Резултати от 1 до 13 от общо 13
Like Tree14Одобрявам
  • 4 Post By cooler
  • 2 Post By slovaka
  • 1 Post By dodo_pv
  • 3 Post By Aleksandars
  • 1 Post By cooler
  • 1 Post By zxc0
  • 2 Post By VLADO 66

Избор на 4 климатика,но какви!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    96
    #1

    Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Здравейте.Търся климатици за отопление за 4 стаи.Стаите са:2 по 17кв/м+16кв/м+10кв/м.Височина 2.70, изложения по 2 изток/запад с хубава дограма и изолация на външните стени в Бургас.
    Мисля си да мина по програмата за енергийна ефективност понеже сумата която ще ми върнат няма да е малка.Като цени е желателно да са до 1300-400лв с монтажа.Проблема е че не знам на кои модели да се спра и да се интересувам само от тях.Питах на едно място и ми препоръчаха Чешки Daikin ftx35j за големите стаи и Daikin ftx25j за малката.Но никой не харесва този Daikin ftx35j май в форума.Също и toshiba ras 107skv.Моля да ми помогнете/насочите към няколко модела.

  2.  
     

  3. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,511
    #3

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Ако климатизаторите трябва да бъдат закупени наведнъж, в никакъв случай не бих заложил на един и същ модел от една и съща марка, освен ако търговецът не ми гарантира, че са произведени в различни години или поне са различни партидите. При всеки модел има субективно усещане за комфорт, което не винаги е абсолютно положително. Това е втората причина да се избягват еднаквите модели в различните стаи.

  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #4

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    4 климатика MITSUBISHI Heavy SRK/SRC 25ZJP-S

    или
    3 климатика от горните
    +
    1 климатик Panasonic CS-E09PKEW/CU-E09PKE - Econavi (за най-малката стая)

  5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #5

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Цитат Първоначално публикувано от dodo_pv Виж публикацията
    Ако климатизаторите трябва да бъдат закупени наведнъж, в никакъв случай не бих заложил на един и същ модел от една и съща марка, освен ако търговецът не ми гарантира, че са произведени в различни години или поне са различни партидите. При всеки модел има субективно усещане за комфорт, което не винаги е абсолютно положително. Това е втората причина да се избягват еднаквите модели в различните стаи.
    ПО голяма безмислица не бях чел скоро или можеби нещо недоразбирам....

    Колкото до въпроса:

    LG
    4xCS09AQ
    Giggio, Aleksandars, Mega и 1 други харесват това.

  6. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #6

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Може с cooler да се ядем по политически теми,ама тука го подкрепям безрезервно!!...Какъв е проблема климите да са една марка,модел!?...Какво,аз като сам взел два Дайсекая петици,грешно ли съм постъпил!?..По комфортно ли ще ми е,да си сложа в една стая Нипон,Рапон и каквото още ти дойде на ум,а другата да я "обзаведа"с Осака примерно!?....Хайде не пращайте хората в излишни размисли и то безсмислени!
    Aleksandars и mirandi харесват това.

  7.  
     
