Здравейте,
от доста време наблюдавам климатиците ми и накрая се реших да потърся съвет, защото смятам, че работата им не е правилна.
В настоящия апартамент съм от две години, от когато имам и въпросните нови климатици. На последен етаж в София съм и климатиците са монтирани на покрива на кооперацията, на доста ветровито място. Вкъщи е топло, не се оплаквам от отоплението им, а от прекалено честия им режим на размразяване, имам видимост и към двата климатика и виждам, че нямат и следи от скреж по топлообменниците им.
Днес тук е слънчев, ясен, но и ветровит ден. Навън е -2 градуса. Климатиците работят доста малко, тъй като съм с южно изложение и вкъщи само от слънцето се затопля доста. Продължават да се размразяват на, да кажем, всеки 90 мин, но по топлообменницете им няма никаква скреж. Това може ли да е от ветровитото място на покрива? Как може да се излекува това нещо. Ако се премести темп. датчика от задната страна на външния топлообменник на друго място, така че да се надухва от вятъра?
В предния ми апартамент в продължение на 8 години се отоплявах отново на General, монтиран на фасада, отново на ветровито място в Младост, но такива проблеми нямах.
Детайли:
Модели външни тела:
General AOHG 18LFC със тръбен път 4 метра
и AOHG 09LMCA със тръбен път 6-7 метра.
Климатиците са в различни стаи и поведението и на двата е сходно.
Сметнати са с известен резерв във мощността. При монтажа са направени маслени трапове в най ниската част на тръбния път.
Двете тръби на климатика са поставени заедно в една изолационна тръба. Лятото ще ги разделя в отделни изолации, защото четох, че така се губи от КПД при отопление.