да подредим най-добрите on/off сплит системи !
Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Haier, Midea,Toyotomi, Panasonic, и др.
Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Haier, Midea,Toyotomi, Panasonic, и др.
Ами направи го като анкета, като изброиш марките и моделите. Ще стане по-прегледно.Първоначално публикувано от tattoo777
Смятам,че на доста хора ще им бъде любопитно да разберат не толкова,коя марка конвенционални климатици е най-добра/както е задал въпросът колегата/,а кой конвенционален модел 9000btu е най-препоръчван за цената си?
Смятам,че това е най-използваният климатик в България и не мисля,че покупката на инверторна машина е оправдана,ако се вземе хубав конвенционален!
В интерес на истината не случайно голяма част от пазарът е на такива машини и то не само заради цената....
И още един въпрос!Може ли да се вземе конвенционална машина по програма Енергийна ефективност очевидно има машини с коп който отговаря на изискванията?
Поне 3 групи
най-нисък ценови клас
1. Мидеята - супер популярна и лежи на стара слава според мен
2. малко по-скъп panasonic uw9 - по-икономичен нормален хладилен агент R410A лошо, че постоянно е в промо
3. Samsung 09FC- колкото и да е недолюбван 9-ките и 12-ките бръмчат повече от задоволително и нямат проблеми
среден клас:
1. LG K09AH - енергиен клас А (или Б) за мен е по към предишната група, но цената го слага тук
2. Panasonic PW 09 - енергиен клас А много добър за паричките си
висок клас
1.Fuji Electric RS 09 - честно казано предвид малката разлика между 9 и 12 предпочитам 12 (работи по-добре на топло) иначе енергиен клас А, тих и всичко останало хубаво което можеш да искаш
2. sharp 09 енергиен клас А plazmaclusterion въздушен филтър - още по-хубав
3. Daikin FTYN 25 - май най-скъп от всичките досега (можеш да си купиш инверторен за същите пари), но все пак е Daikin
не претендирам за изчерпателност това е на прима виста
От последния пост най добрият е Даикина. Има висок КОП при положителни температури и високо КОП при ниски темпертури, акто и висока мощност при отрицателни температури. След това идва Фуджито. При фуджито КОП-а при 7 градуса е много голям, но при ниски температури се представя по славо от даикина. В монета е по-изгодно да се вземе Фуджи. Цената му е около 1000лв. Даикина е малко по-скъп, а за малко повече пари се взема Фуджи инвертор. Разните инвертор за по 1000лв и надолу въоще няма какво да ги коментираме. Не са по добри от конвенционаните Даикин и Фуджи, а даже вероятно са и с по лоши характеристики при отрицателни температури.
12-ката USB на Fujitsu е много добра при минусите, но 9-ката не. Но ра зликата в цената е много малка, така че не си заслужава да се взема 9-ка.При дайкина и двете мощности са добре
Този Дайкин дали ще бъде сполучлив избор за отопление?Какъв му е компресора?Харчи един киловат-това означава 24 киловата за денонощие?
Това е конвенционален климатик и той спира при достигане на температурата. Няма да харчи 24 ч х 1 кВ, както и един радиатор от 3 кВ не харчи 72 кВ на денонощие. Е, ако условията са такива, че да не спре, т.е. никога да не достигне температурата си... ще ги изхарчи и още как.
Даикина е калс А. Това означава, че е досатаъчно икономичен. Аз мога съвсем продброно да ти обясня кога колко харчи и колко отдава, но за теб не е, чак толкова важно да задълбаваш в числа. Не е и толкова важно какъв е компресора. Важно е как е пресметнато всчико да работи. При едни климатици даден компресор се скапва по-бързо в сравнение с друг.
Мисля,че ще бъде интересно за колегите от форума например при една изолирана стая от 15кв.м. с пет сантиметра стиропор и петкамерна дограма с к-стъкло в къща, каква месечна сума за сметка ще се плаща!Не се съмнявам,че производителя е изчислил всичко,но нали е любопитно все пак
Такъв тест нищо няма да ти даде. Има голям значение дали съседните помещения са отоплявани, каква е външната темература, дали духа вятър, колко са дебели стените и дали са тухла или бетон. Ако си наясно с тези неща не е проблем да си направиш сметка колко са топлозагубите и от там и разхода на енергия с даден климатик. Разбира се трявба да знаеш клиамтик при какви темеператури вън и вътре колко мощност отдава и консумира.
а какво ще кажете за Mitsubishi MSC-GA25VB ?
Не знам защо така смяташ но имаме хиляди монтирани климатици и едва 100тина от тях са КОНВЕНЦИОНАЛНИ деветки и то на един хотел и в разни държавни учреждения където гледат да се сложи нещо а пък дали ще върши работа е друг въпрос.Първоначално публикувано от lubaka2