Евентуални проблеми с климатик Panasonic 12QKE
  Здравейте.
След монтажа на нов климатик Panasonic 12QKE ми направиха впечатление няколко неща, които не знам да ли са нормални и за това реших да питам.
1. При включване на климатика след като завърти турбината от вътрешното тяло в продължение на около минута се чува звук подобен свистене, мога да го опиша по начин, по който все едно турбината не е балансирана и като завърти се чува като леко хлопане. Както споменах след като поработи малко този звук изчезва.
2. Когато климатика е вкл. в режим на отопление и като започне да затопля до достигане на температурата през около 15-20 секунди от вътрешното тяло се чува един и същ повтарящ се звук, траещ около 2-3 секунди, който звук аз оприличавам на фреон. Образно казано чува се все едно фреона се опитва да мине през запушен отвор и изсъсква. Звука много прилича на звук от отваряне на капачка от бутилка с газирано съдържание. Първоначално изсъсква силно и след това заглъхва. И така след двайсетина секунди пак същото се повтаря. 
3. При докосване топлообменника на външното тяло се усеща как бие ток. Контакта е заземен, също така проверих и ел. кабела на климатика, който ми е сложен от монтажниците. Кабела е трижилен и също е монтиран правилно. 
4. Вчера при изваждането на щепсела на климатика от контакта неволно докоснах самия щепсел отпред както беше вече измъкнат и ме раздруса тока. Все едно от някъде все още имаше напрежение в климатика, а дефакто тъкмо го бях изключил. 

Моля да дадете мнение на какво може да се дължат посочените проблеми и дали да викам техниците от фирмата в Плевен, от която е взет климатика.
Благодаря.
     Отговор: Евентуални проблеми с климатик Panasonic 12QKE
  Я изгаси климатика от контакта и сложи един фазомер на някое болтче на външното тяло. Тоест да е на метал, не на боята. Няма как конатката да ти е занулен/заземен правилно и да бие ток от климатика, ако е вързан правилно.
  Определено не е занулен. Имах случай дори където дори спореха със мен че майстора дето слагал гипсокартона го е направил както трябва. След отваряне и замерване пред тях видяха че мазача не го е занулил. Имал съм и случай при които беше дори офазен вместо занулен.
  Ще проверя отново тогава контакта, а някакви предположения за шума от вътрешното тяло? Този повтарящия се като съскане, който се чува докато затопли климатика е много дразнещ. Ще се опитам да го запиша и да кача файла. Звука сякаш идва от десния край на вътрешната пита. Същия този звук се появява и след като климатика е минал дефрост и отново докато загрее въздуха пак така съска.
  Повтарящия се като съскане звук е от йонизатора. Силата му зависи от влажността в помещението. Хлопането на турбината е в следствие на повредена лагерна втулка. При високи обороти, би следвало този звук да намалява (самоцентрира се). Биенето на ток от извадения щепсел е нормално, има филтърна група на захранването. Прави разлика между зануляване и заземяване!
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
dodo2000 
   Ще провря отново тогава контакта, а някакви предположения за шума от вътрешното тяло? Този повтарящия се като съскане, който се чува докато затопли климатика е много дразнещ. Ще се опитам да го запиша и да кача файла. Звука сякаш идва от десния край на вътрешната пита. Същия този звук се появява и след като климатика е минал дефрост и отново докато загрее въздуха пак така съска.

Това съскане е от фреона. Прочети си упътването. Вътре е написано, че е нормално да се чува този шум на фреон по тръбите и това не е дефект. Какви дефрости в това топло време?
   Цитат:

dodo_pv 
   Повтарящия се като съскане звук е от йонизатора. Силата му зависи от влажността в помещението. Хлопането на турбината е в следствие на повредена лагерна втулка. При високи обороти, би следвало този звук да намалява (самоцентрира се). Биенето на ток от извадения щепсел е нормално, има филтърна група на захранването. Прави разлика между зануляване и заземяване!

Моя модел няма йонизатор, само антибактериален филтър. А това свистене наистина го има докато турбината се върти бавно. Точно след като започне да духа топло турбината се усилва и свистенето изчезва. Но пък се чудя на чисто нов климатик може ли да има подобна повреда?  Ако наистина това е причината подлежи ли на гаранционно обслужване? Сега в топлото време не съм пускал климатика  но до преди седмица-две си работеше на отопление и без значение дали е замръзнала питата навън, климатика си се размразяваше през определен период от време, все едно е с таймер.
  Вслушай се в мнението на един експерт(рекламно лице на samsung и  panasonic ) ...(дефростта не е по време :)))
   Цитат:

dodo2000 
   Моя модел няма йонизатор, само антибактериален филтър. А това свистене наистина го има докато турбината се върти бавно. Точно след като започне да духа топло турбината се усилва и свистенето изчезва. Но пък се чудя на чисто нов климатик може ли да има подобна повреда? Ако наистина това е причината подлежи ли на гаранционно обслужване? Сега в топлото време не съм пускал климатика но до преди седмица-две си работеше на отопление и без значение дали е замръзнала питата навън, климатика си се размразяваше през определен период от време, все едно е с таймер.

Твоят модел има йонизатор, който се намира от дясно. Изключи го от синия бутон (да загасне синия светодиод) и се ослушай за звука. Ако е от фреон, ще е непрекъснат, до момента на изравняване на налугането (около 10 секунди, след спиране на компресора и малко по-дълго, след старт). Ако е от йонизатора, интервалите са двусекундови, на всеки 5 секунди (приблизително). Ако оборотите на турбината паднат под 500 rpm, йонизацията се изключва автоматично. Колко дълъг е тръбния път? Дефектиране на втулката е възможно при лош монтаж, ако има усукване на вътрешното тяло от натиск на тръбите.
   Цитат:

dodo2000 
   Моя модел няма йонизатор, само антибактериален филтър. А това свистене наистина го има докато турбината се върти бавно. Точно след като започне да духа топло турбината се усилва и свистенето изчезва. Но пък се чудя на чисто нов климатик може ли да има подобна повреда?  Ако наистина това е причината подлежи ли на гаранционно обслужване? Сега в топлото време не съм пускал климатика  но до преди седмица-две си работеше на отопление и без значение дали е замръзнала питата навън, климатика си се размразяваше през определен период от време, все едно е с таймер.

Твоя климатик какъв точно модел е,  RE12QKE ли е?
   Цитат:

Jack Krauser 
   Твоя климатик какъв точно модел е,  RE12QKE ли е?

Да, това е модела на климатика. Ето снимка на вътрешното тяло.
Тръбния път е около 3,7 метра. Като цяло монтажниците ми се сториха внимателни и бих казал, че направиха добър монтаж. Единствено натиснаха повече вътрешното тяло при преместване на дренажната тръба от единия в другия край, понеже не искаше да се влезне там където трябваше. Другия вариант е да съм улучил бройка, която да е подхвърляна или изпускана някъде при транспорта, понеже като разопаковах кашоните и на двете тела окомплектовката в тях се търкаляше вътре и имаше и един изпаднал винт в кашона на външното тяло, който винт така и не разбрах откъде може да е дошъл.
 http://prikachi.com/images.php?images/675/8016675h.jpg
  Тия винтове се срещат и при други марки чат пат. Много бели правят при попадане върху платката. А снимката ти не се отваря.
  сега мисля, че трябва да се отвори
  Поредния собственик на панасоник, който съобщава за чести дефрости по време при панасониците. Защо ли не съм изненадан?

Вече няколко пъти хващаме в лъжа потребителя наречен AC_From_Hell по въпроса за размразяването.
  лъжи няма ,то си има сервизно където е описан алгоритъма .. за всички панасоници е еднакъв