2 от стените ми са нашарени на "петна" на местата на които сам заглаждал с шпакловка и шкурил. Това няма ли да се отрази на равномерността на оцветяването, като се има в предвид разликата в попиваемоста между местата с фасаген и шпакловката ?
2 от стените ми са нашарени на "петна" на местата на които сам заглаждал с шпакловка и шкурил. Това няма ли да се отрази на равномерността на оцветяването, като се има в предвид разликата в попиваемоста между местата с фасаген и шпакловката ?
Петната ще ги боядисаш предварително,преди основното търкаляне.
Когато се боядисва на ново,не е проблем някои участници да се търкалят самостоятелно.
Не разбрах много за какво беше това словоизлияние.Очаквах по кадифен вид на стените. Боята е закупена от английският амазон.което предполага да е с британски произход.Не знам какви номера има бялото но pure brilliant white очаквам да е бяло.Не знам какво пише в учебниците, но в инструкциите на дулукс е посочено шпакловка , грунд, една или две ръце боя през 6 часа, което беше и спазено.
Изпратено от моят LG-K350 с помощта на Tapatalk
Аз лично съм купувал Дулукс само от БГ,никога не съм имал проблеми.
За бяло/вншно и вътре/ ползвам само Брилукс,както и цветове за фасадите.
Ами нямам вече излишни левчета за проба-грешка!
Николов,обясни ми кадифен вид?
Всеки разбира и усеща нещата различно.
Лично аз ги усещам като меки и приятни цветове,които не дразнят окото.
За фасадите,може да се ползват по „силни и хаващащи окото”,както „убити и мрачни” цветове.
Всичко е зависимо от целта на сградата,дали е жилищна или офис.
Най-добре е Ицето да си действа и взима решения сам, иначе темата може да стане за дисертация на тема-Боядисване и кърпежи при старо строителство!
С течение на годините,технологии,материали и майстори -нещата се промениха много.
Преди години работихме с чист гипс пресечен с вар и лимонена киселина.
Не си спомням някога да сме шлайфали шпакловки заради чепаци/ръбове/ и деруги!
Сега всичко стана шлайфисти и не умеят да работят с маламашки и са майстори на шкурката и сатена!
Когато започнах в строителството бях на 22 и най-малък в бригадата,след толкова години вече никой от бившите ми колегите не се занимава със строителство професионално,включително и аз!
Остава се без ръце от шпакловки и мазилки!
Този пост е редактиран от Viking72; 30-07-18 в 19:40.
Минах ги с една ръка с четка и час по късно когато минах с валяка боята се отлепи на люспи. Май боята беше много гъста...и затова ги отлепи.Седят като язвички.
Взех мокра хавлия и с въртеливи движения ги замазах така, че да спре отлепването. Утре сутринта, преди да тръгна на работа, когато е изсъхнала боята, ще зашкуря участъците(8 места, средно 6 на 6 см).
Сега се чудя, как да ги изравня - лека шпакловка и после шкурка?
Я вземи една шпатула и бутай до здрава основа.
Иначе нищо не правиш.
Това дето си го замазал пак ще отлепи.
Занули краищата на боята с шкурка,така ще нанесеш малко шпакловка .
Този пост е редактиран от Viking72; 31-07-18 в 00:00.
Явно си ги минал с гъста боя и е имало прах и не си изчакал достатъчно за валяка. Кърпежите на изронените места са кофти работа.. Аз лично бих ги изронил до здраво с шпатулата, после контактен грунд за запечатване и гипсово лепило или сатен гипс за изравняване. Няма да стане от един път, понеже гипса леко прибира, като съхне и не можеш да го изравниш с една ръка, освен, ако не натрупаш повече и да разчиташ на шкурката . След изсъхването на гипса в зависимост от дебелината му, шлайфане със шкурка 180-200, обезпрашаване и грундиране с дълбокопроникващ грунд или много разредена боя. После малко по-гъста боя с евентуално китване и шлайфане, ако трябва и на края цялостно боядисване. За съжаление ще трябва да се изчаква след всяка процедура за да изсъхне слоя добре, преди следващата. Играчка си е и не става за един ден цялата процедура. Бояджийската работа си има много тънкости, особено ако се гони приличен краен резултат. Много опасно е да не минеш с гъст грунд преди боята, понеже се плъзга и не хваща.
Този пост е редактиран от nikolov333; 31-07-18 в 00:05.
Я ги забравете тези „дълбоко” грундове и сатени!
Технологията е една бетон-контакт,след това турбозол или шпакловка.
На старите панелки строени през соца масово се отлепва всичко до панел!
При отливане кофража се маже с коф.масло,което попива в бетона.
Идиотите са шпакловали без грунд и всичко тропа на кухо и пада след време.
Дълбоко проникване с кристализация има само при някои циментови хидроизолации,но бетона в повечето случаи е пресен.
Другото е пунта мара.
Всеки грунд попива толкова колкото му позволява основата!
Специално българските фирми хич ги няма в строителната химия!
Този сатен е някаква измишльотина на турците,пълен боклук.
Сегашните бои се разреждат колкото е написал производителя,обикновено от 5-10%!
Всичко се спазва,защото иначе не покриват и си сменят нюанса!
Или както брат ми обича да казва,че стените стават на „тигърчета” /петна/.
Този пост е редактиран от Viking72; 31-07-18 в 00:51.
Само да уточним, че бетон-контакта се ползва само за бетон и ако основата е мазилка или не дай Боже варова боя има проблем и може да се олющи.. Дълбоко проникващи я грунд си е баш за преди боядисване на нови до стари шпакловки, защото риска да почне да трупа боя, върху новия гипс е голям, поради по-високата му попивност.
Сега, когато боята позасъхна видях доста грапавини.
Минах с шратулата и замазах с гипсова шракловка на Теразид. Утре сутринта ще видя колко е дръпнало и ако трябва ще добавя отгоре, за да мога вечерта да подравня с шкурка.
Лошото е, че така се забавя работата с един ден.
Поправките по-принцип са пипкави и бавни.. Търпение му е майката, а ако бързаш става кофти и може да се олющи наново, ако е влажно преди боядисване..
Забавя,обаче за всичко си има технологчно време.
Иначе после само ядове.
- - - - - - - - - -
грунд.jpg
- - - - - - - - - -
снежно бяла.jpg
Лично за мен бетон контакта е най-добър.
Повечето са универсални.
Името му идва от това,че хваща на много гладки повърхности каквато е бетона,когато е добре излят.
Този от снимката е друг.
Ице,докъде стигна?
Този пост е редактиран от Viking72; 31-07-18 в 20:21.