Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Трябва ми климатик САМО за ОХЛАЖДАНЕ, помещение 20-30кв/2.5м, ПВЦ, санирано, запад-юг, основен критерий - да не вдига много шум (но да не е и най-безшумния - заради цената). Цена с монтажа - 800-900, абсолютен максимум само ако си заслужава и има голяма разлика в качеството - до 1000лв. При модели със сходни цени (+/- 50лв) и характеристики ще предпочета този с по-голяма гаранция. Без втора употреба.
М/у 20 и 30 кв има една много голяма 10 квадратова разлика .....
Gree GWH09RB или Hitachi RAS-D10EX3 от Техном@ркет за 869лв. без монтаж.
Отговор: Re: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Цитат:
Първоначално публикувано от
mystikalrs
Аз имам d10ex3 който е същия, като 14-цата, но само му намелени максималните максималните обороти на компресора. Като минус мога да кажа, че размразява на 1 всеки час под 0 градуса, но поне времето е малко 2, 3 минути и с много ниска консумация около 120 W/h. В лошо време е добре, че няма да натрупа лед, но мен ме дразни малко. Иначе за парите си мисля е доста добра машина, топли и охлажда много добре. Компресора несе разбира кога работи, перката малко се чува при мен. Вътрешното на първа степен несе чува, на втора също е тихо, фреон несе чува
Добре,навих се за 14-ката ,но попаднах на мнения във форума ви от 2009г за него.Това означава,че модела е от преди 2009 ,а през 2010 година е бил 1000лв с монтажа.Сега,2 години по-късно в Техномаркет ми го предлагат за 1220лв с монтажа.3+ годишен моделне е ли прекалено стар? Няма ли нови модели в този ценови клас?Също пише,че нямал т.н. plazma filter,а в сайта на Техномаркет пише,че го има.Някой от първа ръка може ли да каже кое е вярното.Също искам да попитам,тъй като имам познат -монтажник на климатици,ако ми монтира той климатика гаранцията към ТМ ще отпадне ли?
Цитат:
dodo_pv
Интересувам се от линкове (инфо), където да са описани различни начини за пресмятане на топлозагуби. Аз се опитах да ги смятам с маслен радиатор и електромер, като резултатът ми се стори доста странен: В смисъл, при едни и същи (почти) външни зимни условия, 57 куб.м. стая с външна изолация губи 550 Wh за поддържане на 20 градуса и 1600 Wh за поддържане на 22 градуса по Целзий. Егати маржа... :(
Ето ти един термокалкулатор - дава ти загуби във Вата на м2 за градус разлика м/у вътрешната и външната Т
Термокалкулатор
Re: Отговор: Re: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Цитат:
steffan
Добре,навих се за 14-ката ,но попаднах на мнения във форума ви от 2009г за него.Това означава,че модела е от преди 2009 ,а през 2010 година е бил 1000лв с монтажа.Сега,2 години по-късно в Техномаркет ми го предлагат за 1220лв с монтажа.3+ годишен моделне е ли прекалено стар? Няма ли нови модели в този ценови клас?Също пише,че нямал т.н. plazma filter,а в сайта на Техномаркет пише,че го има.Някой от първа ръка може ли да каже кое е вярното.Също искам да попитам,тъй като имам познат -монтажник на климатици,ако ми монтира той климатика гаранцията към ТМ ще отпадне ли?
Вземи си 10-ката мойта е в 18 квадрата стая и работи на минимума си постоянно, вярно че миналата зима не беше много студена, но на -10 пак така си работеше на 310-350 вата, а на охлаждане пада до 180 вата, но при по хладно време. Миналия месец бяха с монтаж тези цени, които виждаш, но просто чистят модела, който си е доста класен за цената си , преди беше по скъп. Има йонизатор, за гаранцията сигурно, ще отпадне.
