Първоначално публикувано от
taralion Изказвам своето мнение относно начина на монтаж и по точно на вакумиране на тръбния път на климатика, който вчера ми монтираха. Тръбния ми път е около 2 м. + тръбите излизащи от вътрешното тяло общо 2.5 м. Вакумираха системата, но при отвиването на маркуча от манометрите се чу съскане, при което техника каза, че докато е затворила иглата на вентила е влязъл отново въздух. Последва отново вакумиране и след това отвориха кранчетата на външното тяло за да пуснат фреона в системата, като по този начин той "ще надуе отвътре" и при отвиването на маркуча за вакума нямало да влезне въздух от атмосферата вътре в системата. Всичко добре, но се чу няколко секундно съскане от изтичане на фреон докато се развие маркуча и затвори игличката на вентила. Възникнаха няколко въпроса у мен:
1. Правилно ли е постъпил техника при монтажа?
2. Загубата на фреон фатална ли е при този относително къс тръбен път?
3. По принцип, ако е много къс тръбният път нужно ли е да се изпуска част от фреона, като той е оразмерен за 3 м?
4. Как на практика се отразява малкото или многото фреон в системата при отопление/охлаждане и възможно ли е некомпетентен човек до забележи това?