Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2010 г.
Има прекрасни 100-волтови модели за твоята цел - висока мощност и висок COP, но предполагам ще са малко по-скъпи от това:
Fujitsu General - Nocria AWHZ 14 LB
http://www.fujitsugeneral.bg/cat_30_product_30.html
6 kW COP 4.44 - при тази мощност е нещо отлично. Цената също е отлична според мен - 2370 лв без монтаж.
Мисля, че е идеален за теб. Няма друг европейски модел в тази мощност, който да му се опре.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Има прекрасни 100-волтови модели за твоята цел - висока мощност и висок COP, но предполагам ще са малко по-скъпи от това:
Fujitsu General - Nocria AWHZ 14 LB http://www.fujitsugeneral.bg/cat_30_product_30.html
6 kW COP 4.44 - при тази мощност е нещо отлично. Цената също е отлична според мен - 2370 лв без монтаж.
Мисля, че е идеален за теб. Няма друг европейски модел в тази мощност, който да му се опре.
този модел ми харесва като цена и КОП, ще бъде ли достатъчен или да ходя на горният модел?
По моите сметки ти е напълно достатъчен.
AWHZ 14 LB: 6,0(0,9-9,1) kW
AWHZ 18 LB: 6,7(0,9-9,7) kW
Не мисля, че 700 вата повече ти решават проблема. А пък разликата е почти 400 лв. Още повече, че разликата между 14 и 18 е само софтуерна - топлообменници, килограми, количество фреон - всичко им е еднакво.
Взимай 14 Нокрия.
Цитат:
По моите сметки ти е напълно достатъчен.
AWHZ 14 LB: 6,0(0,9-9,1) kW
AWHZ 18 LB: 6,7(0,9-9,7) kW
Не мисля, че 700 вата повече ти решават проблема. А пък разликата е почти 400 лв. Още повече, че разликата между 14 и 18 е само софтуерна - топлообменници, килограми, количество фреон - всичко им е еднакво.
Взимай 14 Нокрия.
Благодаря! Имам още време до на лято, но определено вече знам какво ще взема. Имам едно фуджи 9-ка от 2 години и съм много доволен от него.
Този модел Нокриа го пише че е стенно таванен тип. това означава ли че може да се монтира плътно прилепнал към тавана?
Почти.Може да се окачи на 1-2 см от тавана.
Цитат:
Първоначално публикувано от jovko
Благодаря! Имам още време до на лято, но определено вече знам какво ще взема. Имам едно фуджи 9-ка от 2 години и съм много доволен от него.
Ако взимах за мен саньото сап 56у2 което нако-бако ти е посочил или някоя от нокриите.Саньото все пак се развърта до 9.9 кв което сами по себе си доста добър резултат особено за сибиряги като сега.
Изборът за сега е ясен, ще взема нокрията поради следните причини:
-добър КОП за тази мощност
-сравнително добра цена
-екстри за пречистване на въздуха
-марката
и най-важната:
-височина на вътрешното тяло от 25 см което означава, че ще го монтирам почти плътно до тавана на стената на окаченият таван от гисокартон.
Идеален си, само имай предвид, че цената на лято ще скочи. Сега е промоция - виж сивата цена каква е и си помисли добре.
Цитат:
Идеален си, само имай предвид, че цената на лято ще скочи. Сега е промоция - виж сивата цена каква е и си помисли добре.
За 130 лв не мога да затворя 2400 лв при положение, че до на лятото и ако не всичко е ок дори на есен няма дори да го включа, не си заслужава.
Инъче хиляди благодарности за съветите.
този форум е невероятен, но това е изцяло благодарение на хората, които помагат и то с факти и знания.
Добре се ориентираш! Нокрията е голям пич /нищо, че е от женски род/, да знаеш. А относно цените според мен не трябва да се притесняваш. Този модел не е съвсем нов и доста време вече се задържа на около 2500 с монтаж. Може до някой и друг месец дори да поевтинее. Особено предвид перспективите за задълбочаваща се криза.
Така и така стана на въпрос ето за следната ситуация ще ми трябва климатик доста по скоро.
Става въпрос за 36 квадрата Бар(кафетерия) с височина 4 метра, северно разположен. също само с две стени, другото е прозорци.
Сега тъй като е бар и ще го давам под наем искам нещо евтино, но зимата да може да стопля.
Мисля си за конвенционален дайкин. Какво ще предложите?
И още нещо на гърба на климатика имам гараж, който ще бъде автомивка, дали няма да е хитро да сложа външното тяло вътре в гаража. гаража е голям 6 на 6 и е висока 4,5. ако е вътре зимата няма да замръзва и ще топли много по добре.
Тук нещата станаха много сложни.
1. Климатикът си е климатик и ако ще си остава твой е най-добре пак да е качествен инвертор. Особено ако ще трябва да топли все пак. Дайкин като марка е идеално, но дали да е инвертор ти си прецени. При по- ниски температури конвенционалката може и да се предаде. Ето ти един нелош вариант: http://v-clima.com/prod.php?id=klima...ftyn60f_ryn60e Води се конвеционален, но работата му е почти като на инвертор /има многостепенен контрол на оборотите/. И топлли добре до около -10. По-надолу не знам.
2. Не слагай външното тяло в затворено помещение! Това би било направо кретенизъм! Външното е външно, понеже е ВЪНШНО!
Цитат:
Първоначално публикувано от nako-bako
точно този модел имам впредвид, препоръча ми го един търговец и аз малко се изненадах като ми каза че е конвенционален, ама е като инверотрен. :) много ми прозвуча като тъпа зарибявка. Явно е качествен.
Да ама за тази кубатура пък и с тези топлозагуби ще е твърде недостатъчен!Предполагам и вентилация има кафенето?