Здравейте,
Първо питане:
в момента си правя къща двуетажна (РЗП 150 кв.м.) с по три стай на етаж и съм на етап предвиждане на климатизация. За съжаление три от фасадите на къщата не мога да ги използвам, тей като ще се застроява след година-две (гаражи, навеси, лятна кухня). Поради този проблем съм се спрял на мулти сплит климатици, тей като няма да е красиво, а пък и мястото няма да ми стигне да сложа шест външни тела. Остава ми единствено една южна фасада на имота на която мисля да сложа два мулти сплит климатика като всеки един ще захранва по три вътрешни тела. Може би всяко външно тяло ще захранва по две стаи от етаж едно тяло от другия етаж, с цел ако има проблем то да знам че имам една или две стаи с работещи климатици (кажете как мислите за тази идея). Спрял съм се на два модела:
1. Daikin 3MXM40M/N
Размисли:
Определено Дайкина ми допада повече заради по красивите вътрешни (BlackWood Stylelish) тела пък и се води по качествен, но цената на етаж ми идва близо 6000лв. Не съм сигурен дали ми трябват много от екстрите, които предлагат и до колко ще се ползват реално също е под въпрос. Най-важната екстра която ще ползвам е управлението през интернет.
2. Midea M30-27FN8-Q
Размисли:
Определено ми допада като цена Мидеата. Цената на етаж с три броя вътрешни тела е към 2800лв. Отново предлагат управление през интернет и екстри които не знам дали ще ползвам изобщо. Тук във форума намерих мнения за мидеа от сорта на "мулти сплит на мидеа не издържала на големи разтояния на тръбопроводите...", ''за мулти сплит системите е важно да е марков производител (Японски)" и т.н.
В краина сметка съм склонен да дам и по 6000лв. на етаж, но да е в името на добра кауза. Само заради по красив дизай .... не мисля да дам такава сума.
Второ питане:
Разполагам с техника за монтаж на климатици, монтирал съм три до сега, но само сплит климатик. До момента работят вече две години и нямат никакви проблеми. Не съм професионалист не се занимавам с климатична техника. Доста търсих тук във форума и не намерих подобна тема в която да описва монтажа на мултисплит система (извинявам се ако има такава тема, моля покажете ми я). Навярно имат доста прилики в монтажа си, но ми се иска да чуя от хора които наистина са монтирали такива и знаят някоя тънкост може би. Но ето някой от въпросите които изникват при мен:
- Фреона във външното тяло регулира ли се като количество по някакъв начин ако например е вързано само едно вътрешно тяло?
- При добавянето на второ тяло или трето, трябва ли фреона отново да се събере във външното и да се вакумира отново и двете тела ?
- Знаете ли примерна схема на външното тяло на един такъв мулти сплит климатик (може и да не е от конкретните модели на които съм се спрял, интересно ми е да разгледам просто)?
Благодаря предварително!