Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2010 г.
Работата на инверторен климатик над номиналната разчетна мощност с часове съкращава малко по малко живота на компресора и електрониката.
При работа на компресора над номиналната си разчетна мощност той започва да загрява повече (прегрява). Към компресора се подава по-високо напрежение, увеличават се оборотите, увеличава се консумирания ток и съответно извършваната работа. С цел да не се опекат намотките и маслото на компресора е поставен температурен датчик да следи температурата, но температурният контрол се извършва около максимално-допусимите градуси и тази работа при високи температури продължава дълго време, докато климатика работи над номиналната си разчетната мощност.
При работа на електрониката в силно натоварен режим близък до максимално възможния тя започва да отделя повече топлина (прегрява), с цел да не изгори в самата нея има интегриран датчик следящ температурата. Ограничаване на прегряването се извършва с намаляване на извършваната работа, но този температурен контрол отново се колебае около максимално-допустимите градуси и това продължава... - вече знаете до кога.
Всеки сам си преценява за какво да си харчи парите, дали да слуша или да не слуша производителя относно правилното оразмеряване на машината към съответното помещение.
valen1, обаче и ти трябва да се съгласиш, че 100 W на кубик при инвертор в номинал си е преоразмеряване за нашите ширини. При конвенционален звучи доста по-логично.
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
Работата на инверторен климатик над номиналната разчетна мощност с часове съкращава малко по малко живота на компресора и електрониката.
При работа на компресора над номиналната си разчетна мощност той започва да загрява повече (прегрява). Към компресора се подава по-високо напрежение, увеличават се оборотите, увеличава се консумирания ток и съответно извършваната работа. С цел да не се опекат намотките и маслото на компресора е поставен температурен датчик да следи температурата, но температурният контрол се извършва около максимално-допусимите градуси и тази работа при високи температури продължава дълго време, докато климатика работи над номиналната си разчетната мощност.
При работа на електрониката в силно натоварен режим близък до максимално възможния тя започва да отделя повече топлина (прегрява), с цел да не изгори в самата нея има интегриран датчик следящ температурата. Ограничаване на прегряването се извършва с намаляване на извършваната работа, но този температурен контрол отново се колебае около максимално-допустимите градуси и това продължава... - вече знаете до кога.
Всеки сам си преценява за какво да си харчи парите, дали да слуша или да не слуша производителя относно правилното оразмеряване на машината към съответното помещение.
Ще може ли да разясниш нещо друго. Въпроса ми може да прозвучи доста глупаво, но все пак да го задам.
Когато компресора е един и същ като характеристики, но има по-голям номинал (както е в случая с два модела на Тошиба и Санйо), който е увеличен софтуерно, тогава какво се получава, не се ли скъсява живота на компресора и електрониката пак по същия начин или има разлика?
@valen1 Това, че колата ми вдига 192км/ч, не означава че я карам с толкова.
no one, Тези производители не произвеждат от вчера висококачествени климатици. Водят си статистики най-различни проверяват нещата по няколко пъти в различни условия.
От всичките наблюдения и статистики които си водят изглежда са стигнали до някакви изводи. Може би мощността която те посочват е тази при която почти всичките им клиенти са доволни от добрата комфортната работа на климатика и при която процента дефектиращи машини във времето е най-малък.
gnf, Нещата са различни когато една и съща машина се ползва за три модела 7-ца, 9-ка и 12-ка, като разликите са само ограничения в софтуера. Това което написах за прегряването в случая ще се отнася само за най-големият от трите по мощност, стига максималната мощност на първите два да не надвишава номиналната на третия.
Някой може ли да постне таблици с външните температури и съответните работни мощности на Санйо ЕХ28Т/ЕХ36Т и Тошиба 281ПДР/361ПДР?
