Здр. започвам остъкляване на малка тераса и искам да премахна целия парапет. Въпросът ми е ще е безопасно ли?
Здр. започвам остъкляване на малка тераса и искам да премахна целия парапет. Въпросът ми е ще е безопасно ли?
Без проблем. Моята е в пъти по голяма и го разкарах целия. Сега е от тухли. Заповядай вкъщи да ти покажа как е станало.
Зависи какъв тип е парапетът и има ли елементи от конструкцията му, които са носещи за сградата.
Примерно П-профил от пода до тавана, който е заварен и вкопан в плочите на всички тераси.
Ако конструкцията е само от пода и държи перила от някакъв тип до 60 - 80см височина няма да е проблем.
Ако си на висок етаж и носещите вертикални профили не са ръждясали, по-добре ги почисти, обработи ги против корозия (3-в-1) и ги ползвай за опора. Това в случай, че ще зидаш стеничка поне 60см под рамката на прозореца, разбира се.
Ако са "френски" прозорци - погрижи се да прекъснеш термомоста между плочата на пода и рамката на дограмата. Подов XPS (фибран) с мрежа над него или нещо подобно.
Успех!
Същата тераса я затворих с алуминиева дограма без да премахвам парапета.Просто го изидах с итонг.
Гена, цъкни на прикачения файл в пост 1.
Алекс, мерси, ама аз не искам да зидам....искам 5 камерна дограма от горе до долу и от ляво и дяснодо 90см височина с термопанели. Терасата е широка 65см и искам да запазя 55-58 за да сложа една печка и хладилник може би в другия край...Апропо, няма да разчитам само на това, ще си има и вътрешната 4-5 камерна ( прозорец-врата).
Този пост е редактиран от Tommorow; 24-09-19 в 00:00.
Не беше написал, че имаш вече дограмата, пък аз не видях файла снощи..
Ширината е малко проблематична за стандартни електроуреди. Печки има 50см, но хладилника трябва да е с по-малък обем за такава ширина.
Все пак не е лошо да си изолираш пода с fibran, че иначе си "смуче" и прави конденз.
IИначе има и 10см Ytong или подобни блокчета. Идеално става за основа на дограма с ширина 88мм.
Успех!
Изметох всичко от терасата и поръчах дограмата. Темата е приключена. Тенкю и дебелю колеги.