Здравейте, предстои ми закупуване на климатик, който ще се ползва както за отопление, така и за охлаждане.
1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът-търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? Спалня
2.За охлаждане, за отопление или и за двете(цялосезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатикът? Цялосезонно
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението; 16
б) вида на дограмата и стъклопакета(дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); ПВЦ двоен стъклопакет
в) квадратура на прозорците; 4
г) изложението на помещението; Югоизточно
д) етаж на помещението в сградата, особености(мансардно, мезонетно, има портал и в коя част е или други особености)? 3
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н Спалня/Всекидневна
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? Панелен апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?За питащи "Защо"- ето защо Ловеч
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? 23-24 / 22
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? Гиспокартон с вата
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви? За момента голям тръбен телевизор
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатик. 1600
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане? -20
Избора ми падна върху тези два моделаFuji RSB-9LDC vs. Panasonic CU-E9NKE-3. Фуджито ми го продава най-извенстият местен специалист на климатици за 1580 лв. с монтажа, а Панасоника е на промоция в Технополис в гр. Плевен за 1449 лв. с монтажа + разходи (за път) на фирмата която ще дойде от Плевен да монтира климатика около 30 лв. По-принцип по-ми харесва Панасоника, защото е нов модел и има много екстри. Но това което ме притеснява е:
1. В рекламната брошура на Панасоник от долу с малки букви е записано, че този модел не се препоръчва да се използва 24 часа в режим на отопление ако външната температура е под -5 градуса!!!
2. Ако се наложи някакъв ремонт, или профилактика, всеки път ще рябва да викам плевенската фирма, което си е проблем както на време, така и на средства!
3. Аз искам климатика ми да има чист йонизатор, но дооколкото разбирам NANOE-G технологията за прочистване на въьдуха, не е точно йонизатор.
Моля за съвет при избора ми. благодаря предварително!