dodo_pv, ако не беше смешно - щеше да е трагично коментирането ти по въпроса тук.
Производителите рядко лъжат, но за теб... ами покажи ни какво ти пишели те, пък да преценим кой какво.
Иначе - няма проблем, дерзай още.
dodo_pv, ако не беше смешно - щеше да е трагично коментирането ти по въпроса тук.
Производителите рядко лъжат, но за теб... ами покажи ни какво ти пишели те, пък да преценим кой какво.
Иначе - няма проблем, дерзай още.
https://fibran.bg/ресурси/техническиданни/#tds-geo
Я да видим кой може да смята..
ccankov73, не се налага да се "смята"
Ако пресоваш лист каменна вата - λ й нараства, а R спада. (Където R=дебелина на листа/λ )
Производителят предварително е пресовал материала до определена степен - за оптимална структурна здравина и макс. термоизолация.
Всяко пресоване или разчепкване води до загуба и на двете.
Аз “пресовах” 50мм вата с плътност 75кг до 45мм с цел да не се свлича в стената в която е сложена.
И при делтаТ 60-70С си изолира перфектно.
Другата вата - рехавата на рула - дето ми е под сайдинга обаче си се свлича на места(доста).Тогава само такава слагаха фирмите. Та се налага да свалям и допълвам .
Някой ден ще го сваля нацяло и ще сложа нова по-плътна.Естествено ще е леко притисната, 5-10мм не повече, точно с цел да не се свлича.
"Избор на материали и вида на топлоизолацията:
1. Плътност – Стойностите представляват теглото на един кубичен метър от дадения материал! С повишаване на плътността на EPS се понижава неговата топлопроводимост но се намалява коефициента на паропроникване..."
http://toploizolacia.eu/vidove.htm
Kaar, колкото-толкова , по-добре ще е от сегашните дупки.5-10мм макс. мисля не е фатално.
dodo, пишеш за EPS...
А, за още едно предимство на плътната се сещам - не “гнездят” мишоци, че в рехавата им е рай....
Kaar,
В табличката ти става въпрос за дървен материал. Дай друг аргумент, ако ще даваш такива !
------------------------------
В конкретния случай, проблема е логистичен - накупил съм доста бали от 50 мм и нито една от 40. ... А и като го избирах модела, доста гледах таблиците - и сега тук таме 40 ще развали пейзажа
Този пост е редактиран от MitkoS; 12-04-21 в 09:46.
MitkoS, таблицата е за това - за което съм написал че е, а именно какъв е спадa на R на ватата при компресирането й.
Първата колона в таблицата касае дървената рамка за ватата (което не ни интересува), Втората колона е дълбочината на рамката за ватата, останалите 11 колони надясно са стойности на R спрямо компресиране на ватата.
Последните 2 реда долу са за номинална стойност R при определена дебелина на лист вата.
И така - ако вземеш например дълбочина на рамката 7 1/4" и я отнесеш към лист вата с дебелина 5 1/2", е видно че няма компресиране и съответно R не се изменя.
При дълбочина на рамката 5 1/2" също няма изменение - няма компресиране.
Но при дълбочина на рамката 3 1/2" - има компресиране на ватата и съответно спад на R от 21 на 15.
На кое викаш "кашона" ? ... забележки ли имаш ? ... може.
Стеничката ще бъде с кухненско оборудване (половината оборудване и половината плот) и ако се чудиш защо са сложени горния ред хоризонтални профили, то те са за захващане на горния ред кухненски шкафчета, да не е само на гипскартон. Нещо като на картинката по-долу трябва да стане накрая.
Kaar,
Не мога да свържа таблицата ти и тълкуването ти на таблицата, с това което търсим като отговори. Може и да си прав, но това не става ясно от таблицата.
... Дори и да става въпрос за дървена рамка, не знаем какво ще слагат в тая рамка американците. Най-малкото, защото ние в България се отопляваме 6-7 месеца, а в южните американски щати се охлаждат 12 месеца годишно.
А това е текущото положение на същата стеничка
Този пост е редактиран от MitkoS; 12-04-21 в 14:26.
Таблицата дава пряк отговор на първия ти въпрос в тази тема
Остави дървената рамка, в нея слагат вата - за това е таблицата - за промяната на коефициента R на ватата при компресиране.Ако чрез смачкване намалим обема на лист каменна вата, то това ще доведе ли до увеличаване на топлопроводимостта ?
Например ако листа фабрично е с дебелина 5 см, но ние с притискане сме го докарали до 3,5 см.
Не знам откъде ти идва да ги навръзваш кой къде колко се охлаждал, па отоплявал, па рамката каква била.
Отговорено ти беше по същество на поставения от теб въпрос в началото с и без таблица. Достатъчен беше и линкът, който дадох.
Не си убедителен.
В смисъл да убедиш другите, ти самия явно си се убедил.
На картона му викам кашон.Много вероятно, ще имаш проблеми с фугите и тавана.