Здравейте,
Трябва да избера климатик за помещение/дневна от 37 м2 (100 m3). Помещението е правоъгълник като в далечният край е северна стена с около 15 м2 прозорци, а в другият край смятам да бъде климатика. Останалите стени са вътрешни или калкан с друга сграда, има външна изолация от 5-6 см както и обикновена ПВЦ докрама (двоен стъклопакет, 4 камери, бяло стъкло).
Притеснява ме, че външното тяло ще бъде на северната страна, изложението на стаята е север и има доста голям % прозорци на северната/далечна стена. В допълнение климатикът ще бъде на срещуположната стена и въздушният поток трябва да стига от единият край на стаята до другият (до северната стена с прозорците) и въпреки това да няма дискомфорт в тази част.
Основените фактори при изборът ми е икономичност при отопление и съответно поведение при ниски температури (-15 С), конфорт на въздушният поток и филтри (предпочитам плазмен, а ако има йонизация и други ектстри още по-добре).
Спрял съм се основно на 18-ки, като предпочитам да не е Daikin - моля не ме хулете Тези, които обмислям са:
Panasonic Etherea CS-Z50TKEW
Mitsibishi Heavy Diamond SRK50ZMX-S
Моля бихте ли споделили какво е положението с дефростите на тези модели (дали са "умни" или по часовник) и какви мнения имате за тях - всякакви плюсове и минуси? Също ще се радвам ако имате и други предложения или съвети. Бюджетът е около 3000 лв. и ако преценя, че си заслужава мога да го надвиша леко, но все пак парите също са фактор.
Предварително благодаря!
Поздрави,