1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Избор на климатик 2017
Здравейте. Търся компетентен съвет по следната дилема:
Имам хол с бокс с обща големина 33 кв.м. изложение изток/запад, старо тухлено строителство, среден апартамент, междинен етаж, с прозорци в двата срещуположни края на помещението, PVC дограма, без външна и вътрешна изолация, гр.Стара Загора. В момента има монтиран климатик Fujitsu ASYG 12 LMCA, Избран е след предварителен оглед от фирма че ще бъде достатъчен за отопление на помещението.
Лятото в режим на охлаждане климатика се справяше чудесно. Сега в началото на зимата взех да изпитвам съмнения дали ще се справи с отоплението. Желана температура около 24 гр. Ще купувам още един климатик за спалня 12 кв.м. Преди да съм го купил искам да се консултирам за следното:
- да преместя Fujitsu ASYG 12 LMCA в спалнята 12 кв.м и да закупя нов по-голям за хол и бокс 33.3 кв.м.
- да монтирам още един 7000 BTU в другия край на хола - червения правоъгълник - да помага на другия само при отопление при ниски температури.
В предвид разходите по демонтажа и монтажа на вече наличния климатик какво бихте ме посъветвали в моята ситуация.
Благодаря предварително за отделеното внимание.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=25267&stc=1
@estqwerty, вижте C&H ICY II CH-S18FTXTB2S-W WiFi. Изглежда като орязана от към шум Корона на ГРЕЕ, но цената е що годе адекватна.
Цитат:
Първоначално публикувано от
VeleV.Klima
Докторе благодаря за анти-рекламата с месец чакане. Не сме надхвърляли две седмици дори в най натоварения месец.
Цитат:
VeleV.Klima
Никого не съм отсвирвал просто имаме списък всеки клиент има договор с ден и час за монтаж. Не е възможно да разместваме монтажите. Държа освен на работата си и на точноста. От юни работим на 100% дори сега имаме монтажи до 19ти.
Извинявам се ако нещо не съм написал вярно. Просто с такова впечатление останах лятото, защото писа че си имал почти запълнен график на 100% Юни. Може и да не съм разбрал добре срока, случва се. Но това определено не е нарочно, а за анти-реклама въобще и не съм помислял.Защо ще му описвам къде ти е магазина, при условие, че не се дава право на реклама във форума и мислех, че ще го изтрият. Аз знам от личен опит, че държиш на работата си и си сериозен и компетентен в нея. Препоръчвал съм те на приятели и познати. Този пост няма общо със ситуацията, когото наистина ми стана малко "криво" август, че въобще не поиска да разговаряш по телефона с мен и после с Ачо, дори и само да обясниш, че нямаш възможност за покупка и монтиране на климатик в по-кратки срокове. Но бях наясно горе-долу със ситуацията.
Здравейте, надявам се този път съм уцелил раздела. Пиша с молба за помощ. Хола ми е около 35 м2 с прилежаща ниша - кухня, която е около 4 м2. Спрели сме се на климатик Gree, поради бюджетни ограничения и положителни мнения за марката в интернет.
Не разбирам нищо от климатици, но си мисля, че 18-ка ще свърши работа за отопление на площ от 35-40 м2...
Външни стени - 2 на брой, едната северна. Всички с ПВЦ, изолация на външните стени с вата и гипскартон, на тавана също е гипскартон, на пода - 2 см. фибран.
Какво ще препоръчате до 1200-1300 лв. максимум.
В момента сме на локално парно на дърва, което карам макс. на 40 градуса. С тези изолации стоплям навсякъде за час и навсякъде е около 22-23 градуса. Не е удачно в дни с температури 0/+5 градуса например да пускам парното.
Мисля да купя климатик, който да компенсира палене на парното поне за 2-3 месеца в годината.
Не съм убеден дали показатели ++ са наистина такива... сравних 2 климатика на марка Грий (18-ки) единия с ++ на отопление другия с + (пак на отопление). Този с два плюса харчи средно по 1 киловатчас а други е с 1,5 киловатчаса.
Това показателно ли е? Пак казвам за пръв път ще ползвам климатик и дори незнам дали ми трябва 18-ка или може и 12-ка.
Моля за коментар.
Не се взирай толкова в плюсове, марката която си харесал ще ти свърши работа.
Цитат:
mmony67
Здравейте. Търся компетентен съвет по следната дилема:
Имам хол с бокс с обща големина 33 кв.м. изложение изток/запад, старо тухлено строителство, среден апартамент, междинен етаж, с прозорци в двата срещуположни края на помещението, PVC дограма, без външна и вътрешна изолация, гр.Стара Загора. В момента има монтиран климатик Fujitsu ASYG 12 LMCA, Избран е след предварителен оглед от фирма че ще бъде достатъчен за отопление на помещението.
Лятото в режим на охлаждане климатика се справяше чудесно. Сега в началото на зимата взех да изпитвам съмнения дали ще се справи с отоплението. Желана температура около 24 гр. Ще купувам още един климатик за спалня 12 кв.м. Преди да съм го купил искам да се консултирам за следното:
- да преместя Fujitsu ASYG 12 LMCA в спалнята 12 кв.м и да закупя нов по-голям за хол и бокс 33.3 кв.м.
