Правилен режим на работа на климатика на отопление
Четох доста, но не намерих достатъчно информация. Вестници, форуми, навсякъде пише, че климатикът, ако е инверторен, като застудее не се спира. Защо? Тия дни из София денем не пада температурата под 17 градуса, в помещението е 21 и ако оставя климатика на 21 той цял ден не включва. Меря дистанционно чрез един WiFi контакт. Ако застудее повече, действително ли ще е по-добре да включвам цял ден и да настройвам примерно на 21 градуса, пък малко преди да се върна на 25? Да не забравяме и че дневната тарифа е по-скъпа.
Може ли някой да ми обясни логиката на това да топля помещение, което не се обитава пред това да го стопля час-два преди да се прибера? Стените нагряват, панелите, мебелите? Ще съм благодарен на повече информация по темата :)
Отговор: Правилен режим на работа на климатика на отопление
Както си решиш така си го ползвай!
Идеалният вариант е пускаш, настройваш и не пипаш до пролетта!
Първо-като застудее около и под нулата маслото в компресора се сгъстява и развърта трудно= на голямо износване и риск от счупване.
Второ-при студено помещение трябват няколко часа работа на максимум за темпериране на помещението,това са до 4-5 пъти повече енергия отколкото потребява ако поддържа една температура.Тествано е че няма икономия от спиране,а от намаляване температурата докато не се ползва стаята.
Под 5гр.външна температура е добре да е включен денонощно ,а през денят,когато ви няма може да е с 2градуса надолу,но не и повече,за да избегнете честите размразявания(климатиците със сензор за присъствие си го имат заложено софтуерно)
Я, че интересно! Как ще му сваля температурата с повече от 2 градуса, пък той ще вземе да дефроства по-често? Ако се увеличи- да, но при сваляне откъде-накъде?
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Я, че интересно! Как ще му сваля температурата с повече от 2 градуса, пък той ще вземе да дефроства по-често? Ако се увеличи- да, но при сваляне откъде-накъде?
"действително ли ще е по-добре да включвам цял ден и да настройвам примерно на 21 градуса, пък малко преди да се върна на 25? "Защо не четете темата,а все търсите интриги!?
Цитат:
Христев
а през денят,когато ви няма може да е с 2градуса надолу,но не и повече,за да избегнете честите размразявания(климатиците със сензор за присъствие си го имат заложено софтуерно)
К`ва интрига? Ей това искам да ми обясните, защо се получава?
Защо не четете, какво е написано?
Цитат:
tanatos
Първо-като застудее около и под нулата маслото в компресора се сгъстява и развърта трудно= на голямо износване и риск от счупване.
Второ-при студено помещение трябват няколко часа работа на максимум за темпериране на помещението,това са до 4-5 пъти повече енергия отколкото потребява ако поддържа една температура.Тествано е че няма икономия от спиране,а от намаляване температурата докато не се ползва стаята.
По първото бих казал че повечето климатици имат подгрев на компресора. Кофти че моя няма! :( Затова под минус 5гр. го оставям да работи на минимална температура, че стаята изстива и се губи малко от комфорта при наваксване.
По второто, няколко часа ако му трябват на максимум значи е много слабичък. Пък тея 4-5 пъти повече енергия, откъде ги измисли??? - някакви доказателства?
Само от разликата в СОР-а на максимум и минимум? На кой климатик СОР-а на минимум е 14-18 ?
При някои климатици има ограничение на консумацията на номинал, което не му позволява да работи при по-лошият СОР на максимум.
Колкото по-висока е разликата между външна и вътрешна температура толкова по-големи са загубите. Когато цял ден поддържаш високата температура загубите ти са най-големи!
Икономия има, че не е кой знае каква също е вярно.
Главното заради което го спирам е че излишно се амортизира вентилатора.
Пък за температурите, как ги държите на една и съща - не знам.
Обикновенно 23гр. ми е добре, но като спя ми е добре на 20гр., като съм намръзнал пък 26гр.
Относно намаляването с повече градуси от дистанционното и увеличаване на дефростите - по-скоро е обратното!
Когато работи на ниско задание и вън е минус със мъгла, климатика работи на минимум или ОН/ОФФ да речем и заскрежава бавно, но славно!
Тъй като работи на ниска мощност или ОН/ОФФ не стига условието за дефрост и работи цял ден заскрежен с лош COP.
И като се върнеш и му дигнеш заданието и прави дефрост веднага, което е малко дразнещо, но пък необходимо.
Правилен режим на работа на климатика на отопление
Днес при около 10гр. Наблюдавам леко заскрежаване в долната част на външното... това нормално ли е ?https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...404d473d35.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ако климатика е Самсунг даже е малко, иначе е притеснително!
Цитат:
zxc0
Ако климатика е Самсунг даже е малко, иначе е притеснително!
Дайкин уруро на 100v....
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
integrale
Дайкин уруро на 100v....
А дефрости прави ли? Това при какво задание - 30гр.?
Дай повече инфо.
Задание, консумация, от колко време работи на това задание, духа ли топло, колко гр. е в стаята?
Цитат:
zxc0
А дефрости прави ли? Това при какво задание - 30гр.?
Дай повече инфо.
Задание, консумация, от колко време работи на това задание, духа ли топло, колко гр. е в стаята?
Дефрости не съм усетил, настроен е на 21гр. По дистанционно и е само ба режим отопление... Принципно климатика е адски тих и топли перфектно засега. Харчи в повечето време не повече от 300w. Рядко съм го виждал над 600w...
Как се е счупила решетката , отваряно ли е външното тяло?