Здравейте,някой може ли да каже,къде във Варна мога да намеря фреон 22,на принципа -дават ми бутилката,а като я връщам мерим на везната и колкото съм ползвал си го плащам?Къде може да се намери във Варна ?
Здравейте,някой може ли да каже,къде във Варна мога да намеря фреон 22,на принципа -дават ми бутилката,а като я връщам мерим на везната и колкото съм ползвал си го плащам?Къде може да се намери във Варна ?
Имаш ли си на идея ква глоба те грози като те збарат да работиш с р22 ?
E ако климатика ми е с R22 с какво да го допълня примерно....?Първоначално публикувано от VeleV.Klima
5000лв е глобичката.Който му е малко ъкъла да ги плаща.Да предположим, че с R422 ще може да се замени твоя.Първоначално публикувано от Pat
Е някой във варна може да има изостанал Р22, но публично ли ще си признава?
Ми тука в Сф бутилките с 22 си седят в магазините на показ. Аз поне вземам поне от два такива ...22 е забранен да се влага в нови машини,но не съм сигурен,че те грози глоба,ако правиш ремонт на стара. По тая логика и собствениците на стари машини също да се глобяват.
Както е известно, според Монреалския протокол до началото на 2010 г. ще бъде окончателно забранено използването на R-22, дори в съществуващите хладилни инсталации в държавите от Европейския съюз. Понастоящем, а също и към датата на окончателната забрана, съществуват и ще продължат да имат работен ресурс голям брой хладилни инсталации, работещи с R-22. В тези случаи от икономическа гледна точка е целесъобразно да си извърши замяна на фреона. Възможностите за такава замяна в инсталации от областта на хранително-вкусовата промишленост са основно две. Първата включва използването на един от хладилните агенти R-404А или R-507. Втората възможност се базира на замяна на R-22 с хладилен агент R–422А. Посочените данни се отнасят за средно- и нискотемпературни инсталации. За инсталации в климатичен режим на работа най-подходящият заместител е R-417А. Процедурите и разходите при замяна с този хладилен агент са аналогични на тези, отнасящи се за R-422A.
http://engineering-review.bg/enginee...rub=104&id=212• Наличието, продажбата и съхранението на свеж R 22 след 01.01.2010г. е строго забранено. Собствениците и притежатели, ще бъдат задължени да върнат продуктът на производителя със съответните документи. До 2015г. собствениците на уреди с този фреон ще могат да използват само рециклиран фреон, съпроводен с документ.
http://www.northtechnic.com/index.ph...120&Itemid=148
БАДР,малко несериозно е да ми даваш линк от 2005 г,пълен с пожелания " какво ЕВЕНТУАЛНО " щяло да стане след 5 г...Нещата не са баш така ,както е писано в тая статийка преди 7 г !
Ето ти два цитата от Европейската директива :
Член 11 параграф 4
До 31 декември 2014 г. за поддръжка или сервизно обслужване на съществуващо хладилно, климатично и термопомпено оборудване могат да бъдат използвани рециклирани не напълно халогенирани хлорфлуорвъглеводороди (В които влиза и фреон R22), при условие че са били извлечени от такова оборудване и може да бъдат използвани единствено от предприятието, което е извършило извличането като част от поддръжката или сервизното обслужване или за когото еизвършено извличането, като част от поддръжката или сервизното обслужване.
Член 11 параграф 7
Предприятията, които експлоатират оборудването, предвидено в параграф 4 и съдържащо течен агент от 3 kg или повече, водят документация за количеството и вида вещество, което е извлечено или добавено, както и за дружеството или техника, извършили поддръжката или сервизното обслужване. Предприятията, които използват регенерирани или рециклирани не напълно халогенирани хлорфлуорвъглеводороди (В които влиза и фреон R22) за поддръжка или сервизно обслужване, водят документация, в която са вписани предприятията, доставили регенерирани не напълно халогенирани хлорфлуорвъглеводороди, и източникът на рециклираните ненапълно халогенирани хлорфлуорвъглеводороди.
Нищо пожелателно няма тук.
Директивата забранява ясно и категорично продажбата на Р22. от 1.1.2010.
Кое тук е по желание
Статията е от инженеринг ревю, а авторката на цитирания пасаж е представител на Хелпман.
Р22 може да го ползваш съгласно наредбата само ако вадиш от машина и го слагаш на друга машина която е собственост пак на същия собственик.Това е изключението което и ти цитираш
Само това.
Иначе, аз съм, може би най-върлия противник на спирането на Р12 и Р22.
На Р22 има не само разни климатичета, ами големи хл.машини на месопреработвателните предприятия и цехове за производство на сладолед.
Тия са проблемни.На Рат климатика е бял кахър, но какво да се прави.Това е положението.
Стела ти хубаво взимаш от София, предполагам и други, но гледай да бъдеш по-дискретен, защото утре няма да може да взимаш от никъде. Не е нужно тези неща да се споделят тук.
Както все още има фр 12 за продаване,така и ще има 22 още много години. Никакви директиви не могат да спрат търсенето на този продукт. Освен това има нещо много интересно в директивата - досега я четох много внимателно. Навсякъде се говори за предприятия,за количества над 3 кг в една машина ,и няма нито думичка за отделен частен клиент с малка машинка с 1 кг фреон примерно...
Бе и аз си го взима от тук от там.Нали трябва да се поддържат машините какво да се прави.
Ами ти си взимаш Р422 доколкото знам, ако пък в надписа на бутилката има синтактична грешка изразяваща се в изпусната цифричка, то какво да сторим?Първоначално публикувано от bobovo
Нима се стига дотам, че да се преследва човека за дребна правописна грешка?
Да не бъде!
Добре де, нямаше ли предвидени фреони заместители на забранените и изтеглени от пазара?Мисля, че имаше във форума постната таблица от мен някъде в техническата част.
Всъщност намерих я: https://forum.setcombg.com/index.php/topic,53018.0.html
Фреон 22 си има и ще го има докато се произвежда.То държавата не може да спре трафиканските цигари, камоли да спре вноса на фреон 22. В Турция има колкото искате, там не важат такива забрани. А и тия дето уж ще глобяват нали и техните климатици в домовете им сигурно са на 22. По-скоро е до съвест на сервизите да източват и събират 22 в бутилки, вместо да го изпускат в атмосферата.А 22 си го имам, въпроса е на каква цена ще се уредите да го вземете. Аз преди седмица взех 1 бутилка на 175 тъй че кой как се уреди да взема .