Първоначално публикувано от
kristalov Здравейте,
Решил съм да премина на отопление с климатици, но избора е изключително труден. До сега не съм се сблъсквал с този вид техника и затова реших да попрочета това онова, но избора продължава да бъде сложен за мен.
Апартамента, който имам намерение да отоплявам е тухлен 2-ри етаж, височина 2.60 м., с PVC дограма,като имам намерение да сложа външна изолация (също още не съм решил каква, колко дебела и т.н.). Отдолу има съседи, които се отопляват на газ, отгоре и отстрани също се обитава. Има 2 стаи + кухня и коридор. Холът е 22 квадрата североизточно изложение (прозорецър е източен) и е с обособена тераса (долната тераса е остъклена, а горната не, т.е. през тавана на обособената тераса се очакват топлозагуби, ако не изолирам тавана). Спалнята е 12 кв.м. западно изложение с 1 прозоерц към неостъклена тераса. Кухнята, за която още не съм решил дали ще слагам климатик, е 10 кв.м., западно изложение с прозорец и врата към тераса. Имам и коридор, който е около 8 кв.м. Ако имате други въпроси ще доуточняваме.
Досега се отоплявах с локално парно на дърва, но вече ми писна от хамалогията с дървата и искам евтина алтернатива. Доколкото знам с хубави климатици отоплението не излиза особено скъпо, а е чисто и удобно. Температурите, които имам намерение да поддържам са между 21 и 23 градуса, като бих искал 23-те градуса да мога да ги поддържам и при най-сурови условия.
Това, което разглеждах и горе долу отговаря на моите изисквания май е в ценови диапазон над 1600 лв., като не мога да си позволя да платя за 1 машина много над 2000 лв. (2200 е макс.). Изискванията ми са машините да са много икономични и надеждни, тази в спалнята да не е много шумна, да не са с висок минимум (предпочитам да не работят на on/off или това да става доста рядко). Общо взето най-доброто за тези пари и тези помещения.
И сега на въпроса: TOSHIBA Super Daiseikai 5 RAS-07PKVP-E / RAS-07PAVP-E - това машини за мен ли са или има и по-добри вариянти? Внася ли се 7-ца в BG? Ако отг. е "да" 7-цата ще се справи ли с хола според вас?