Подходящ климатик за стая с висок таван
Здравейте,
За първи път пиша в този фором, но искам да си купя климатик и се чудя кой вариянт да избера.
Както съм написал в заглавието стаята за която искам да взема климатик е с доста висок таван (3 м) а като цяло е 24 кв.м. Стаята е с нова PVC дограма, но няма изолация а температурата която искам да поддържам е 25 градуса.
В къщата където живеят родителите ми за 25 кв.м позваме Daikin FVXS25F като нашите са много доволни от поддържаната температура и разхода, обаче таваните са с нормална височина.
Моля ви кажете ми дали по-добрият вариянт е да взема подов климатик или да купя стенен, като се има предвид големината на тавана. Бюджета ми е 1500 лв.
Re:Подходящ климатик за стая с висок таван
3м не е много високо и се поставя стандартен климатик. Добре е да се постава малко по на ниско, а не до давана. Примерно на 60-80 сантиметра от тавана. По точно височината да е такава все едно стаята е с ниски тавани. При всички положения подовия климатик е по-добър от стенния. А тази стая с нова дограма и без изолация ще стане черна от мухъл, дори да е тухла. Добре е да сложи 35-ца, а не 25-ца. Ако загубите са много големи 25-цата ще се мъчи.
П.С. Аз съм с тавани 3.1м и се отоплявам с две 25-ци и една 35-ца конвенционални Даикини. Никакъв проблем, но ако е една стая оградено от неотопляеми помещения мощността ще е малка.
Определено FVXS35F би ми свършил страхотна работа. Проблема е, че леко превишава бюджета ми. След като няма да е проблем да е стенен моделите които гледам са Daikin FTX35JV или General Asha - 12LGC като цена идеално подхождат а и доколкото разбирам са подходящи за стаята която искам да стопля.
Проблема с мъхалът стои на дневен ред (въпреки, че е тухла) но се надявам с подходящия климатик да успея да се справя.
Мухълът няма да се оправи от каквото и да е отопление. Просто без изолация се получава голяма температурна разлика по повърхността на стените. Аз живея в къща и имах мухъл. След външна изолация вече нямам.
Tzetzy сложи някаква изолация на тавана-така ще предотвратиш термозагубите доста,а и ще решиш проблема с мухъла -може и изцяло.Още повече,ако не си решил непременно да е дайкин, хубаво да е модел с плазма или йонизатор поне,за по добър ефект-погледни и този модел,тъкмо си в цената,а може и да погледнеш и този,и този.Успех.
diksanal благодаря за отговора. идеята за изолация на тавана я имам отдавна това лято ще разгледам възможностите.
Колкото до климатиците този на Panasonic определено е много добър. Наистина не съм го видял до сега, но от това което прочетох определено си заслужава.
Моят съвет е да се възползваш от кредитите енергийна ефективност и да си вземеш по-скъп нискотемпературен климатик като:
http://www.climamarket.bg/?p=4158
и пак да се впишеш в бюджета, защото 20% намаление не са за пренебрегване
По добре подовия Даикин. Панасоника не е по-нискотемпературен от Даикина.
Цитат:
Първоначално публикувано от py4
баси рекламите
Еми плаща си за което-нормално е. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от diksanal
Еми плаща си за което-нормално е. :)
Ами като си плаща, да си отвори отделна тема и там да се рекламира, така поне правят в нормалните форуми.
Здравейте. Благодаря на всички за съветите които ми дадохте.
За сега се спирам на CS/CU-E12LKE-3 Etherea Според мен това е най добрият вариант като цена и качество. Надявам се и след време да мисля така. Определено много ми харесва Daikin като модел и съм с много добри впечатления от него, но е над цената която искам.
Благодаря и на climamarket за съвета, но наистина няма нужда от реклама, още повече, че аз бих погледнал цените преди това, както и отношението като се чуем по телефона. Това, че този модел може да работи при -20 е много добре, но много се чудя колко дни в годината са с температура м/у -15 и - 20 градуса? Също така искам да попитам колегите дали е проблем ако навън температурата е -18 например, климатика да работи? Идеята ми е да не го изключвам през зимата въобще?
Надявам се наистина да съм направил добър избор и още веднъж благодаря за помоща!
То това с работенето и неработенето при ниски температури е доста относително и има много нюанси... :))
Цитат:
Първоначално публикувано от Tzetzy
Също така искам да попитам колегите дали е проблем ако навън температурата е -18 например, климатика да работи? Идеята ми е да не го изключвам през зимата въобще?
Ще имаш проблем,ако климатика НЕ работи при -18°.Правилно оразмерен и с вложени качествени материали в него,климатика няма да се плаши от минусови градуси,и да- включваш го есента и спиране напролет.
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
То това с работенето и неработенето при ниски температури е доста относително и има много нюанси... :))
Че е така- така е! :Drinks:
Зимата не го спирай, че ако е много студено може и да не тръгне. Ако е подходящата мощност за твоето помещение няма да имаш проблеми. Да занаеш че мощността за къщи винаги трябва да е доста по-висока от тази за апартамент за едно и също помещение тъй като всички стени са външни и има доста повече загуби. Просто го имай на в предвид.