Здравейте, имам нужда от съвет за покупка на 2 климатика. Стаята е 16 квадрата като има пвс дограма вътрешна изолация на таван и външна стена. Другата стая е вътрешна 14,5 квадрата, без изолация само дограма. Стайте са с източно изложение, намира се в къща в Видин съответно ниски температури и висока влажност. Ще се ползват за отопление. Смятам да ги взема с отстъпка по енергийна ефективност. Малката стая е спалня. След доста четене се спрях на MH SRK 25ZJP-S. Чудя се дали за голямата стая този климатик няма да се окаже слаб.
@steffan, писах и в другия форум, а сега само ще допълня, че май 14-ката е само една бройка в Монтана. Поне така пише в сайта на техното.
@fena_vd, на хартия този модел ще се справи и с двете стаи. Но на хартия. В реални условия и специфичните особености на стаята и региона нещата се променят. Насочете се към коректна фирма и поискайте оглед на място, за да преценят, какво да монтират.
Цитат:
mystikalrs
Аз имам d10ex3 който е същия, като 14-цата, но само му намелени максималните максималните обороти на компресора. Като минус мога да кажа, че размразява на 1 всеки час под 0 градуса, но поне времето е малко 2, 3 минути и с много ниска консумация около 120 W/h. В лошо време е добре, че няма да натрупа лед, но мен ме дразни малко. Иначе за парите си мисля е доста добра машина, топли и охлажда много добре. Компресора несе разбира кога работи, перката малко се чува при мен. Вътрешното на първа степен несе чува, на втора също е тихо, фреон несе чува
Ами айде ще се пробваме с 2бр Mitsubishi и да имаме вариант за сравнение !
Всичко е много относително, но по-принцип 25 ZJP-S , ще се справи с отоплението на помещението от 16 квадрата без проблем. Става и за другото помещение, но имай предвид, че при висока влажност климатиците се тормозят доста.
Цитат:
pulsedriverbg
Ами айде ще се пробваме с 2бр Mitsubishi и да имаме вариант за сравнение !
Уш тази седмица ще слагаме FH-25 Zubadan и FH-50 ... ще споделя мнение със сигурност.
Цитат:
bimbata
Уш тази седмица ще слагаме FH-25 Zubadan и FH-50 ... ще споделя мнение със сигурност.
Не добър избор, според мен, и то на машини висок клас. Зубадана е абсолютно безмислен - по скъп, заради нагревателя, и с по голям разход за целия зимен период, пак заради него. Отделно FH25 e с минимум 1.8кВт, а и FH50 e s min 2.0кВт. Очаквам лятото догодина да се появиш в темата за "миришещите" митсубишита. :sad:
Все пак избора си е твой, дано да си доволен. Успех!
Идеята на плазмения филтър не е ли точно да унищожава плесените, следователно и миризмата?
Цитат:
tony34al
Не добър избор, според мен, и то на машини вмощността. Зубадана е абсолютно безмислен - по скъп, заради нагревателя, и с по голям разход за целия зимен период, пак заради него. Отделно FH25 e с минимум 1.8кВт, а и FH50 e s min 2.0кВт. Очаквам лятото догодина да се появиш в темата за "миришещите" митсубишита. :sad:
Все пак избора си е твой, дано да си доволен. Успех!
Разликата, не е само в нагревателя: по-ниски минимуми-0.8/1.0; по-висок максимум на отопление 6.3; по-добро запазване на мощността, при много ниски температури.
Това с миризмата, не мисля че се дължи само на висок минимум, но специално за FH25VE, който е с много висок минимум на охлаждане 1.4, може да сподели Алекси как се представя лятото...
Колеги,това Hitachi RAS/RAC D14EX3 ,което ми препоръчахте горе се оказа,че вече е изчерпано в Техномаркет,а другаде не го намирам.По-малкия модел Hitachi RAS/RAC 35fh6ще ми свърши ли работа?На хартия е горе долу колокто 14-ката ,само че COP-a му е малко по-нисък и е със 100-на лв по-евтин