - дъното й трябва да е с колкото се може по-голям наклон към дренажни й отвор (който пък също да е с по-голямо сечение) - за по-бързо оттичане на водата, докато е все още в течно състояние. Иначе - ефекта ще е същия, като с леда във ваничката на климатика.... 
Сега си мисля, всъщност защо е необходимо да се плаща по 70лв. за тавички, вместо просто да се разшири дренажния отвор на дъното на климатика и да се ползва тръба с по-голям диаметър (и да не е гофрирана).... 
  Какъв е този закон с наказателни постановления за градовете само ?
 На Дайкин FTXS 35 съм слагал 10 м ( десет метра) дренаж без тава от ПВЦ Ф20,но в изолация 19х22 и затворено в кабелен канал 40х40.Наклона около къщата е 1-2 см/м и дори тази зима нямаше проблеми.Климатика беше откъм лицето на къщата и клиента не беше съгласен да заледява отпред,та затова обиколих къщата до задния двор.Става въпрос за Бояна,Сф,с гаранция зимата беше до -20°.