Резултати от 1 до 13 от общо 13
Like Tree4Одобрявам
  • 2 Post By Rumb@ta
  • 1 Post By Gena_bs
  • 1 Post By Иван Вълков

Ремонт на климатик.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2023

Ремонт на климатик.

Здравйте,колеги.Имам малка дилема със стар 18 годишен nippon,спря да охлажда.Външната перка се върти,и си бучи като работещ,но вътре духа като вентилатор, не охлажда.Извиках техник дойде закачи някакъв уред за измерване на външното тяло,каза нещо от сорта, високите честоти ги няма никакви на компресора,но аз бъкел не разбирам за това може и да не съм го разбрал правилно,каза че има фреон,с една дума да съм купувал нов.Според вас, заслужава ли си второ мнение,и още разходи.Поздрави.Това е констатацията от техника,не можах да я разчета.http://forum.setcombg.com/attachment...1&d=1753122654
    Този пост е редактиран от skarabei; 21-07-25 в 21:52.

2.  

3. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

Отговор: Ремонт на климатик.

Тази машина има ли си модел? Ще е добре, ако го напишете. 18 годишен, означава конвенционален... Закачил е манометри, но за да провери налягането както трбява е необходимо машината да е с чисти топлобменници и турбине. А едва ли е така. Ако има липса на хладилен агент, инвестицията в подобна машина е безсмислена.

4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2023

NIPPON/KFR-3206G/BPE,инвертор.

5. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Burgas

Привет, имам нужда от съвет относно проблем с климатик - Fujitsu General AWHZ14LBC ( Nocria ) - На кратко, използвам машината от 2012г. , естествено съм много доволен от нея. До сега съм имал два пъти проблем във платката на външното тяло, като тя е била отремонтирана. Мисля че беше миналата година и по-миналата. Вчера климатикът отново спря да охлажда, но този път не индикира грешка, вътрешното тяло духа, но компресорът и вентилаторът на външното тяло не тръгват ( поне не се чуват ). Знам че машината е на преклонна възраст и най-лесното решение е просто да я сменя с нов климатик, но ние много си я харесваме в къщи и ако е финансово разумно бихме предпочели да я отремонтираме. Намирам се в гр. Бургас. Ще съм благодарен за съвет и/или съдействие. Благодаря за отделеното време.

6. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

Остави го на 16гр. да работи по-дълго време и трябва да покаже грешка с лампичките. Някои проблеми трябва да се повторят 5-6 пъти, че да се размига.
    И не го сменяй, поправи го!
    Aleksandars и cpu_killer харесват това.

7. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Burgas

Цитат Първоначално публикувано от Rumb@ta Виж публикацията
    Остави го на 16гр. да работи по-дълго време и трябва да покаже грешка с лампичките. Някои проблеми трябва да се повторят 5-6 пъти, че да се размига.
    И не го сменяй, поправи го!
    Сега го включих отново, като го настроих на хладно и на минимални градуси ( 18 ), и задуха студено. Имам един смарт контакт и го включих през него, стои си на около 310W консумацията, дори на HI-POWER режим не качи повече от 350w консумация. След около 15 минути отново спря да духа студено и, въпреки че лампичката за режим HI-POWER показваше че режимът е активен, консумацията падна на около 30W. Честно казано, предвид че знам как е работил преди, не ми се струва че работи нормално. Не знам дали има друг проблем, но със сигурност има нужда от почистване на вътрешното тяло. Тук в Бургас е доста трудно да се намери читав майстор, който освен да иска да вземе пари, да знае и какво прави. 3ма вече ми казаха че е стар и да го сменям. Явно от монтаж на нов климатик се печели по-добре Та ако има човек, който познава машината и може да ми съдейства, с ремонт, профилактика ( вероятно и смяна на втулка на турбината - понеже си е шумна от доста време ) и каквото е нужно, нека се свърже с мен.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Точно в този момент ще е трудно да намериш не, читав, въобще някакъв специалист!
    Да не напиша невъзможно за цялото Черноморие.
    Сега е "жътвата" и едва ли някой ще си зареже договорите за обслужване на комплексите.
    Особено пък за ремонт, а не инсталация на единично устройство..

Късмет и успех!
    cpu_killer одобрява това.

10. Member
    Тук е от
    Mar 2011

Може ли да чуеш компресора дали се форсира отвън.При мене беше така,на макс вдигане 300 в ,а компресора се форсирането като за 800,оказа се спукана тръба и частично избягал фреон.Ако може да отвориш капака отвън и да огледам,ще се види има ли спукана тръба.

11. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Спри захранването за по-дълго време и я пусни без ватметъра. Имам някакъв бегъл спомен, че някой със същата машина преди много години имаше подобни оплаквания и се оказа, че по някакъв начин ватметъра бърка машината.

12. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Burgas

Сега сутринта направих тестът отново - пуснах го на студено на 18 градуса. Поведението на външното тяло е че на около 5 минути развърта вентилаторът на ниски обороти, чува се как и компресорът тръгва и той леко за около 5-10 секунди и след това спира, спира и вентилаторът. Нищо не се форсира ( @^Rokera^ ). За около 40 минути така и не тръгна да духа хладно, снощи бе по-хладно и се закрепи и си работи около 2 часа, после го изключих. Не съм специалист по климатици, но съм технически грамотен човек. Свалих капакът на външното тяло и напрвих оглед. Няма следи от мазно никъде по топлообменника или под него. Махнах капакът на платката - нищо необичайно. Няма надути кондензатори или видимо повредени електронни елементи. Очевидно няма да си оправя сам машината. Мога да демонтирам платката на външното тяло и да я изпратя/дам за сервиз, външното тяло е лесно достъпно, но предпочитам да намеря някой професионалист, който това му е работата и ако е финансово разумно, климатикът да бъде ремонтиран и заедно с това да му се направи профилактика.
    Този пост е редактиран от cpu_killer; Днес в 10:22.

13. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Димитровград

Без да се закачи контролно на манометрите няма как да се даде диагноза. Незнам защо се хващате за дефект в платката - това че е дефектирала досега два пъти не я прави автоматично тя отново да бъде причината за повредата на машината.
    Gena_bs одобрява това.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

За мен фактът, че платката два пъти е дала дефект, я прави следствие на основната повреда.
    Която вероятно не е отстранена предните два пъти, поне.
    Ама и аз не съм специалист в тази област, така, че спирам да коментирам по темата.
    Късмет!

16. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Лесно ли се разглобява на тази Nocria вътрешното тяло за профилактика ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Ремонт на наранен топлообменник на климатик
    От naasko във форум Хладилна техника
    Отговори: 3
    Последно: 22-03-25, 07:55
  2. Ремонт на климатик MSZ-GE25VA
    От mitkofff във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 0
    Последно: 19-10-23, 13:04
  3. Помощ за ремонт на климатик * Mitsubishi MSZ-FA35VA
    От mdi във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 40
    Последно: 17-07-23, 18:50
  4. Съвет : ремонт или нов климатик
    От pexos във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 27
    Последно: 02-11-14, 19:45
  5. Ремонт на Самсунг или нов климатик
    От FENER във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 29
    Последно: 16-02-12, 23:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе