Отварям темата с вярата, че ще е полезна за много от нас - да споделим своя опит с универсалните Wi-Fi дистанционни за климатиците ни. Ще започна с мен - след като си закупих климатик, който нямаше опцията за вграден контролер за дистанционен контрол, се насочих първо към Broadlink RM3 mini. Това, което ме накара да негова алтернатива беше това, че дистанционното в програмата трябваше да се обучава изцяло, липсваше обратна връзка за командите и не бях сигурна доколко коректно са изпълнени от разстояние. След това закупих Melissa Climate. Знаете, че те са български, цената е доста солена, но за сметка на това не вършат никаква работа, като рекламата им е агресивна, както от интернет, така и от колектива, с който в последствие се свързах. За това устройство ще бъда малко по-многословна, тъй като мога да бъда обвинена в предубеденост.
Към Melissa се насочих, защото ме поблазни идеята, че виртуалното дистанционно изглежда досущ като истинско такова. Както пише в сайта им, ако вашия климатик го няма в базата данни, той може да бъде добавен. И така с убеждението, че това е моето дистанционно смело се впуснах в "приключението" Melissa. Приключение си беше, даже цяла одисея. След като се сдобих с устройството го инсталирах (много бързо, ако трябва да сме честни) на телефона си. И дотук с добрите новини.
Климатикът ми е General Fujitsu и го потърсих в менюто. След като не го открих, пробвах програмите за Fujitsu General и General Electric, които бяха налични в менюто. Но и с двете ми "забиваше" климатика - не се сменяха режимите, нито скоростите на вентилатора, On/Off бутона също не хващаше коректно.
Тогава реших да се възползвам от опцията да ми бъде създадена програма за моя климатик и се свързах с производителя на устройството. Не мога да отрека, че всички с които говорих бяха много любезни и вежливи. Момичето, с което говорих ме посъветва да си изпратя дистанционното за тяхна сметка в офиса им, като ме увери, че "програмирането е много бързо и ще отнеме 10 минути", така че в деня, в който го получат, ще направят програма и в същия ден ще ми го пратят. На думи звучи прекрасно, но каква е действителността.
Дамата ме посъветва да пусна и-мейл, в който да опиша подробно на кои функции държа, и така - изпратих дистанционното и зачаках.
В деня, в който дистанционното трябваше да бъде получено и евентуално изпратено обратно никой не се свърза с мен. Затова на другия ден (втория ден) се свързах по телефона с фирмата и попитах дали всичко е наред и има ли някакви проблеми. Наложи се да обясна подробно инструкциите, които бях написала вече в и-имейла и с кои от тях може и кои не могат да се изпълнят. Добре ...
Дистанционното ми беше изпратено обратно на третия ден и то с адрес Име Фамилия, град, квартал, и то по друга куриерска фирма. Заради непълния адрес се наложи да се обаждам на другия ден (пети поред) за пренасочване на пратката, заради което дистанционното ми се забави с още 3 дни! За неразбралите - в събота пренасочих пратката и я получих в най-ранния срок вторник, т. е. една седмица от изпращането на дистанционното в централата на фирмата в София. Но, викам си, както и да е, важното е че работа е свършена и вече имам работещо виртуално дистанционно. Но не!
След като се прибрах и включих климатика през Melissa познайте каква беше изненадата ми. Не открих ново виртуално дистанционно за моя модел и преди да се предам реших да направя последен опит. Обадих се за инструкции как и от къде на намеря тази програма, заради която си изпатих дистанционното в София, както и да поискам обяснение как така ми се изпаща обратния пакет с непълен адрес, заради което имах такова забавяне на пратката.
Любезната дама ме изслуша (много успокоително ) и не можа да ми отговори на другите въпроси. Върха на цялата одисея беше, че програмиста, който отговаря за климатиците е в отпуска и няма никой друг квалифициран да реши проблема ми. Говорим за компания с 1 000 000 лв инвестиции по справки от мрежата!
Беше ясно, че ме загубиха като клиент, още повече че смятах да поръчам и устройството за управление на бойлер с цена от около 280 лв. Благодаря!
Доста се лутах след това и проучвах вариантите за виртуални дистанционни и си закупих това устройство: .
Цената е в пъти по-евтина от прословутата Melissa, а като работа какво да кажа - не забива, има обратна връзка за избраната команда, превключва режимите, лесна инсталация, разполагам с виртуално дистанционно и с физическо такова (освен моето), наличие на таймер, единственото, което не работи за моя климатик е ръчното управление на въздушния поток, но на фона на това, през което минах, дори не си заслужава да го споменавам. Ето така изглежда на телефона .
Прекрасно е да подкрепяме родното производство и икономика, но на каква цена.
Споделете и вашия опит
- - - - - - - - - -
Моля модератор да редактира в заглавието "климатици", а не "климати", явно от бързане и недоглеждане съм изтървала някоя и друга буква