Въпрос за нисък COP при Климатиците?
Може заглавието да не е правилно или темата да е разисквана, ако е така моля да бъде изтрита.
Понеже чета доста форума и виждам, че има хора с доста големи познания за климатиците имам един въпрос.
Кога на климатика му е по-трудно да топли или така казано кога COP-a му е по малък.
При 0 градуса с гъста мъгла или когато е - 10 градуса и няма мъгла и влага, така наречената суха студ?
Отговор: Въпрос за нисък COP при Климатиците?
Ако не е заскрежен топлообменника, колкото е по-ниска температурата толкова COP-а е по-малък. Поне според сервизните така го дават.
При заскрежен топлообменник и работа на 200W на слаб вентилатор може да стане и COP=2. Такива са условията при външна +2...+3° и мъгла. Това от личен опит при мене.
/Може да не е общовалодно./:)
Аз мисля, че при сух студ му е по-лесно да топли, отколкото при температури около -2 до +2, но с гъста мъгла(висока влажност).
Поне такива са ми наблюденията при моите климатици.
При мен във Варна заради високата влажност и мъгла при температура около нулата разкрежава по-често отколкото при -5°С.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Stankov85
Кога на климатика му е по-трудно да топли или така казано кога COP-a му е по малък.
При 0 градуса с гъста мъгла или когато е - 10 градуса и няма мъгла и влага, така наречената суха студ?
С понижаване на температурата СОР-а намалява, защото машината пренася по-малко топлина с единица енергия.
Аз забелязвам понижение на COP и при външни температури над 10 градуса.
Обяснявам си го с честия On-Off.
Gyonkov, грешката при измерване на COP в домашни условия достига до една единица и половина. Понижаването му от повторно кратковременния режим на работа е в рамките на десета - две от единицата. Сам прецени, каква си забелязал :)
Цитат:
Gyokov
Какво точно си забелязал? При 10°..15° дневни външни лапка 4..5kWh за денонощие ....или друго.
Миланов, не че нещо, но в този период на годината маржът на външната температура е толкова голям, че НИЩО не можеш да измериш. Особено коп.
Цитат:
Gyokov
Абсолютно си прав!
Влезе ли в он-офф, работи с много нисък СОР.
Цитат:
Gyokov
И как точно го мерите тоя СОР?
Абе с електромер е много лесно,като ти харчи в това време по 300 вата на час ,става ясно ,че КОП е около 2.
Яснооо, със секстанта и Кълбото ...
Как се изменя COP-a спрямо номиналната и максималната мощност?
По принцип при частично натоварване COP-a се увеличава. Виждал съм такива графики и диаграми при големи машини, но там пък понятието max не съм го срещал. Та въпроса ми е този max който се дава при сплитовете как трябва да се разбира? Максимална мощност ограничена по време при дадени условия или нещо друго?
Колкото са по кратки on циклите толкова повече свалят КОП-а. При външна +12° на 300W консумация си изкарва направо гореща струя. Има паразитно време от включването на компресора до горещата струя. Примерно минута две, файдата е никаква и ако времето за on е 5мин. ето как КОП-а се намалява.