Здравейте, предстои ми монтаж на клиамтик. Спрял съм се на Ніtасhі RАК-VЈ35РНАЕ/RАС-VЈ35РНАЕ. както личи от темата обаче, имам нужда от съвет за избор на локацията на вътрешното тяло. Там където бих искал да бъде е сравнително далеч от мястото на външното тяло. Разстоянието, след всички втъртки би било около 5-6 метра. Тръбния път е ок като дължина, но това, което не е ок е, че около 3-4 метра от тяб биха били хоризонтални. А това би било проблем за конденза. Това важи за позиция 1 и позиция 2 на снимката.
Вторият проблем е прокарването на тръбите (важи за всички позиции отбелязани на снимките). Как седи въпроса с прекаването през дограма? В случая става въпрос за горното уширение над прозорците, което е около 10 см. Дали са достатъчни ако изобщо е възможно? Принципно има вариант за прокарване отстрани покрай дограмата и стената. Може да се помислии за него, но пак изпълнението му ще е по-лесно в горната част.
И трето - в главата ми, си го представям на позиция 1. Там се пада средата на стаята и го намирам за най-удачно хем за разпределение на въздуха, хем да не духа на дивана (в дясно на снимката), хем на кухненският ъгъл (под позиция 2), макар, че ще се ползва 98% за охлаждане само и клапите все ще са нагоре насочени. Позиция 3 може би е най-лесната за монтажа, но не знам дали е най-удачна предвид стеничката до нея (около 30 см е) и съответно адекватното охлаждане на помещението, което е 7 метра дълго
Та на кратко, коя би била най-удачната позиция и съответно кой би бил най-удачния вариант за прокарване на тръбите в съответния случай. Преди всичко търся климатика да е на удобно и удачно място. Не целя да улеснявам максимално монтажистите (не го казвам с лоши чувства )