Резултати от 1 до 10 от общо 10

Вътрешното тяло в коридора ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    1
    #1

    Вътрешното тяло в коридора ?

    Знам, че няма да е 100% ефективен, но от друга страна ще е по-конфортно да се спи, ако климатикът не е в стаята, а в коридора. Апартаментът е стандартен двустаен панелен, вътрешен, напълно изолиран (саниран и с PVC външни дограми). Планирам да разположа вътрешното тяло над вратата на кухнята, като ще духа в коридора. Ако вратите на хола и спалнята са отворени, се получава 80-90 кубични метра обем. Тръбният път ще е максимум 5 метра, при положение че външното тяло се монтира под прозореца на кухнята, тръбата влиза в горния ъгъл на същата стая и се движи по стената до вратата на кухнята. Насочила съм се към инверторен климатик, но се колебая между 18-ка (съответства по-добре на общия обем) и 12-ка (предвид на преградите, "ефективния" обем може би е по-малък). Търся съвети в посока: има ли смисъл идеята, проблеми при реализацията, 12-ка или 18-ка?

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv
    Мнения
    9,749
    #2

    Re:климатик в коридора

    От сега ти казвам, че идеята ти не си заслужава - няма да постигнеш ефекта за който си мислиш. Ще платиш допълнително за тръбния път който ще имаш и в последствие ще се убедиш, че в коридора ще е студено или топло, а в останалите стаи няма да имаш температурата която ще ти е приятна. Предвид факта, че се насочваш към по мощна машина спрямо общата кубатура, по добре се спри на два по малки климатика в отделниште стаи. така ще имаш комфортна темрпература в целия апартамент и най-вече ще бъдеш доволен от резултата. Няма да коментирам, че естетически монтажите ще бъдат добре осъществени.

  4. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #3

    Re:климатик в коридора

    За охлаждане в идеята Ви има смисъл ,понеже и сега аз включвам климатика в съседната стая докато спя ,иначе се събуждам вдървен.Но за отопление просто не става.Освен това има и един друг елемент, малкия коридор много бързо достига зададената температура ,и климатика, ако е инвертор , ще работи сигурно в конвенционален режим ,понеже ще достига зададената температура ,и топлообмена ще зависи от прехода през вратите.А ако е конвенционален ще работи на много чести включвания и изключвания ,което въобще не е за препоръчване, за добра и продължителна работа на климатика .

  5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #4

    Re:климатик в коридора

    Има една особеност - т.нар. short cycling. Едва ли обемът на коридора ти е достатъчен и едва ли има голямо разстояние между жалузите на вътрешното тяло и насрещната стена. Съвсем естествено, топлият/студен въздух ще се връща много бързо горе при датчика и климатикът ще се лъже и ще изключва, докато в другите стаи ефектът ще клони към нула. Все пак снимай мястото, където искаш да го монтираш, и "районът" около него, но и аз мисля, че идеята не е добра.
    Хубав инвертор изобщо не може да ти създава дискомфорт, за това няма да се притесняваш.

    ПС: fbr ме е изпреварил.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #5

    Re:Вътрешното тяло в коридора?

    Датчика може да се премести на произволно място в произволна стая.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #6

    Re:Вътрешното тяло в коридора?

    Е то има модели и с датчик в дистанционното, но пак остава въпросът дали ще се разпределя добре въздуха.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #7

    Re:Вътрешното тяло в коридора?

    Аз мисля че няма да е никак удачен тоя монтаж. Няма да има ефективно подаване на въздух в стаите, това ще ти дисконфорт. После машината наистина ще успява бързо да постигне заданието, но в стаите температурата ще е различна. После конденза с помпичка ли ще изхвърляш навън или в някой канал на мивка примерно. Как ще стане това? Аз лично не ги обичам тия помпички, нямам им доверие просто. Да съм монтирал не повече от 7-8 и досега не са правили издънка.
    А в какво жилище си? Панелно или тухла? И дай ако можеш някаква схема на разположението на стаите които искаш да климатизираш и въпросния коридор. Имам една идейка

  10. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #8

    Re:Вътрешното тяло в коридора?

    Абсолютно съм съгласен че решението не е удачно,наистина ако се приложи чертежче с разположението и още малко информация картината ще бъде по ясна. Пак остава проблема с отделните помещения ,означава ли това че вратите няма да се затварят никога...?Температурата ще е различна в стаите,както и да се въртят нещата...Решението е климатик за всяка стая(може и мулти сплит ) или канална машина в коридора (скрита в окачен таван ) с въздуховоди към стаите.

    renny i provigo не се сърдете ,че обръщам внимание но думата която употребявате е КОМФОРТ , а не КОНФОРТ(ДИСКОНФОРТ)

    provigo ти си в друга страна ,разбираемо е ...има ли с кого да си тренираш родния език...има ли българска колония там...?

  11. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #9

    Re:Вътрешното тяло в коридора?

    Правил съм два такива монтажа ужас е прекарване на снопа през две стени и единия монтаж след година ме накараха да го сваля и сложа в хола.

  12. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #10

    Re:Вътрешното тяло в коридора?

    Аз като го пиша така ми го подчертава като грешка. Но понякога го оставям Както и да е
    Аз имах предвид с канална машина, и ак оси с тухлени стени, пробиват се, слагат се въздуховоди, и подаваш въздух навсякъде. Така ще имаш добра дистрибуция на въздуха, което при първоначалната идея не може да постигнеш. То именно това е проблема в повечето случаи, и хората са принудени да слагат 12-ки във всяка стая. И за един нормален апартамент да се окажеш със 3-4 машини. Верно че една като се развали другите ще бачкат. Ама пък си поддържаш 3-4, не 1, което би следвало да е по-скъпо. Не знам всеки сам си решава. Аз съм доволен от моята каналната, 4 спални и една баня (около 58м^2) захранвам със 12000 BTU. Интересно ми е как ще се държи зимата, но и това ще видим като му дойде времето.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отваряне на Вътрешното Тяло ???
    От Хехо във форум Климатици Haier
    Отговори: 3
    Последно: 29-01-16, 22:46
  2. Размер на вътрешното тяло
    От daktylos във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 4
    Последно: 03-07-13, 11:10
  3. теч на вода от вътрешното тяло
    От Rockwell във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 9
    Последно: 22-07-11, 19:22
  4. Място на вътрешното тяло
    От mita4e във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 1
    Последно: 16-08-10, 22:48
  5. Външно тяло на климатик в коридора на блок?
    От petkov във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 13
    Последно: 19-10-07, 19:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе