При избор на климатик трябва да се гледа отдаването при 50%,а не номинала?
Здравейте , мнението не е мое, а е от тази тема :
https://forum.setcombg.com/index.php...,49543.28.html
Но е интересно и искам да видя мнения по въпроса.
От известно време се чудя дали на сметките за ток споменавани тук - и дали не е по-добре да се преоразмери една клима като се пренебрегне номинала даден от производителя с идеята машината да бачка на минимум за да даде по малка консумация.
та :
При избор на климатик трябва да се гледа отдаването при 50%,а не номинала?
Re:При избор на климатик трябва да се гледа отдаването при 50%,а не номинала?
Да интересна тема, и на мен ми е чудно как така се препоръчват машини с номинал X а в същото време консумацията им е (X/COP)/2. По тази логика излиза, че ако климатик с 3.4кв (коп 5) отдавана мощност харчи около 350вата на час средно то за вашето помещение е нужен климатик с 1.7кв отдавана мощност :) Да се чудиш защо хората си слагат 50-ци в стая 25м2.
Защото предния път като са купували са ги убеждавали че този е достатъчен и като се настудуват не се доверяват и взимат по големи машини. Има поговорка парен каша духа.
Ако се погледнат различните модели на производителите, ще се види, че номинала се движи между 50 и 70% от максималната мощност.Добрите машини са около 50 и малко % номинал от максималното топлоотдаване, пък и въпроса не е само в консумацията.При една такава машина не е проблем и да е малко недооразмерена.Но ако номинала ти е на 65-70% от максимала, недооразлерявнето води и до преразход на енергия и до тормоз на машината.
А сега посочи,кои са добрите машини с номинал 50% от максимума,защото по тази логика,дайкин нямат такива.
Той Еди си е хроничен по отношение на Дайкините. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от tevtonec
А сега посочи,кои са добрите машини с номинал 50% от максимума,защото по тази логика,дайкин нямат такива.
Последната от подписа му. Примерно такава при мен е монтирана в 40кв.м и разхода ми се върти около 3А което 650-670вата и 21-22 градуса. Не е проблем да и стъпя и да направи 23-24. Навън през деня, ако качи 4 градуса е добре.
Колеги..придържайте се към темата ,а не оспамвайте целият форум.
Цитат:
Първоначално публикувано от estqwerty
и дали не е по-добре да се преоразмери една клима като се пренебрегне номинала даден от производителя с идеята машината да бачка на минимум за да даде по малка консумация.
Моето скромно мнение е следното:
Да, по-добре е да е преоразмерен, но "леко". Да сложиш 50-ка в 20м2 не е добра идея, освен ако не искаш 26°/27° при -15 ° навън, пък и при +5° вънка добичето ще се мъчи. И така - преоразмерявайте, но с мярка :)
Цитат:
От известно време се чудя дали на сметките за ток споменавани тук
Кое точно те притеснява?
Идеята на тези тема е...ако ти трябва отоплителна мощност за дадено помещение 3кв..да си вземеш климатик с максимално топлоодаване 6кв,а не такъв с номинал 3кв.
Ама защо не и двете? :taz
@avast3 - aз не се притеснявам от моята сметка - виж темата дадена в първия пост.
аз седя и гледам дайкините - имат най голям коп на минимум така че е най лесно да се оразмерят /разбирай преоразмерят/за дадено помещение без да си взел всички фактори впредвид.
в моя случай машината има номина 5.8 и максимум 7.7 кв а аз я ползвам в стая 26 и малко м2 и по сметки ми стигат и 3.5 киловата значи според горната логика съм си оразмерил правилно климата ако приема че ми трябват по 50 вата на кубик въздух
странно е и че японците по тяхните си системи дават минимум 14-ка или 40-ка машина за такова помещение.
ако силно преоразмеря и сложа 50-ка която тика на минимум ще имам по-малка сметка от колкото ако сложа 35-ца и бачка на номинал?
едит.
май ще излезе прав човека.
Цитат:
ако силно преоразмеря и сложа 50-ка която тика на минимум ще имам по-малка сметка от колкото ако сложа 35-ца и бачка на номинал?
Точно тук грешите колега. Няма как да накарате преоразмерената машина, да работи на минимум. Особено ако говорим за Дайкин. Режима, който си пожелавате вероятно ще е в 3-5% от времето. Ще инвестирате едни пари, в запас от мощност, която няма да ползвате и икономия, която няма да реализирате. Дори напротив - работата в он/оф-режим, може да увеличи разхода и да съкрати живота на климатика. С една дума - твърдо съм против идеята за преоразмеряване на машини.
Никой не говори за преоразмеряване,а за правилно оразмеряване.И по-добре он-оф при плюсови температури,от колкото студ и нерви след -5гр.Мисля че нашият живот е по-ценен,от този на климатика :)
Цитат:
в моя случай машината има номина 5.8 и максимум 7.7 кв а аз я ползвам в стая 26 и малко м2 и по сметки ми стигат и 3.5 киловата значи според горната логика съм си оразмерил правилно климата ако приема че ми трябват по 50 вата на кубик въздух
50w/м3 са достатъчни на теб, но при мен са крайно недостатъчни, особено при температури -15°/-20°. Нещата са доста индивидуални и всеки трябва сам да прецени какви са му нуждите. Аз имам 2 климатика и мога долу-горе да преценя какво ми е нужно, но хора, които тепърва ще ползват такава техника и не са запознати с особеностите на отопление с климатици, може и да се опарят и да не помислят повече за климатик.
Цитат:
странно е и че японците по тяхните си системи дават минимум 14-ка или 40-ка машина за такова помещение.
Вероятно техният ЗЗП е с много по-жестоки санкции спрямо производители и търговци, позволили си своеволия и те се презастраховат от страх от наказания :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Няма как да накарате преоразмерената машина, да работи на минимум.
Има начин. Ако топлозагубите са големи.
Цитат:
Ще инвестирате едни пари, в запас от мощност, която няма да ползвате и икономия, която няма да реализирате.
Аз инвестирах в запас от мощност и не съжалявам, но не мога да твърдя, че други няма да съжаляват. Изхождайки от климатичните особености в моя район и познавайки къщурката, която обитаваме, реших да се презапася с единия климатик. Не съжалявам за решението, което взех.
Цитат:
Дори напротив - работата в он/оф-режим, може да увеличи разхода и да съкрати живота на климатика.
Он/оф режима наистина вдига разхода на е/я. Изхождам от наблюденията ми в/у 2-те машини в къщи. Не смея да правя генерални заключения, но предполагам, че вероятно по принцип е така. Тук ще цитирам колегата tewtonec :
Цитат:
Първоначално публикувано от tevtonec
И по-добре он-оф при плюсови температури,от колкото студ и нерви след -5гр.Мисля че нашият живот е по-ценен,от този на климатика :)