Отговор: Избор на климатик 2017
Здравейте! Ще купуваме 2 климатика за тристаен апартамент 89 кв,( с терасите ) ново строителство, ПВЦ дограма, 10 см изолация, етаж 2 жилищен, изложение изток, основно север и малко запад, градът е Пловдив. Ще ползваме климатиците основно за отопление, при нужда и за охлаждане. Климатик ще има в холокухнята, която е 25 кв., има 2 външни стени - север/изток, много и големи прозорци. Другият климатик ще е в детската, която е в другия край на апартамента и е 12 кв., 2 външни стени - север/запад. искам да отварям вратите и да се топли и коридора и до колкото е възможно и нашата спалня, която няма да има климатик, но тя е 10 кв., вътрешна. Спряла съм се на Fujitsu, защото имам такива и вече 9 год никакви грижи с тях. Препоръчват ми да сложа 2 такива - DEKOM | FUJITSU | ASYG-12LMCB NORDIC | Климатик Дали са удачни, а и дали самите модели са сполучливи. Колебая се дали поне в хола да не сложим хипер инвертор LT серия. Не ми се ще сега за 500 лв икономия да имаме проблеми занапред. Моля за мнения. Благодаря Ви.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Todorias
Здравейте. Предстои ми покупка на климатик. Харесъл съм Хиперинверторен климатик Fujitsu General ASHG12LTCB/AOHG12LTCN Nordic, 12000 BTU, Клас A+++. Дали имате наблюдение за този климатик и изобщо за серията НОРДИК. Помещението ми е хол с кухня на първи етаж с 5 см фибран на пода над паркет и ламинат.стените и тавана са с вата и гипсокартон. Изложението е запад с една външна стена (33 м2-85 кубика ) с 5 метра прозорци пвц висококачествена дограма.Апартамента ми е тухла старо строителство и е доста топъл. Намира се в град Казанлък. Моля за вашия съвет при избора ми на климатик. Ще се ползва предимно за отопление.
Здравейте отново, днес след консултация с фирма за монтаж , ми препоръчаха Даикин FTX50GV, относно модела, който си бях набелязъл GENERAL 12LTC нормалния модел, ми казаха, че поддръжката от към резервни части била трудна ,ако се стигне до проблем и бил много шумен . Сега съм в дилема. Исках нещо икономично и надеждно,но се оказва че ми предлагат само надеждно :)
Съвет за избор Fujitsu AWYZ14LB NOCRIA vs Fujitsu ASYG-14LMCB NORDIC Здравейте, приятели! Предстои ми покупка на иконмиен климатик за отопление (зимата температурите падат до -20,-25 градуса) и до колкото поизчетох в интернет се спрях на тези два модела. Ще се радвам да ми помогнете в избора. Като цяло ще се отоплява 38кв помещение (3 съединени стаи) с 260см. височина. Помещенито е част от етаж в къща, който се явява среден. Отдолу и отгоре се топли, помещението е с южно изложение и има ПВЦ дограма с К стъкло. Предвидена е и външна изолация, но не знам дали ще смогнем тази година. Благодаря Ви предварително за отговорите, знам, че тук повечето сте вещи по темата. Поздрави!
Цитат:
teddyy
Здравейте! Ще купуваме 2 климатика за тристаен апартамент 89 кв,( с терасите ) ново строителство, ПВЦ дограма, 10 см изолация, етаж 2 жилищен, изложение изток, основно север и малко запад, градът е Пловдив. Ще ползваме климатиците основно за отопление, при нужда и за охлаждане. Климатик ще има в холокухнята, която е 25 кв., има 2 външни стени - север/изток, много и големи прозорци. Другият климатик ще е в детската, която е в другия край на апартамента и е 12 кв., 2 външни стени - север/запад. искам да отварям вратите и да се топли и коридора и до колкото е възможно и нашата спалня, която няма да има климатик, но тя е 10 кв., вътрешна. Спряла съм се на Fujitsu, защото имам такива и вече 9 год никакви грижи с тях. Препоръчват ми да сложа 2 такива -
DEKOM | FUJITSU | ASYG-12LMCB NORDIC | Климатик Дали са удачни, а и дали самите модели са сполучливи. Колебая се дали поне в хола да не сложим хипер инвертор LT серия. Не ми се ще сега за 500 лв икономия да имаме проблеми занапред. Моля за мнения. Благодаря Ви.
Не слагайте 12ка в 12кв спалня. Трябва ви 9ка или 7ца за спалнята и 12ка за хола.
Няколко варианта :
Fujitsu general 12lt, Luca, lmcb
Fujitsu general 9lt, Luca, lmcb
MHI 35zm-s
Mhi 20zm-s
Toshiba 13 Shorai
Toshiba 10 Shorai
[QUOTE=kokovox;836183]Не слагайте 12ка в 12кв спалня. Трябва ви 9ка или 7ца за спалнята и 12ка за хола.
Това дори не е спалня, детска стая и 12-ка там изобщо не е добра идея.
Todorias, тези "играчи" които са Ви наговорили всичките тези небивалици, Ви съветвам да ги "заее..." и да си потърсите друга фирма която да Ви консултира.
wwflubo, двете машина са съвсем различен клас и някак си не върви да се сравняват. За Вашето помещение, според мен има и други решения. Иначе, нокрията ще Ви свърши работа, но ако не Ви притеснява, че модела вече не се произвежда, това е Вашата машина.
Цитат:
teddyy
Другият климатик ще е в детската, която е в другия край на апартамента и е 12 кв., 2 външни стени - север/запад. искам да отварям вратите и да се топли и коридора и до колкото е възможно и нашата спалня, която няма да има климатик, но тя е 10 кв., вътрешна.
Просто за информация - този " филм" няма да може да го гледате с качествена картина... Надявам се да ме разбирате.
Цитат:
kokovox
Взимането на термопомпа е лесно. Монтажа на тръбите ще е трудно и доста скъпо. 5000 няма да го оправят само за монтажа на тръбите.
Мерси за отговора.
Ако е толкова скъпо само полагането на подовото и тръбите не мисля ,че си заслужава и че ще го направи.
То излиза 5000 за тръби о подово и около4-5000 за машината .
Явно си заслужава само за къщи т термопомпа.
Цитат:
Rafailiev
Явно си заслужава само за къщи т термопомпа.
Напълно вярно...
Здравейте,
много съм бос по въпроса с климатиците. Трябва ми хубав климатик с възможно най-ниско ВЪНШНО тяло за помещение 45кв/м.
Засега единствено само тези два стават - 550 mm :
https://www.pazaruvaj.com/klimatici-...BoCADEQAvD_BwE
ИЛИ
https://www.bittel.bg/p/toshiba/inve...ras-18-pavsg-e
Но кой от двата е по добър?
Шорая не го откривам в сайта на Тошиба, става ли?
Някой да има наблюдения?
За 45кв тези модели могат да не смогват да топлят.
Цитат:
kokovox
За 45кв тези модели могат да не смогват да топлят.
По принцип "гоня" само охлаждане, стаята е южна, висока 2.50 + окачен таван и с добра изолация и ТЕЦ...
Тогава няма значение и двете ще свършат работа. Шорай е по-новия модел и работи с новия фреон Р32. Ако са на една цена бих взел Шорай.
Цитат:
wwflubo
Какво решение предлагаш?
Благодаря за отзива :)
Нокрията си е машина.
Да не те притеснява ,че е стар модел.
Ако питаш собственици или продавачи на К2У старото е по-добро.
Имам нокрията и от опит мога да ти кажа ,че няма да съжаляваш относно топлене .