Отговор: Ремонт на климатик.
Тази машина има ли си модел? Ще е добре, ако го напишете. 18 годишен, означава конвенционален... Закачил е манометри, но за да провери налягането както трбява е необходимо машината да е с чисти топлобменници и турбине. А едва ли е така. Ако има липса на хладилен агент, инвестицията в подобна машина е безсмислена.
NIPPON/KFR-3206G/BPE,инвертор.
Привет, имам нужда от съвет относно проблем с климатик - Fujitsu General AWHZ14LBC ( Nocria ) - На кратко, използвам машината от 2012г. , естествено съм много доволен от нея. До сега съм имал два пъти проблем във платката на външното тяло, като тя е била отремонтирана. Мисля че беше миналата година и по-миналата. Вчера климатикът отново спря да охлажда, но този път не индикира грешка, вътрешното тяло духа, но компресорът и вентилаторът на външното тяло не тръгват ( поне не се чуват ). Знам че машината е на преклонна възраст и най-лесното решение е просто да я сменя с нов климатик, но ние много си я харесваме в къщи и ако е финансово разумно бихме предпочели да я отремонтираме. Намирам се в гр. Бургас. Ще съм благодарен за съвет и/или съдействие. Благодаря за отделеното време.
Остави го на 16гр. да работи по-дълго време и трябва да покаже грешка с лампичките. Някои проблеми трябва да се повторят 5-6 пъти, че да се размига.
И не го сменяй, поправи го!
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rumb@ta
Остави го на 16гр. да работи по-дълго време и трябва да покаже грешка с лампичките. Някои проблеми трябва да се повторят 5-6 пъти, че да се размига.
И не го сменяй, поправи го!
Сега го включих отново, като го настроих на хладно и на минимални градуси ( 18 ), и задуха студено. Имам един смарт контакт и го включих през него, стои си на около 310W консумацията, дори на HI-POWER режим не качи повече от 350w консумация. След около 15 минути отново спря да духа студено и, въпреки че лампичката за режим HI-POWER показваше че режимът е активен, консумацията падна на около 30W. Честно казано, предвид че знам как е работил преди, не ми се струва че работи нормално. Не знам дали има друг проблем, но със сигурност има нужда от почистване на вътрешното тяло. Тук в Бургас е доста трудно да се намери читав майстор, който освен да иска да вземе пари, да знае и какво прави. 3ма вече ми казаха че е стар и да го сменям. Явно от монтаж на нов климатик се печели по-добре :) Та ако има човек, който познава машината и може да ми съдейства, с ремонт, профилактика ( вероятно и смяна на втулка на турбината - понеже си е шумна от доста време ) и каквото е нужно, нека се свърже с мен.
Точно в този момент ще е трудно да намериш не, читав, въобще някакъв специалист!
Да не напиша невъзможно за цялото Черноморие.
Сега е "жътвата" и едва ли някой ще си зареже договорите за обслужване на комплексите.
Особено пък за ремонт, а не инсталация на единично устройство..
Късмет и успех!
Може ли да чуеш компресора дали се форсира отвън.При мене беше така,на макс вдигане 300 в ,а компресора се форсирането като за 800,оказа се спукана тръба и частично избягал фреон.Ако може да отвориш капака отвън и да огледам,ще се види има ли спукана тръба.
Спри захранването за по-дълго време и я пусни без ватметъра. Имам някакъв бегъл спомен, че някой със същата машина преди много години имаше подобни оплаквания и се оказа, че по някакъв начин ватметъра бърка машината.
Сега сутринта направих тестът отново - пуснах го на студено на 18 градуса. Поведението на външното тяло е че на около 5 минути развърта вентилаторът на ниски обороти, чува се как и компресорът тръгва и той леко за около 5-10 секунди и след това спира, спира и вентилаторът. Нищо не се форсира ( @^Rokera^ ). За около 40 минути така и не тръгна да духа хладно, снощи бе по-хладно и се закрепи и си работи около 2 часа, после го изключих. Не съм специалист по климатици, но съм технически грамотен човек. Свалих капакът на външното тяло и напрвих оглед. Няма следи от мазно никъде по топлообменника или под него. Махнах капакът на платката - нищо необичайно. Няма надути кондензатори или видимо повредени електронни елементи. Очевидно няма да си оправя сам машината. Мога да демонтирам платката на външното тяло и да я изпратя/дам за сервиз, външното тяло е лесно достъпно, но предпочитам да намеря някой професионалист, който това му е работата и ако е финансово разумно, климатикът да бъде ремонтиран и заедно с това да му се направи профилактика.
Без да се закачи контролно на манометрите няма как да се даде диагноза. Незнам защо се хващате за дефект в платката - това че е дефектирала досега два пъти не я прави автоматично тя отново да бъде причината за повредата на машината.
За мен фактът, че платката два пъти е дала дефект, я прави следствие на основната повреда.
Която вероятно не е отстранена предните два пъти, поне.
Ама и аз не съм специалист в тази област, така, че спирам да коментирам по темата.
Късмет!
Лесно ли се разглобява на тази Nocria вътрешното тяло за профилактика ?
Цитат:
Иван Вълков
Без да се закачи контролно на манометрите няма как да се даде диагноза. Незнам защо се хващате за дефект в платката - това че е дефектирала досега два пъти не я прави автоматично тя отново да бъде причината за повредата на машината.
Вчера по обяд ми изпратиха едни момчета да погледнат машината. По законът на мърфи, климатикът тръгна и работи на студено, когато го включихме, а според момчетата дистанционното е било настроено на DRY - може и да е било така, но аз съм сигурен че това беше първото нещо, което проверих, когато установих че климатикът не работи и със сигурност проблемът не е от това. Та посмяхме се заедно, изпратих ги, оставих климатика да работи и като се прибрах след няколко часа, за съжаление установих, че продължава да не работи :) . Имено това поведение на машината ме навежда мен на мисълта, че проблемът е в управлението - тоест платката. Понякога тръгва и известно време работи ( макар и далеч от максималната си мощност ) . Според тези момчета, явно фреон имал достатъчно, иначе щели да замръзват крановете на външното тяло.
Цитат:
ste1
Лесно ли се разглобява на тази Nocria вътрешното тяло за профилактика ?
Не бих казал, но снощи се захванах и за 2-3 часа успях да разглобя повечето пластмаси и успях да почистя топлооменника, турбината, температурният сензор, и да сглобя всичко без щети:). Имам комплект за подлагане под вътрешното тяло ( от евтините китайски ) и направо плакнах с маркуча. Такава чернилка излезе, че не ми се вярваше. Уви и почистването не даде никакъв резултат, машината продължава да се държи по същият начин. Единствено вече не духа на тласъци и определено има по-добър дебит на изходящата струя въздух.
Не можах да намеря видео как се разглобява вътрешното тяло , не съм го разглобявал никога на 15 години е. Пръскам само с някакъв японски спрей за профилактика:BigGrin и при мен духа понякога на тласаци.