Отговор: Миланов и приятели - свободна тема за цепеници...
В БГ геологията е изключително разнообразна. На много места - по склоновете на Витоша (кварталите над околовръстното), Стара планина (например Троянския балкан) и т.н. - скалата излиза на някой друг метър, но в Добруджа и Тракийската - може и въобще да не стигнеш до нея. Ако си в райони със здрави гранити - сондирането и на 10 метра ще е приключение.
Само нещо не разбрах за какво и е на ТП топлата вода. :)
Защото колкото е по-топла водата, толкова по-малко енергия е необходима за дозагряване при отопление.
Комшията ми му направиха 7 дупки в двора по 8-9м. дълбочина и до там- някаква плоча. Диамантени глави се трошаха като моливи. Като видях това си направих сондажа в кладенеца на прадядо ми -
никакъв проблем. А пича от клипа пробива със свредел за монтиране на циментови колове - кеф.
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Защото колкото е по-топла водата, толкова по-малко енергия е необходима за дозагряване при отопление.
Аз си мислех, че на тази подпочвена вода и взимаш няколко градуса и я връщаш обратно да си върне температурата от земята.
А това вътре където си го дозагряваш си е отделен контур.
Все едно климатик да работи при постоянна 12° външна.
Да де. Ама топла вода е от 30° нагоре. Все едно климатик да работи на отопление при външна 30°.
Цитат:
milanov
Само нещо не разбрах за какво и е на ТП топлата вода. :)
Бях останал с впечатление, че си разбираш, е не професионалист,но...
Пишете за две различни технологии, затова става неразбирателство.
1. Сондаж от който да се черпи вода, която да минава през машината, после (по закон) трябва да се върне обратно в земята. На всеки един сондаж за черпене трябват поне 2 реинцекционни (за връщане).
2. Навива се тръба в почвата и се върти една и съща вода или смес, която да отнеме топлината от почвата. Този метод има два варианта, а) вертикално полагане и б) хоризонтално полагане.
В монета един колега проектира система, която ще има около 50 вертикални пилoти по системата в прикачения файл. Аз го играя като подпомагащ свободен електрон.
https://dox.abv.bg/download?id=7b0f955f9e# - Линк за сваляне
Стайн, пишат ги ТП вода-вода, защото от едната страна имаме вода (затопляща се от земята или от подпочвени води или други подобни), която чрез топлообменник (общо казано) отдава топлина на водата в отоплителната система. "От вода на вода".
Другите ги дават въздух-вода, защото от едната страна се взима топлина от въздуха и чрез фреона тази топлина се пренася и предава на водата в отоплителната система. "От въздух на вода".
Цитат:
milanov
Да де. Ама топла вода е от 30° нагоре. Все едно климатик да работи на отопление при външна 30°.
Еее, ти пък 30гр. - Иска ти се. И аз искам такава.
То ако има 30 гр. дирекно в подовото и ще стане супер.
За климатика 12-14 гр., че и вода си му е чудесно.
Водата в кладенеца ми в хубава зима съм я мерил и е около 13-14гр. Лошото е че водата е на около 9-10м. В същият момент от водопровода е 5гр.
Не е едно и също въздух с 12гр. и вода с 12гр. при топлообмен.
Цитат:
zxc0
Еее, ти пък 30гр. - Иска ти се. И аз искам такава.
То ако има 30 гр. дирекно в подовото и ще стане супер.
Има такива системи, даже за цялото село”градче”,
изградени по Тошково време. Стои на центъра даже и стъклена оранжерия топлена така.
Чел съм, че и постоянни 8-10гр. вършат работа. Взимат се 3-4гр., връщат я отново и т.н.
Много работи имаше, не само това.С вода от термални извори се отоплявате още 70-те години.То от тогава датира и мобилната релейна мрежа за мобилни телефони, ама се забрави вече.
Термалните води и минерални и всички подобни не се ли водят изключително държавна собственост. Май няма как да стане да се използват като частна собственост.