Отговор: Избор на Климатик
Georgiev_Vn, сравнението може сам да го направите. За мен и двете машини са добри.
Параметри на климатизатора при 35°Cвъншна температура (27°C в помещението):
Охлаждаща мощност: 3.5 kW (0.85 ~ 4.0), 11946 BTU (2901 ~ 13652)
Консумирана електроенергия: 835 W (250 ~ 1050)
SEER: 7.60 (сезонен коефициент за енергийна ефективност)
Energy efficiency class: A++
Параметри на климатизатора при 7°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 4.0 kW (0.8 ~ 6.0), 13652 BTU (2730 ~ 20478)
Консумирана електроенергия: 925 W (245 ~ 1690)
SCOP: 4.80 (сезонен коефициент за енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при -7°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 3.45 kW, 11775 BTU
Параметри на климатизатора при 35°Cвъншна температура (27°C в помещението):
Охлаждаща мощност: 3.5 kW (0.9 ~ 4.0), 11946 BTU (3070 ~ 13652)
Консумирана електроенергия: 905W (200 ~ 1700)
SEER: 7.05 (сезонен коефициент за енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при 7°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 4.0 kW (0.9 ~ 5.6), 13650 BTU (3070 ~ 19113)
Консумирана електроенергия:950W (200 ~ 2200)
SCOP: 4.0 (сезонен коефициент за енергийна ефективност)
Energy efficiency class: A+
Параметри на климатизатора при -5°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 4.04kW, 13789 BTU
Параметри на климатизатора при -15°С външна температура(20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 3.2 kW, 10922 BTU
Здравейте! Търси се нов климатик:
1. Зa ĸaĸъв вид пoмeщeниe щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa - тъpгoвcĸo, жилищнo, oфиc, мaгaзин и т.н? жилищно
2. Зa oxлaждaнe, зa oтoплeниe или и зa двeтe (цялo ceзoннo пoлзвaнe-oxлaждaнe и oтoплeниe) щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa? отопление и охлаждане
3. Kaĸвa e:
a) ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; 24 м2 ; 62.4 м3
б) видa нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); голям френски прозорец 240/233 и един 120/140 прозорец. Дограмата е PVC
в) ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; 7.3 m2
г) излoжeниeтo нa пoмeщeниeтo; големият френски прозорец гледа на югозапад, малкия прозорец на северозапад
д) eтaж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? нова тухлена сграда, ет.3 (последен). Отгоре е бетонна плоча, изолирана с фибран.
e) ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; всекидневна с кухненски бокс
ж) в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? апартамент
4. B ĸoя чacт нa Бългapия и пo възмoжнocт в ĸoe нaceлeнo мяcтo e пoмeщeниeтo/cгpaдaтa? София, Павлово
5. ĸaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? 25С зима, 21С лято
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и нa ĸoи нe ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? Външна изолация на стени - 10 см стиропор, на тавана - фибран. Вътрешна изолация няма.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Кухненски уреди - фурна, котлони, хладилник, пералня, миялна, сушилня, телевизор
8. Kaĸвa cyмa e пpигoтвил зa пoĸyпĸaтa нa ĸлимaтизaтop. до 2000 лв с монтажа, по възможност по-малко.
9. дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? -15С, рядко до -20С
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Благодаря предварително!
На първо четене GeneralFujitsu 12LTC. Желателно е оглед на място и обсъждане на варианти.
1. Panasonic CS/CU E-12QKE
2. Fujitsu General ASHG 14LUCA
3. Toshiba RAS B16N3KV2 - E Suzumi
Аз ще добавя и Samsung AR12HSSDAWKNEU със следните параметри:
+2/22 - 5.06kW, СОР 3.40
-5/22 - 4.80kW, СОР 2.51
-10/22 - 4.20kW, СОР 2.40
-15/22 - 3.19kW, СОР 2.14 (80% oт нoминaлния ĸaпaцитeт пpи -15)
това са максимални мощности
Никъде не съм казал, че е при номинал.
То и на колата ми пише 260 на километрежа ама.. :BigGrin
Малко излиза че си мерим.... нали с този максимал. Аз лично смятам, че по номинал е най коректно да се измерват мощностите.
:Drinks:
специално при климатиците не е точно така .. винаги се дават максимални мощности като се говори за отопление при -10-15 .. нали за това са тия ватове над номинала ,да се ползват ..
Цитат:
Първоначално публикувано от
KI_YOOU
Малко излиза че си мерим.... нали с този максимал. Аз лично смятам, че по номинал е най коректно да се измерват мощностите.
Напротив, трябва да се мери максималната, защото иначе всеки ще прави всякакви измами, като FTXB например, който изкарва SCOP-а, ама никой не гледа при какви условия - дадени са данни при частичен товар при минусови температури.
Цитат:
KI_YOOU
Номиналната мощност на климатика при - 10 гр е 3 кв с Коп 3.И точно топленето на този модел не подлежи на съмнение.Миналата зима имаше доста студени дни до - 12 гр в които се доказа.Има други кусури,които съм споменавал.
Максималните мощности при отопление се развиват при доста положителни температури, сиреч са прах в очите на потребителите. От значение са P design и какво запазва при -10 градуса (компресора).
Цитат:
dodo_pv
Максималните мощности при отопление се развиват при доста положителни температури, сиреч са прах в очите на потребителите.
На простите /потребители/ за определеност. Останалите им се радват много, като си отидат посред зима за няколко дни на село.
Не става много ясно тези останали /потребители/, които цитираш, дали успяват да направят разлика кога им се радват и кога им се смеят? Или не си разбрал последното изречение в пост #598, поради което цитираш частично (рядко се цитира последен пост)? Коментираме отопление при -10 -15 градуса, когато максималните отоплителни мощности, които се дават над номинала, по никакъв начин не могат да се използват. При тези условия, топлопреносът зависи от P design и компресора. Виждал съм японски 22-ки К2У с външни тела, колкото на прехвалената европейска нокрия и с почти толкова фреон вътре. Такива успяват да запазят доста голяма част от номинала си при тези ниски температури. Има голяма разлика между номинал и максимал. Ако /посред зима/ разбираш гръцка зима, с температури между +5 +10 градуса, моля да ме извиниш.