Приятел, не се вживявай толкова! Виж първо, какво ще намериш на пазара, после прецени - какво ти харесва. Приеми, че двата климатика са равностойни. И така.. :Drinks:
Цитат:
gnf, Нещата са различни когато една и съща машина се ползва за три модела 7-ца, 9-ка и 12-ка, като разликите са само ограничения в софтуера. Това което написах за прегряването в случая ще се отнася само за най-големият от трите по мощност, стига максималната мощност на първите два да не надвишава номиналната на третия.
Ако имаме 0,2 - 2,5 - 7,3 квата за 7-ца
0,2 - 3,2 - 7,3 квата за 9-ка/10-ка
0,2 - 4,2 - 7,3 квата за 12-ка/13-ка
което ще рече, че първите два ако надвишад повече от 4,2квата (максимум) следва това, което си обяснил в пост номер 300 така ли?
EXсове вече се намират икато втора употреба но това е другатема
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Приятел, не се вживявай толкова! Виж първо, какво ще намериш на пазара, после прецени - какво ти харесва. Приеми, че двата климатика са равностойни. И така.. :Drinks:
Kasap не се вживявам, а искам да знам повече подробности. И по-добре да знам сега и после да търся това от което е най-добре за мен и моите стаи, отколкото обратното :)
gnf, Точно така. Често производителите за да спестят разходи за производство на различни по мощност модели, които за да се направят е необходимо наличието на отделни производствени линии правят само един модел климатик например 12-ка и чрез софтуерни ограничения на мощността получават 7-ца и 9-ка.
В този случай трябва да се гледа номиналната отдавана мощност на 12-ката. Номиналната мощност е тази при която климатика може да работи неограничено дълго време без това да доведе до прегряване на компресора и електрониката при положение, че няма някакви други проблеми.
Цитат:
gnf, Точно така. Често производителите за да се спестят разходи за производство на различни по мощност модели, които за да се направят е необходимо наличието на отделни производствени линии правят само един модел климатик например 12-ка и чрез софтуерни ограничения на мощността получават 7-ца и 9-ка.
В този случай трябва да се гледа номиналната отдавана мощност на 12-ката. Номиналната мощност е тази при която климатика може да работи неограничено дълго време без това да доведе до прегряване на компресора и електрониката при положение, че няма някакви други проблеми.
Японците като една от най-дисциплинираните и стриктни нации в света във всяко едно отношение най-вероятно спазват препоръките на производителя и затова тука втора употреба техни климатици работят дълго време, както беше споменал ти (и blue1 също е казвал, че дълго време му служат, та и след това на роднините му) в един от предишните си постове. Но това не е само при климатиците ами при почти всяка техника, когато продължително време се надвишава оптималния капацитет по-бързо скъсява живота си.
Аналогичен пример с автомобилите- ресурса на един малък ДВГ 1000 см3 е 100-150-200 х км,докато ,ако се кара аналогично, един 3000 см3 V6 ще изкара двойно или тройно.Малкия ще е работил в горната част на възможностите си,оттам амортизирането му е високо,а при големия ДВГ е обратното.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
:))
Тънкости на "занаята". Мога да ти пратя един PDF ако много държиш.
Давай!
Всичко, което изписахте, е вярно. Само че в случая за моделите, за които пита gnf, не трябва да има никакви опасения.
Първо, EX28T както писах по-назад, е конструктивно най-добрият модел от серията измежду размери 22 до 36. Външното на 28-цата е по-тежко с цели 4 кг спрямо 22&25 и отново по-тежко спрямо по-големия размер - 36 - този път с 3 кг! Т.е. EX28T най-леко ще понесе режим над номинал от всички останали модели. 36-цата има същия максимум при по-леко външно тяло. Този факт се потвърждава и от това, че:
28-ца максимум 7.5 кВ с консумация 1930 W
36-ца максимум 7.5 кВ с консумация 2000 W
Що се отнася до 281PDR & 361PDR, там телата са еднакви, максимумите са еднакви, номиналът на 36-цата е вдигнат софтуерно, което на практика означава, че 28-цата няма да се зори да работи на мощността на 36-цата постоянно.
Изводът е, че и от двата вида машини ти е достатъчна 28-цата.