  8. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,511
    #7

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Здравейте отново,
    Идеяна на пост #3 беше да не пращам хората в излишни размисли, поради което се постарах да бъда максимално кратък. Написах само заключението, базиращо се на скромния ми 20- годишен опит в монтаж, сервиз и поддръжка на доста сложни машинарии. Хората, които работят за големи машиностроителни корпорации, било то като счетоводители или сервизни техници като мен, много добре знаят за какво иде реч. За тези, които са любопитни, но не са в час, могат да прочетат ситния шрифт надолу.
    И така: колкото и просто на вид устройство да представлява един инверторен климатик от среден и висок клас, в него има навряни поне няколко различни модула и детайли; къде по-красиво, къде по-грозно. Производителят на климатика не прави всички тези неща сам, в една работилница. Правят се поръчки на подизпълнители, които да ги произведат с определени параметри, като ги натискат за ниска цена. Например, 10000 трифазни двигатели за компресори, с кафезен ротор, статорни намотки, свързани на триъгълник, за напрежение 230V (линейно) и мощност 1500 W. Такъв е двигателя на всеки един инверторен климатик, различни са само мощностите. И ето интересното: Някъде да фигурира в заданието, че изолацията на статора трябва да издържа на 2 kV при 25 гр. по Целзий спряма маса? Не! Значи, за тези 10 000 мотора се купува малко по-евтин бобинажен проводник, при което се икономисват едни 20 000 долара, изолацията издържа на 1 кV пробивно напрежение и всичко си е наред. Проблемът идва след 6-7 години, когато по-некачественото емайлово покритие на намотките се разрушава от честите термични натоварвания и окъсява. Сещате се, че това ще се отнася само за тази партида от 10000 бройки, нали? И насреща излиза някакъв псевдо техник, започвайки да обяснява, видите ли, софтуерен проблем, тъпо подгряване и изпичане на намотки и т.н. простотии. А защо при другите партиди проблема липсва- отговор няма. Те, разбира се, ще са си наред.
    Втори пример: Поръчват се 10000 броя асинхронни трифазни двигателчета с мощност 20W и напрежение 40V, с максимални габарити Ф70 и еди-какъв-си максимален шум и обороти. Примерно. Някъде да пише какви точно трябва да са лагерите и колко часа трябва да издържат? Не пише! И така, подизпълнителят отваря справочника за лагери и гледа- минимум 700 часа! Залага 800 и почва да смята. При следващата партида, производителят на климатика се сеща, че е пропуснал в заданието дълговечността и залага 5000 часа. Но старата партида, разбира се, не се изхвърля. Идва ред и на четирипътните вентили с техните легла, които в едни партиди измятат след 4-5 години, а при други-не. Безсмислено е да продължавам с примери нататък, моят професионален опит засяга поддоставчици като Festo, Grundfos, Rexroth, Bosch и др, нямащи много общо с климатиците. Няма да засягам електронните компоненти и антикорозионните защити на платките, защото ме мързи. Факт е, обаче, че по-евтините партидни детайли се влагат в крайни продукти за малки и неплатежоспособни пазари. Вие помислете кои са те. Панасоник, Мицубиши и Тошиба предлагат климатици във Франция, Италия, Зимбабве и Танзания. Цените им са различни за всяка една от тях. Качеството на част от крайния продукт- също, било то заради калпави лагерчета или емайл!
    Като заключение, искам да помоля хората, препоръчващи определени модели на други хора, да бъдат много внимателни. Защото тези други хора със сигурност няма да разберат горенаписаното и в един момент ще си изкарат гнева на препоръчителя. Така например, никъде не прочетох за дефектната партида на TOSHIBA DAISEIKAI 5. Не се споменава за калваво щанцованите ламели, насочващи въздуха в помещението и необходимостта им от доработка. Много дребно на вид нещо, но развалящо цялата визия. И, разбира се, това ще да е партидата, произведена преди да се смени инструмента на щанцата. А сега представете си, че точно партидата с LG 4xCS09AQ има хипотетичен проблем с леглото на четирипътния вентил и човекът изведнъж остане без отопление във всичките стаи, защото е случил точно на нея? На кого ли ще си го изкара? Не се знае. Затова написах пост #3. Защото нито един производител на климатици в света няма да допусне в Зимбабве и Танзания да се продава само шкарто. Лошо ще е за имиджа му. Така, че ако човекът изтегли късата клечка с първата покупка, шансът да се прецака с втората и третата драстично пада. Който разбрал- разбрал.
    mirandi одобрява това.

  9. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv
    Мнения
    9,764
    #8

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Имам един въпрос? Случайно филма "Теория на конспирацията" да не ти любим?
    Този пост е редактиран от Aleksandars; 15-08-13 в 07:44.
    blue1, iwan33 и mirandi харесват това.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #9

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Извинявай ... уважавам усилието което си положил в дребния шрифт. Но моето мнение си остава непроменено, че това са глупости. И не защото повечето компании не правят икономии от типа който си посочил- напротив, а по причина че вероятността и 4те климатика да се повредят в рамките на 1 месец или една година е нулев защото те просто няма да работят с едно и също натоварване ЗАщото самите помещения не са с еднакъв товар и еднакво натоварване освен това климатика който съм посочил вече е преживял 2 зими без проблеми, а и доколкото съм запознат климатиците които колегите предложиха също имат нелоша история в БГ ... всичко останало е въпрос на гаранционни условия защото ако имаш глупоста да чакаш 5-7 години за да провериш на кой модел са вложили верните и проверени детайли просто никога няма да си купиш климатик ... а и цял живот ще караш 10 годишни коли (не че имам нещо против 10 годишните коли ама ако горе споменатото е единствената причина да караш таралясник е тъпо)
    mirandi одобрява това.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #10

