Резонансно трептене (кънтящ звук) при инверторите - има ли го при вас?
Резонансно трептене (кънтящ звук) при инверторните климатици - има ли го при вас, каква марка/модел климатик имате и как/къде точно е монтиран? Ако дадете и снимки е още по-добре. Кога точно се усеща този кънтящ звук (тътен...) - при какви обороти на компресора?
При мен се получава при ниски обороти на компресора предимно. За тест намалявам турбината на LOW, за да чувам по-добре тътена, вдигам 1-2 градуса нагоре от дистанционното, компресорът се развърта и кънтежът изчезва:) После си достига температурата или просто го намялям и кънтенето пак се започва:) Добре е сега на студа, че машинката работи малко по усилено и по-рядко се чува кънтене. Обаче, като навън е топло(около нулата), кънтенето е доста често явление :taz Чува се все едно долу паркира кола, като понякога е толкова силно, че дори се усеща в съседната стая.
Чета по форума, че тампони не помагат... Идеята ми е да намерим общи признаци при монтажите при различните видове строителство - панел, нова тухла, стара тухла и тн., за да изолираме проблема и да може тази тема да е в помощ на хората.
Писано е много по темата, но тук можем да синтезираме цялата информация.
Моля да ме извините, ако вече има такава отворена тема...
:17:
Re:Резонансно трептене (кънтящ звук) при инверторите - има ли го при вас?
Babati, кънтенето, както му казваш понякога е от самата сграда. Аз имам термопомпа вкъщи. Като седиш до външното тяло звука е като от конвенционалка на Мидея или Fujitsu, но вътре се чува отчетливо кънтене. Предполагам, че звука резонира под изолацията в тухлата.
... By the way, в последните ти постове само балони и клоуни има та си мисля дали не си отнесъл някоя радостна цигара. хаха :Drinks:
аз извадих "късмет" със съседи с панасоник модела не го запомних хх-12ххх но знаех какво ще се случи още преди да го видя, сложиха го на бетоннен декоративен детайл , но пък той си е вързан с арматурата към основната плоча. а чрез детайла към всички плочи. то вярно че няма как да не са свързани но това утежнява нещата.
незнам може и от моите брума , но като ги спра вибрацията си остава, може и да е от един хитак но преди от него не се чуваше. външно шум няма. но има едно бучене. който е чувал знае.
както се казва що не случих на съседи да се топлят на дърва :)
предполагам са успели да ударят някоя арматура докато са слагали стойката и така нататък и така нататък ...
в стаята бучи , на терасата не се чува нищо - чак си мислех дали нямам проблем с главата.
а да обороти - моя дайкин е на същият бетон закачен - "чува се" само когато работи на он-офф точно преди да тръгне. сега вече и това не чувам
Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
... By the way, в последните ти постове само балони и клоуни има та си мисля дали не си отнесъл някоя радостна цигара. хаха :Drinks:
ahahahah, знаеш как е ;)
Не, просто напоследък прекалявам с кафетата, а те на мен така ми действат :D:D
Цитат:
Първоначално публикувано от babati
Резонансно трептене (кънтящ звук) при инверторните климатици - има ли го при вас, каква марка/модел климатик имате и как/къде точно е монтиран? Ако дадете и снимки е още по-добре. Кога точно се усеща този кънтящ звук (тътен...) - при какви обороти на компресора?
:17:
Аз имам същея проблем с хаер HSU-09HVA.Звука при мен е като бученае на трансформатор и също се чува в съседна стая включително и в стаята под нас в съседите.Направо по звука разбирам точно какво прави .Най-добре се чува при ниски обороти на компресора.Появява се когато се натрупа лед в тавата на климатика а това се случва след 4-5 дена с температури под 0°.Решение на проблема честно казано невиждам.Днес използвах положителните температури го изключих за да се размрази леда на дъното и ефекта е налице. Външното работи без да се чува нищо.
Поставете си меки тампони " прекъснат болт" и ще се родите. По 2 лв за брой са . За 8 лв ще си купите спокойствие и тишина . Монтират се лесно ...за 20 мин с почивките. Неслучайно двигателите на колите са поставени на гумени тампони - защо ли ?!!! :)
Самият компресор е на тампони , но тръбите му са вързани на твърдо към тялото, от там брума се предава на стойката и на стената. Всичките ми климатици са на тампони понеже и аз съм брал яд , много съм доволен . :jamaika
Тампоните решават нещата до някаде но при снощния студ в София двата инвертора на комшията така се бяха огънали че обмислях да ги отстрелям с харпуна при все че климатиците са от уж по класните МЕ и FGF
Здравейте, и аз го имам този проблем на моето Fujitsu. Сложих тампони и намаля кънтенето, но на ниски обороти пак се чува. Монтиран е на тухлена стена /стара тухла/ и едва ли е уцелена някоя арматура. А пък на съседа отдолу направо ще събори кооперацията. Миналата седмица като слагах тампоните видях, че не е нивелиран, та тази събота ще се опитам да го оправя.
Истината е че всички AC инверторни компресори са шумни и няма спасение от никаде
И аз съм от "късметлиите" - комшиите над мен са с някакъв Samsung. Хубавото е, че не го ползват през зимата, но лятно време не може да се спи нормално от това бумтене. Сутрин се будя с главоболие...
Цитат:
Първоначално публикувано от cooler
Истината е че всички AC инверторни компресори са шумни и няма спасение от никаде
Моят, ако не се лъжа, е DC инвертор и положението е същото. В ниските обороти положението е мн зле! Чакам да стане -2 и пускам машината на 21 градуса да се развърти и тогава е супер :)) :))
Моят тошо големият 406ПДР се опитва чат пат да се обажда, чува се само когато е доста студено и набира в определен момент - ( понякога ми се случва да не излизам с дни и само по това познавам, че е доста студено) или ако се прибера и го газирам с някой друг градус нагоре - интересното е, че отвън не се чува - чува се на около 4-5 метра от външното тяло, лекичко в хола ( ако знаеш за какво да се заслушаш) и в банята най-силно - този в детската е може би климатика мечта - случвало ми се е да се просягам и да слагам ръка върху него - за да се уверя че е включен и работи - уникален е!
П.П. Големия тошо е на 4 см меки тампони, отзад тръбният път е извъртян на охлюв, дължина около 3 метра - така че не виждам кусури, явно всички го правят, но не всеки си го признава.
П.П.2 Имам приятелче със Санчо монтирано на панелен павилион стеничката е около 6 см - когато работи - майка плаче - вие на куче, ама нали е магазин и някак си е по приемливо, пък и е един от малкото неспиращи в студовете та си търпи човека....
Има две решения:
-заменяте инверторния климатик с конвеционален
-монтирате климатика така:
http://s14.postimage.org/yrmxrs3ql/sanyojpg.jpg
Останалото е чист късмет! :jamaika
Комшията има един Sang, монтиран е на общия ни парапет на терасата. Оная вечер си помислих че ще излети. Иначе от моите китайския си бръмчи. Дайкина се чува за няколко минути само като му вдигна някой градус и после заспива, не е спиран повече от месец, само филтрите мия.
При мен ХИТАЧИ-то и ТОШО ІІІ никога не се чува резонансен брум, независимо на какви обороти работят.При ЛДС-то има моменти когато се чува нещо като брум за кратко време, ако си около него, когато набира обороти при стартиране.