Пловдив
Преглед за печат
Здравейте,
положението в момента е следното:
Имам голям хол - 60 м2 H=2.5, който отоплявах с две Fujitsu ASYA 12LGC , + спалня 18 м2 със същия, но 9ка . Апартамента е покривен с изолация 8 см на стени, 20+ см на покрива и добра дограма. Зимата обичам 24 градуса поне.
Климатиците се справяха сносно в продължение на вече 7 години, но единия в хола се скапа (платка) и реших, че е икономически неизгодно да давам 400 лв за платката на 7 годишен климатик.
Забележки до момента:
- Под -3 градуса доста често размразяват.. и някак си тия в хола все си синхронизираха размразяването J.
- точно този в спалнята стана шумен.. (а аз спя много леко) Разглобявал съм ги много пъти за чистене на турбина… въпреки, че е мъчно, но на 9ката сега или мотора или втулката вляво почна да вие.. още не съм го отварял да видя защо. Отделно от шума от турбината, като спре за размразяване , то не е едно пукане, едно чудо..
Та.. мисля си, вместо да взимам нова 12ка за хола, да взема хубава 9-ка за спалнята, защото Фуджитсуту ми е шумно.., а него да го прехвърля в хола (с един куршум – 2 заека). Чудя се дали 12 + 9 ще смогват за хола (поне тази зима). Като цяло до сега 12+12 се справяха добре поне до -3, а по-ниско температури в Несебър са рядкост. В момента дори до 4-5C, самотната 12ка се справя в хола.
Местната фирма предлага (до 1600 лв):
Mitsubishi Electric MSZ/MUZ SF25VE
Климатик Mitsubishi Heavy industries SRK/SRC-25ZMP-S
FTX25-KV Comfort inverter
Fujitsu General, ASHG09LUCA
Ако кажете, че 9+12 няма да се справят в хола, алтернативата е същите модели, но 12ки – за хола, а шумния да го преживея още една зима..
Благодаря предварително
За да не размразяват едновременно направете следното:
1)дръжте ги двата с половин или 1 градуса разлика на заданието (в зависомост от резолюцията на климатика)
2)дръжте 1 деление разлика на вентилатора или пък единия на АУТО другия на някаква степен
3)не ги включвайте начално едновременно, а с 10мин разлика например
Така ще си гарантирате винаги топъл дефрост :)
Наистина 400лв за нова платка е много.
Щом 12 + 12 са успявали, вероятно и 12+9 ще успяват.
1600лв за SF25VE са много, в София за тези пари се взима SF50, което е ЗВЯР.
Звяр казваш...умрял по скоро...
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
В момента официалния вносител за Бургас продава ( ако не се лъжа) за 1300лв. ME SF25, но и аз като ползвател не Ви го препоръчвам.
Отправлено с моего LG-H990 через Tapatalk
lLC е много добра за парите си машина.
Като правя съпоставка малко повече вее ,но може и да е защото са две и помещението което топлят е голямо.
За базово моделче е добре.
За 1100 лв LLC и 1200 Хитачи RPC аз бих взел Хитачито .
С Фуджито се опитват да ви врътнат доста пари над нормалната цена.
Докато Хитачито ви го дават на много добра цена.
Спрямо всичко това аз бих сложил Хитачито.
Еми да ги трампят де.:)
@Earendil, за 1600лв се намира Хеви 25зс-с, който по характеристики е много тих и доста хора го предлагат и монтират в спални. Потърсете във вашият регион, не вярвам да не може да се открие за тези пари и то с включен монтаж. Другия вариант е, както споменахте, 09лук на фуджицу.
Щом температурите рядко падат под -3, може да хвърлите поглед и на новата етерея на панасоник, която също я спрягат за много тих и комфортен климатик. Ако аз трябваше да избирам, бих си взел етереата.
Топлят и тихо работят, но ако климата ни е средиземноморски ( а той в Бургас няколко години беше такъв ). Като чета форума, как работят среден към висок клас климатици и колко ток консумират...... Просто се доверих на името Mitsubishi, без да прочета два реда......
Отправлено с моего LG-H990 через Tapatalk
От всички RPC-та и SF-и, най-добре заложете на LUCA.
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk