Здравейте.
След монтажа на нов климатик Panasonic 12QKE ми направиха впечатление няколко неща, които не знам да ли са нормални и за това реших да питам.
1. При включване на климатика след като завърти турбината от вътрешното тяло в продължение на около минута се чува звук подобен свистене, мога да го опиша по начин, по който все едно турбината не е балансирана и като завърти се чува като леко хлопане. Както споменах след като поработи малко този звук изчезва.
2. Когато климатика е вкл. в режим на отопление и като започне да затопля до достигане на температурата през около 15-20 секунди от вътрешното тяло се чува един и същ повтарящ се звук, траещ около 2-3 секунди, който звук аз оприличавам на фреон. Образно казано чува се все едно фреона се опитва да мине през запушен отвор и изсъсква. Звука много прилича на звук от отваряне на капачка от бутилка с газирано съдържание. Първоначално изсъсква силно и след това заглъхва. И така след двайсетина секунди пак същото се повтаря.
3. При докосване топлообменника на външното тяло се усеща как бие ток. Контакта е заземен, също така проверих и ел. кабела на климатика, който ми е сложен от монтажниците. Кабела е трижилен и също е монтиран правилно.
4. Вчера при изваждането на щепсела на климатика от контакта неволно докоснах самия щепсел отпред както беше вече измъкнат и ме раздруса тока. Все едно от някъде все още имаше напрежение в климатика, а дефакто тъкмо го бях изключил.
Моля да дадете мнение на какво може да се дължат посочените проблеми и дали да викам техниците от фирмата в Плевен, от която е взет климатика.
Благодаря.