Накратко проблемът е описан в заглавието - работи, работи и по някое време изписва тази грешка - U7: abnormal work of 4 way valve и снежинката на дисплея мига 20 пъти.
Климатикът е от клас цепеница и може би не е от най-ефективните и с най-приятен алгоритъм на работа,
обаче винаги е бил голямо куче и е топлил яко, дори при -20.
Като го изключа и включа, мина на студен режим, за да поработи няколко минути, и после сменя режима отново на топло, работи часове наред, може би до следващия момент,
в който реши, че трябва да прави дефрост. Обаче може и да не е така, защото оня ден на 12 градуса цял ден ми прави този номер, въпреки че изобщо не изглеждаше, че има нужда
от дефрост. Тоест, определено нямаше нужда, защото в помещението беше 23 градуса, той е настроен на 22 и поработваше чат-пат.
И сега допълнително инфо - този климатик го демонтирах аз от спалнята си, защото въпреки че топли, не го прави по най-приятния начин, и го преместих в един коридор.
Понеже ми беше мерак от години да се науча сам да монтирам климатици (само лични, не за да изкарвам пари), си купих вакуум помпа, манометри и разни други инструменти и го монтирах.
Използвах старите му тръби, защото още не съм си взел конусна дъска, за да си направя нови.
Та, монтирах всичко, вакумирах 30тина минути, после 2 часа оставих системата, за да видя дали държи вакуум и накрая бавно отвъртях крановете - първо бавно отвъртях малкия кран, после и големия и го пуснах.
Работи си цял ден, но на сутринта го заварих с тази грешка и така вече едни 10тина дни го ползвам, като по 2-3 пъти в деня правя горното упражнение - "Като го изключа и включа, мина на студен режим, за да поработи няколко минути, и после сменя режима отново на топло, работи часове наред,"
Трябва да отбележа, че ми е хвърлял 2-3 пъти някаква грешка още докато беше в спалнята, но изобщо не и обръщах внимание, защото там държа дисплея изключен, за да не свети в тъмното, и просто изключвах климатика
и го пусках наново. Тези 2-3 пъти са се случили за 2-3 месеца, и то само когато навън е значително по-топло от нормалното зимно време и машината е на режим за топлене.
На студено е работил доста това лято и не е имало проблеми.
Още инфо - ако е от значение, понеже като грее слънце в този коридор е доста топло и го пуснах на режим охлаждане за 10 минути, за да измеря налягане - държи 150psi при 10гр навън (с r410a фреон е),
което според ChatGPT, който ползвах за съвети при монтажа :D е по високо от нормалното, което според него при тези условия би трябвало да е до 120psi.
Та, след цялото това инфо - какво може да му е - да е тръгнал да се прецаква още преди да взема да го преместя или аз съм направил нещо, което е влошило проблема, въпреки че не виждам какво може да съм объркал.
Единственото, което смятах, че мога да объркам е при стягането на гайките, защото нямам опит - да не ги стегна достатъчно и да изгуби фреона, обаче определено не е това проблема, защото нямаше да метне грешката
още на другата сутрин след монтажа, пък и дори в момента си бълва жега, просто час-два-три-пет, сигурно ще метне грешката отново.
Ясно е, че не мога сам да си оправя машината, но ми е интересно какво се случва и защо - защо, ако има проблем с 4 пътния клапан, мога да сменям режима ръчно от дистанционното без проблем?