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Има логика някаква в "теорията на конспирацията", но случайно съм поддръжка на 4 доволно сложни машини които вършат едно и също нещо. Обаче машина от машина са еднакви на 10-15%. Механика - различна, електроника-различна, оптика-почти еднаква. Двигателите (AC,DC)-различни, управленията им - различни, кабелите към тях са различни, пулскодерите - различни, захранванията различни, чипове дето трябва да вършат едно и също - не са взаимозаменяеми, софтуера - различен, ел. схемите-различни. Проблемите на машините също са различни. Всички тези разлики забавят диагностиката, доставката на рез. части и ремонта и машината не работи през това време. И кое е предимството на различните машини че не мога да го видя доста време вече? - че няма да ми е скучно или че няма да остана без работа.
    Ако са еднакви и предполагаме че има конструктивен дефект, при първата му поява се измисля работещо решение. При следваща поява вече има измислено, работещо, пробвано решение и купена част предварително и само да се смени да речем.
    Само не вземай този модел на дайкин, че май няма (или съм пропуснал решението между страниците) още работещо решение измислено за дефроста на 20 и няколко минути.
    mirandi одобрява това.

  12. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    6,511
    #11

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Драги Alexandras,
    Цитираният от теб филм е хубав, но няма връзка с темата на човека. В пост #7 разясних единствено каква е практиката на работа в големите машиностроителни концерни, основателно предполагайки, че различните производители на климатизатори не биха работили по много по-различен начин. Благодарение на „глупостите“, както @cooler ги квалифицира, в момента съм извън страната и печеля много добре, подменяйки едни възли с други, поради това, че точно тази тяхна партида дава чести дефекти. Забележете, никъде не агитирам да се купува стара техника или таралясници, съветвам да не се купува колямо количество нова стока (климатизатори) от една и съща партида. Това са различни неща. Аз, за себе си, съм приел риска от евентуални дефекти, купувайки си нови RAS 10 PKVP-E на Тошиба и CS/CU-E9PKE на Панасоник. Някъде да съм споменал, че всички DAISEIKAI 5 са боклуци или таралясници, защото на моята въздушните клапи заяждат и микроходовия бутон на панела едва работи? Да съм писал някъде, че @Alexandras и @Mega не разбират от климатици, защото имат слабост към тези модели? Пак не! Това, което се мъча да ви обясня е, че ако не бързах, бих си купил два броя DAISEIKAI 5, но от различни партиди. Така единият със сигурност нямаше да има описаните от мен проблеми. Второто нещо, което се опитах да обясня, е да не се обобщава! Все още из форума витаят съмнения относно качествата на Панасоник като производител, като се визира една серия компресори, монтирани на част от GKE серията. Ето това обобщаване наричам аз глупост. С това достигнах предела на възможностите си да се обяснявам, поради което приключвам спора. Желая на читателите приятна събота и неделя.

  13.  
     
  14. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,783
    #12

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    Предполагам трябва да се гледа и да не са произведени в петък следобяд и понеделник сутрин.
    cooler и mirandi харесват това.

  15. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #13

    Отговор: Избор на 4 климатика,но какви!!!

    @zхc0 : проблема с дефроста на дайкина едно момче което влизаше във форума почти го оправи - от 20 на 3 мин но с прекалено много електроника, да го гаси и пуска в точният момент. и така сега даикина му има перфектен дефрост само 3 мин и само при определени температури.

    сори за оффтопа.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор между 2 климатика
    От HePoH във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 18
    Последно: 17-10-13, 22:44
  2. Избор на 2 климатика
    От lc730 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 11
    Последно: 29-04-13, 08:08
  3. Избор между 3 климатика
    От extranios във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 2
    Последно: 28-06-12, 21:52
  4. Помощ за избор на 2 климатика
    От kip1 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 19
    Последно: 11-04-12, 01:27
  5. Отговори: 4
    Последно: 01-04-08, 13:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе