Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2014 г.
  Виж сега, таванният вентилатор, сам по себе си, нищо няма да направи. Изисква се изграждане на вентилация на помещението. Аз реших въпроса, преди години, по следния начин: Пробих отвор 130 мм. за таванен вентилатор и на негово място сложих регулируема клапа. Отделно си има кухненски аспиратор, чиито шлаух е изведен до този отвор. В долната част на терасата, на нивото на пода, си има изгразен въздушен канал 12х120 см, който е отворен лятно време, а зимата се притваря или затваря с клапа. Когато не се готви в "бокса", се получава естествена вентилация, която е толкова по-интензивна, колкото е по-напечена външната преградна стена. Отдолу влиза свеж въздух, загрява се от стената и излиза през горния отвор. Въпросът с лятната жега няма да се реши.
  Позната история,не търси климатик ,а си смени дограмата със стъклопакет "4сезона".При мен беше абсолютно същото, югозападно изложение-лятото не се траеше пълен кошмар.След горната интервенция (бях скептик че със този стъклопакет ще стане)кухнята през лятото ми е най-хладното помещение в къщи без да се ползват клими.
  Благодаря много за отговорите:) ще мисля по предложените варианти щом като явно климатикът не би свършил работа
  7,62, няма как да получиш комфортна хладнина без климатик. Сложи го на балкона, на остъклението- щори/пердета и отваряш вратите към стаите, ще отиде хлад и към тях.
  благодаря:), а бихте ли ме насочили към някой модел, който е подходящ за случая, моля:)
  LG P09RK, SHARP X09PSR, PANASONIC RE09PKE. Само предложения... Докато някой спец не потвърди, не рискувай :grin:
  много благодаря за отделеното време:)
  Здравейте на всички ! 
Приятели ми препоръчаха този форум,когато поразпитах тук-там какъв климатик да си взема за новото ми жилище.Изчетох доста голяма част от мненията и научих много неща обаче все още не мога да реша какъв климатик точно ми е необходим.Надявам се и ще съм много благодарен ако ме упътите и всяко мнение би ми било от голяма полза.Ето и отговорите на поставените въпроси в началото на темата:

1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът-търговско, жилищно, офис, магазин и т.н?

- жилищно

2.За охлаждане, за отопление или и за двете(цялосезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатикът?

-За цялосезонно ползване

3. Каква е:

а) квадратурата и кубатурата на помещението;

~21 кв.м(6 m X 3,5 m) - 2.60 таван ~ 55 куб.м

б) вида на дограмата и стъклопакета(дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид);

-Дограмата е PVC с двоен стъклопакет,КА

в) квадратура на прозорците;

~4.5 кв.м

г) изложението на помещението;

-южно

д) етаж на помещението в сградата, особености(мансардно, мезонетно, има портал и в коя част е или други особености)?

2-ри етаж от 8-етажна тухлена кооперация.Среден апартамент е от 3 на етажа

е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н;
  всекидневна с трапезария

ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?

-апартамент

4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?За питащи "Защо"- ето защо 

-Варна (в центъра до морската градина ако това е от значение)

5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
 -и лятото и зимата искам да поддържам около 21-22 гр

6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията?

-Няма никаква изолация и не смятам да поставям за сега.Има балкон,който не е остъклен.Има издаване около 3 метра от фасадата на блока като това е причината една от по-дългите стени да е наполовина открита.

7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви?

- ел фурна,телевизор

8. Каква сума е приготвил за покупката на климатик.
 - 2000 с монтаж

9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане?
 - Лятото 35 градуса, зимата до -10

10. ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му,разположението(или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
  Според мен изцяло в бюджета Ви са:
Panasonic E12PKE-3 eterhea2013
LG CS12AQ

Малко над бюджета, но си заслужава:
Fijitsu ASYG 12LTCA
Fujitsu ASYG 14LUCA

Аз, във вашето положение, бих взел последния от 4те. УСПЕХ!
  Здравейте,

Давам си сметка, че мисията ми е малко абсурдна - тук  най-често се коментират, търсят и обсъждат варианти за модели климатици,  които да поемат ролята на основно отопление. Аз се интересувам най-вече  от охлаждане. Абсурдно, но за сега не планирам развод с Топлофикация София. Наистина, при падане на температурите преди и след парното климатиците   ще се позват и за отопление. Но това не е основното, за което се търсят.   

Мисията е абсурдна и заради бюджета. Все пак 2800 лв. с включен монтаж за два (2 бр.)  климатика май звучи смехотворно. И все пак положението е такова.  Като казах, че бюджета звучи абсурдно, да направя положението още  по-абсурдно - не мисля, че проявявам интерес към Мидея, Беко, Хайър и  т.н. Но при всички положения интереса е насочен към инвертори. 

Като благодаря предварително на всеки, включил се с мнение и съвет,

1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът?
  Жилище, двустаен апартамент – дневен тракт – дневна и кухненски бокс, и спалня.

2.За охлаждане, за отопление или и за двете?
  Най-вече за охлаждане на:
  Дневен тракт – дневна и кухненски бокс
  Спалня. 

Отопление на същите помещения – единствено в студено време, когато няма отоплителен сезон.

3. Каква е:
  а) квадратурата и кубатурата на помещението:
  Дневен тракт – приблизително 29,60 кв.м., приблизително 77 куб.м.
  Спалня – приблизително 13,9 кв.м., приблизително 35,7 куб.м.

б) вида на дограмата и стъклопакета(дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид):
  ПВЦ с някакъв стъклопакет, предполагам евтини. Инвеститора едва ли се е набутал с нещо над минималните изисквания за топлоизолация.

в) квадратура на прозорците:
  Дневен тракт – приблизително 6,4 кв.м.
  Спалня – приблизително 3,8 кв.м.

г) изложението на помещението:
  Изток-Североизток. В апартамента влиза пряко слънчева светлина макс. 2 ч. сутрин, малко след изгрев.

д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонетно, има портал и в коя част е или други особености)?
  Апартамент, междинен жилищен етаж в жилищен блок. Апартаментът е външен – граничи със стълбище на блок, коридор и външни стени. Апартаменти отгоре и отдолу се обитават (почти целогодишно) и предполагам отопляват.

е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н;
  Жилище. Двустаен апартамент:
  Дневен тракт – дневна и кухненски бокс;
  Спалня;
  Коридор, разбира се, свързващ отделните помещения.

ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?
  Апартамент, междинен жилищен етаж в жилищен блок.

4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?
  София

5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
  Основно режим на охлаждане. Желана температура от 22 гр. Ц. до 24 гр. Ц.
  В случай на студено време без парно отново от 22 гр. Ц. до 24 гр. Ц.

6. Има ли изолация на стени/таван/под(външна или вътрешна), на кои от тях има и на кои не.Какъв е вида и дебелината на изолацията?
  Външна термоизолация на външни стени. Най-вероятно 5 см. Стиропор (онова, дето едно време му викахме „морска пяна“) или колкото е минималния стандарт за термоизолация. Не вярвам инвеститора да се е набутал при строежа.

7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви?
  В дневен тракт обичайните – вградена фурна, хладилник, телевизор, компютър. Нищо като хладилни витрини, фризери, сървъри,  печки „Раховец“ и прочее тежка артилерия.

8. Каква сума е приготвена за покупката на климатик?
  Колкото по-малко, толкова по-добре. Въпреки това:
 -          Не говорим за Мидея, Беко, Хайър и т.н. 
 -          Става дума за инвертори.

Може да е 2800 с включен монтаж. За два климатика. Един за дневен тракт. Втори за спалня.

9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане?
  Охлаждане на лятна жега – над 28 гр. Ц., може да достигне и 43-45 гр. Ц.
  Отопление преди и след парно – под +18 гр. Ц., може да падне и по -5 гр. Ц.

10. ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му,разположението, прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
  Хъм, нещо не сработи качването на файл-а. Дали защото размера е само 8 МВ?

11. Имате ли съпруга приятелка?
  Топлолюбиво, но подлежи на дресура. Надявам се :)
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
KaHa 
   Здравейте,

Давам си сметка, че мисията ми е малко абсурдна....

Ето един добър вариант:
Дневна: LG E12SQ/E12SQU - около 1350 с монтаж, 
Спалня: Mitsubishi Heavy SRK/SRC 20ZJ-S - около 1400 с монтаж.
  Здравейте и сърдечни благодарности за отговора,

Ще ми позволите ли един, два въпроса?
Какво мотивира предложението Ви за Мицубиши Хеви за спалнята, а ЛГ за дневния тракт? 
Съотношението цена/параметри, при което капацитета на ЛГ покрива кубатурата на дневния тракт? Докато за Мицубиши Хеви цената на машина за дневния тракт става непосилна, спрямо бюджета? 
А шумът от климатика фактор ли е в предложението Ви?

Признавам, че и аз си помислих, че предвид силно ограничения бюджет ще трябва да се спра на модели от различни производители. 

Но все съм си мислел, че претенциозния (като реноме заслужено или или предполагаемо) производител - Мицубиши, Тошиба, евентуално Фуджицу ще е за дневния тракт. Докато по-компромисния (от към реноме да речем) производител ще е за спалнята. Не за друго - вярно, че в спалнята се спи и е важно качеството на съня. Но пък там прекарвам(е) доста по-малко време, в сравнение с дневния тракт и житейските активности в дневната.

Хъм. Предполагам и това е въпрос, на който ще трябва да си дам отговор: коя зона ми е по-важта като общо качество на обитаване.
  Основното, което мотивира предложението за MH e никаквия избор на малки машини на нашия пазар. От друга страна Това МH e много добра машина и ще ви върши добра работа и в преходните сезони.
ЛГ-то е добра и здрава машина и е доста тиха, може би най тихата в този клас. Tака неречените реномирани марки не могат да ви предложат нищо по добро на тази цена. Даже ще бъде по зле.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
tony34al 
    Tака неречените реномирани марки не могат да ви предложат нищо по добро на тази цена. Даже ще бъде по зле.

Това май и аз го разбрах, след известно четене тук, във форума. И ми стана странно. 

Разбирам,  че е нормалност климатиците да се използват за отопление и в  тази посока производителите да насочват усилията си. 

Но толкова  незначителен пазарен дял ли имат хората като мен? Та ако искам добър климатик от производител с реноме да трябва да дам  2,9К до 3К и нагоре за Нокрия  или турбо Дайкин или Тошиба Дайсекай... който ще работи само за  охлаждане? Абсурдна картинка. И изведнъж се оказах в небрано лозе - как  се прави разумен избор в моята ситуация: климатика да е качествено  произведен, да е стабилен и надежден, да не вдига гюрултия, да има хубав  (за джоба) разход на ел. енергия... и да не струва колкото  половингодишната ми работна заплата :D