- да монтирам още един 7000 BTU в другия край на хола - червения правоъгълник - да помага на другия само при отопление при ниски температури.
В предвид разходите по демонтажа и монтажа на вече наличния климатик какво бихте ме посъветвали в моята ситуация.
Благодаря предварително за отделеното внимание.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=25267&stc=1
Сложна дилема. Все ще е компромис, освен ако не свалите и продадете съществуващия си климатик. Защо смятате, че няма да се справи с отоплението? Още не е станало студено. Кажете и някакъв бюджет.
За спалнята погледнете
MHI 20zs-s.
Цитат:
kokovox
Сложна дилема. Все ще е компромис, освен ако не свалите и продадете съществуващия си климатик. Защо смятате, че няма да се справи с отоплението? Още не е станало студено. Кажете и някакъв бюджет.
За спалнята погледнете
MHI 20zs-s.
Благодаря за отговора. Бюджет до 1500 лв Досега си беше добре, но снощи температурите паднаха до 0 гр. При авто вентилатор , задание 24 гр. и клапи надолу климатика цяла нощ духа без да спре на 2 или 3 степен. 4 метра пред него си беше топло, но в другия край на помещението определено си беше хладно. Не ми се мисли при отрицателни температури какво ще е. Затова реших че климатика идва слаб за тази квадратура. Най вероятно ще се спра на варианта втори малък климатик в другия край - там в момента е като стая за спане . Ако сменя сегашния с по-мощен и ако ми е топло в далечния край на помещението, в този където е климатика няма да се стои от жега и пак ще ми е дискомфортно. С два ще стане като двузонов климатроник на автомобил - всеки ще си наглася каквато си иска температура в двата края на помещението :)
@mmony67, аз ще Ви предложа нещо с различен поглед над нещата. Защо не направите изолация на тавана? За парите, които ще дадете за седмицата (около 1100лв) ще можете да направите изолация с ГК + вата 10см на целия таван ( 34м2 * 25лв/м2 = 850лв + качествен латекс 5кг - 60лв = 910лв), дори остават пари и за скрито осветление или каквото Вие решите. Освен, че климатизатора ще се справя на 100%, ще бъде и много по-комфортно в самото помещение като се намалят топлозагубите, вместо да се увеличава подаваната мощност. Разбирам, че е трудоемко и е свързано с много неудобства и ангажименти, аз самият минах по този път и още довършвам дори, но си струва и по този начин ще намалите разходите в бъдеще и инвестицията ще се изплати. За по-нататък изолация на външните стени и ал.ролетни щори с термо пълнеж и изолацията ще е на едно задоволително ниво. За спалнята, Коко е предложил много добър вариант.
П.П. Описаната от Вас разлика в температурата се дължи до голяма степен на липсата на изолация и по-конкретно на тавана, защото вместо да "пълзи" по тавана, топлината бива "погълната" и не стига по цялата дължина на помещението. При нас, в хола, дължината от край до край е 12м и разликата между двата края е неосезаема - максимум 1гр.
Това е по-добрия вариант. Само не прави грешката да го местиш в спалня.
А бе, не знам как я виждате тая базова 12ка в 87м3. Това помещение иска над 5кВт номинал, не максимум. Бая изолация ще трябва да сложи човека, че да я накара да топли, когато дойде зимата. Още една 7ца ще си трябва, ако не иска да мръзне.
Кубатурата ще намалее при свалянето на тавана с 11.5см грубо и най-вероятно ще стане. От такова преднамерено мислене, сега си патя с дайкина и то при 3 външни стени и 13м2 прозорци. Същия работи даже и в момента он/оф (1 градус навън). Щом е минал оглед и са му казали, че машината ще се справи и визирайки, че апартамента е вътрешен, то явно е топъл и няма нужда от много мощна машина. Отново ще спомена моя случай, при мен ще е достатъчна и 16-ка и ще се оправя с 52м2 помещение, за мое нещастие го разбирам твърде късно. Имам пряко наблюдение над фуджи 12лек и помещение (всекидневна) около 40м2 на 2.6м височина, първи етаж от кооперация в Пловдив, 2 външни стени с остъклени тераси, от долу гаражи (неотопляеми), на тавана няма изолация (от горе съседи, топлещи се с климатици). При описаните обстоятелства фуджито се справя повече от геройски като държи 20-21гр в най-големите студове, като са отворени вратите към другите стаи и в единия коридор има 12лмц, който духа към спалнята, а от другата страна малък коридор и детска стая с 12лдц в нея.
Аз все още топля 120м3 с General 12 LGC и се справя перфектно със зададената темп. 23гр. с консумация 340 вата.Ако застуди още малко пускам и Fujitsu 12 LKC да му помага.До 0 градуса се справя без помощ.После в другото помещение започва да се усеща разлика и пускам помощника.
Ти не разбра ли, че живееш в Петрич?. :Drinks:
Цитат:
Mega
Ти не разбра ли, че живееш в Петрич?. :Drinks:
И при нас си е студено.В момента е +2гр. :Drinks:
http://weatherpetrich.com/
Цитат: