1 Прикачен файл(ове)
Помощ за локация на вътрешно тяло
Здравейте, предстои ми монтаж на клиамтик. Спрял съм се на Ніtасhі RАК-VЈ35РНАЕ/RАС-VЈ35РНАЕ. както личи от темата обаче, имам нужда от съвет за избор на локацията на вътрешното тяло. Там където бих искал да бъде е сравнително далеч от мястото на външното тяло. Разстоянието, след всички втъртки би било около 5-6 метра. Тръбния път е ок като дължина, но това, което не е ок е, че около 3-4 метра от тяб биха били хоризонтални. А това би било проблем за конденза. Това важи за позиция 1 и позиция 2 на снимката.
Вторият проблем е прокарването на тръбите (важи за всички позиции отбелязани на снимките). Как седи въпроса с прекаването през дограма? В случая става въпрос за горното уширение над прозорците, което е около 10 см. Дали са достатъчни ако изобщо е възможно? Принципно има вариант за прокарване отстрани покрай дограмата и стената. Може да се помислии за него, но пак изпълнението му ще е по-лесно в горната част.
И трето - в главата ми, си го представям на позиция 1. Там се пада средата на стаята и го намирам за най-удачно хем за разпределение на въздуха, хем да не духа на дивана (в дясно на снимката), хем на кухненският ъгъл (под позиция 2), макар, че ще се ползва 98% за охлаждане само и клапите все ще са нагоре насочени. Позиция 3 може би е най-лесната за монтажа, но не знам дали е най-удачна предвид стеничката до нея (около 30 см е) и съответно адекватното охлаждане на помещението, което е 7 метра дълго
Та на кратко, коя би била най-удачната позиция и съответно кой би бил най-удачния вариант за прокарване на тръбите в съответния случай. Преди всичко търся климатика да е на удобно и удачно място. Не целя да улеснявам максимално монтажистите (не го казвам с лоши чувства :) )
Отговор: Помощ за локация на вътрешно тяло
Щом е само за охлаждане позиция 3, а тръбите ще минат странично на дограмата заради конденза.
Покажи снимка и на стената от другата страна.
Позиция 1 или 2, или по средата между 1 и 2, но в ни какъв случай на позиция 3. Неудачно е вътрешното тяло да се монтира непосредствено до прозореца и над хладилник. Ако се сложи на позиция 3 постоянно ще се форсира и ще изкарва много студена струя, първо ще се напича от слънцето, второ сложи си ръката отзад над хладилника и виж от каква топла въздушна струя ще бъде обливан постоянно. А и ако се наложи да го ползваш за малко за отопление в преходният сезон преди да бъде пуснато парното на позиция 3 няма да можеш да го използваш за отопление.
1 Прикачен файл(ове)
Прикачам снимка и на стената от външната страна. Става въпрос за прозореца в дясно. В ляво се вижда кондензната тръба на съседа, чието тяло е вътре е затворената тераса.
Цитат:
Първоначално публикувано от
slip in
Позиция 2 или 3, или по средата между 2 и 3, но в ни какъв случай на позиция 1. Неудачно е вътрешното тяло да се монтира непосредствено до прозореца и над хладилник. Ако се сложи на позиция 3 постоянно ще се форсира и ще изкарва много студена струя, първо ще се напича от слънцето, второ сложи си ръката отзад над хладилника и виж от каква топла въздушна струя ще бъде обливан постоянно. А и ако се наложи да го ползваш за малко за отопление в преходният сезон преди да бъде пуснато парното на позиция 3 няма да можеш да го използваш за отопление.
Може би имаш предвид, да избирам между позиция 1 или 2 :) Принципно и на мен са ми фаворити, но това, което не ми е ясно, е ако минат хоризонтално тръбите докато сигнат навън, какво става с конденза?! Може би помпа?! Ако да, там не ми е ясно, тя се монтира на вътрешното тяло и "бута" или е на другия край на тръбата и "тегли". Второто ми звучи по-логично предвид ефективност и шум. Предполагам се захранва от външното тяло в този случай? Друг вариант е да се направи наклон на тръбите за естествено извеждане на конденза, но на този дълъг метраж наклона ще изглежда грозно. Опция за вкопаване няма, тъй като това е носеща стена и има много арматура в нея.
Иначе щората на крайния прозорец обикновено седи пусната, за да не пече слънцето в хладилника. Сега е вдигната колкото за снимката.
Edit: Не знам защо така се завърта снимката когато я кача тук. Какво ли не я правих и все така излиза... Та, ако се завърти по часовниковата стрелка на 90 градуса, се вижда правилно
Цитат:
LimaZulu
Може би имаш предвид, да избирам между позиция 1 или 2 :)
Да, точно позиция 1 и 2 съм имал предвид, редактирах си мнението.
Позиция 3 :jamaika
п.п можеше да има и позиция 4, но не пожела да снимаш насрещната стена.
Цитат:
bobivg
Позиция 3 :jamaika
п.п можеше да има и позиция 4, но не пожела да снимаш насрещната стена.
Няма шанс, там е кухнята :D
Никой обаче не казва нищо по повод отвеждането на конденза при по-дълъг тръбен път или при наличие на хоризонтална част от него. Там са ми основнинте притеснения. Иначе досега да съм го пожелал на позиция 1 :)
няма невъзможни неща - все пак можеш да си копнеш стеничката , да си сложиш тръбния път вътре , така че да не висят кабелни канали или пък маркучи по стените и да си сложиш климатика където си поискаш
Аз моя го прекарах от хола през спалнята и на терасата - не се вижда нищо друго освен климатика
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
LimaZulu
Никой обаче не казва нищо по повод отвеждането на конденза при по-дълъг тръбен път или при наличие на хоризонтална част от него. Т:)
А кой или какво налага тръбния път да е хоризонтален?:)
Предлагам ти 3 варианта :
1-Тръбния път върви с лек наклон, минава зад тръбите на парното, в ъгъла го пускаш вертикално надолу по стеничката зад етажерката (успоредно на тръбите), на нивото на радиатора пробиваш дупка пак с лек наклон, минаваш зад хладилника, влизаш в шкафа и излизаш през него навън и си готов....:)
2 Като първия вариант, само, че без да влизаш в шкафа, продължаваш направо, като подвеждаш пак с минимален наклон , а в ъгъла зад тръбите пускаш маркуча за конденза вертикално надолу и го слагаш в една 10 лтр. туба да събира конденза и не забравяш да я наглеждаш:)
3. Тръбния път си го въртиш като искаш, пробиваш една дупка за конденза зад тялото и извеждаш оттам маркуча.Този вариант е приложим само ако е стената е външна, тоест нямаш съседи отзад.
Позиция 3 е най-лесна за изпълнение.........
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=41666&stc=1
- - - - - - - - - -
Цитат:
Poco
няма невъзможни неща - все пак можеш да си копнеш стеничката ,
С тези вертикални щрангове на парното, стеничката, вероятно е панелка, тоест бетон и е трудно приложим варианта с вкопаването.....
Цитат:
LimaZulu
Никой обаче не казва нищо по повод отвеждането на конденза при по-дълъг тръбен път или при наличие на хоризонтална част от него. Там са ми основнинте притеснения. Иначе досега да съм го пожелал на позиция 1 :)
Позиция 3 :thumbup :Drinks:и имаме сделка.
Стигна ли го стеничката, криенето на тръбите става по-лесно. Това със схемата дето си чертал съм го мислил. А какво налага да са хоризонтални....симетрията :D Тъпо е, знам, но питам, за да събера мнения, които може и да не са ми хрумнали. Принципно пак има вариант да са наклонени и да не си личи, но нека първо обмисля всички опции :)
Вариант а "копване на стеничката" няма. Повтарям, че е носеща стената и гаранция ще се наложи много рязане на арматура, което изобщо не си го и помислям :)
С риск да се повторя климатика ще се монтира на Позиция 3 свиквай с мисълта.
Цитат:
LimaZulu
.........., но нека първо обмисля всички опции :)
Режеш една от тръбите на парното която не те касае заустваш там конденза и я режеш някъде в мазето за да се изтича. :thankyou-
Цитат:
bobivg
С риск да се повторя климатика ще се монтира на Позиция 3 свиквай с мисълта.
...............
С риск и аз да се повторя - не целя да улесня монтажниците. На някой може и да му прозвучи грубо, но аз плащам, така че искам на мен да ми е удобно. Търся и технически правилното разбира се, а до тук не чух защо смяташ, че технически най-правилно е да е на позиция 3 спрямо останалите, та да снивкна с мисълта ;) Плюсове и минуси и накрая ще реша с кое да свикна :)
На позиция 3 освен да му чисти праха от хладилника, друго няма да прави, тъй като място за нормално функциониране на климатика няма.
Ако ти е за охлаждане основно, монтирай на (3). Така ще е най - комфортно. Послушай bobi.