И технологиите на газ и климатиците се развиват като технология. Да се почива на коефициенти в техническа документация, която естествено е на база на определени идеални нормативни условия за мен не е много коректно.
Газта в момента е под 7 ст. на кубик, поне във Варна. Наистина цената й, поне в момента, с основен източник Газпром, е вързана към кошница от цени на съпоставими енергийни източници. Тази цена също в бъдеще ще расте, но с колко % и за колко време, ето това е въпросът.
И едната технология, и другата си имат предимства и недостатъци. На климите, може би, голямото предимство е че вършат работа при всички сезони, с тази разлика че при наистина студени (под минус 10-15 гр.) и влажни зими се налага да им се помага, недостатък е и че при тази технология топлата вода е с електричество и по правило е обемен бойлер... защото нашите строители като им кажеш да предвидя 2 проточни с по 12 квт мощност в баните си удрят д..то и се поразтреперват понеже присъединителните им такси в тоя случай, а и самите инсталации се оскъпяват много. Ето при нас миналата година няколко пъти валя дъжд, който при падането на температурата образува ледени водопади. Ако външното тяло е изложено на дъжда - видях при мои съседи какво се случва(става ледена кора по няколко сантиметра опаковаща целия климатик) - в тоя случай вадиш маслените радиатори и елвата кварц и стискаш палци да се повишат температурите. Недостатък за мен е и работата на парче - имам 4 стаи, да речем - да си прецакам фасадата, терасата и гледката с 4 външни тела ли? В моята кооперация 2 семейства имат монтирани климатици, които не се ползват понеже децата им развиха различни форми на астма и последва докторска забрана да се ползва такъв уред..
Газовия котел , поне стандартната система, е предназначена предимно за отопление, не се влияе като работа и ефективност от външни атмосверни условия, има предимства по отношение на комфорта в стаята, както и по отношение на производството на топла вода за миене и къпане. И понеже и без друго има тръба за газ за газов котел, в повечето случаи ви трябват още 3-4 метра тръба до печката, че да имате и газови котлони. Не съм виждал малки газови системи, които могат да охлаждат, предполагам че излизат по-скъпо, но пък ако има такива , наистина в този случай тази система не е за пренебрегване. Въпрос на премисляне е ако ще се ползват клими за охлаждане какви трябва да са те и на каква стойност.