Здравейте, интересувам се от надеждността на климатиците от високия клас. По конкретно MHI и Тошиба. Въпросът ми е дали ще сбъркам ако направя инвестиция за 7 хубави климатика вместо подово парно на газ, мога ли да разчитам че няма да трябва след 9-10-15 години да ги сменям с нови? Някои конкретни неща:
1) Компресорите стават ли по-шумни с течение на времето? Важно ми е да имам тихи външни тела.
2) Колко е средният живот на един хубав компресор? Пада ли компресията, рециклират ли се и т..н?
3) Може ли да се намери компресор за климатик отпреди 15 години?
4) Маслото сменя ли се някога? Колко струва процедурата и на колко време ако да?
5) Фреоня изхабява ли се?
6) Лагерите на турбината на външното/вътрешното тяло сменят ли се или да си взема по едно резервно моторче отсега докато са актуални конкретните модели?
7) Втулка на вътрешното тяло? Да се запасявам ли?
8) Прецаква ли се покритието на изпарителя на външното тяло и гние ли във времето?
9) DaiSeiKai 8 или 20ZMX-S или 20ZSX-S мислите че бе бил по-надежден в дългосрочен план. Кой е с по-безшумно външно тяло на практика? Кой е по-лесен за профилактика със сваляне на турбината?
10) Scroll или Twin Rotary компресорите са по безшумни при отрицателни температури? Кои са по-надеждни в дългосрочен план?
п.с. Моля Jack Crauser да не пише в тази тема!