Монтирах колектора, ама още не е свързан. Може ли да му стане нещо от слънцето? Трябва ли да го покрия? Колектора е плосък селективен.
Преглед за печат
Монтирах колектора, ама още не е свързан. Може ли да му стане нещо от слънцето? Трябва ли да го покрия? Колектора е плосък селективен.
Щом е празен - нищо му няма.
Какво мислите за тези системи - http://haik-solar.com/
Да взема и аз да напиша нещо от скука в офиса.
Идеята ми е дам основни насоки така и по груба представа какво точно се случва, че всеки да може да си прецени дали тази лъжица е за неговата уста и бързичко.
Първо максималното производството на един селективен колектор 2м2е в порядъка на 100-120л/ден (в топъл и слънчев ден)
Вода която потребява средно статистически един човек е 40-50л/ден.
Обем на бойлера оптималния вариант е на един 1м2 (апертутна площ приблизително за плоските панели 0,95 от общата) 75л. минимално 50л.
Това е необходимо да го знаете за да се ориентирате на вас какво ви е нужно за да не се окаже че вместо магаре са ви продали коза или по лошото кон.
И сега може би това което най-много ви интересува дали въобще си струва цялата тази работа.
Една добре проектирана система осигурява добив на топла вода (това е доказано теоретично ) около 50-60% от годишната консумация на БГВ.
Едно примерче:
Четири членно семейство.
1. 4 човека х 40л/ден=160л/ден
2. 160л/ден делено на 100(добив от един панел 2м2) = 1.6 бр. Колектори избираме 2бр.
3. 4м2колекторна площ. х 75л/м2 =300л бойлер.
4. 160л/ден х 365дни/год.=58400л/год. (тука да отбележа, че ако имате водомер и можете да отчетете реално вие колко топла вода консумирате е по добре да работите с нея вместо с нормативната)
5. 58400х1.161х(55-10)/1000=3051kWh/год. енергия за подгряване на БГВ
6. 3051kW x 0,6(годишен принос от слънцето)= 1831kWh/год. печалба от слънцето
7. 1831kWh x 0.15лв./kWh (примерно ако сте на ток)=275 лв./год.
8. Прост срок на откупуване (който по принцип не е много добър критерий, но пък е доста по разбирам) цената на инсталацията делена на 275= брой години за откупуване на инвестицията. Стока за откупуване не трябва да е по голям 5-6 години иначе инвестицията е безсмислена. Ако примерно искате от банка кредита те не биха го отпуснали ако срокът е по-голям от 5 години. Ако пък си ги имате парите помислете дали да не ги инвестирате в нещо друго, което е по доходоносно. Това е простата сметка винаги ще се намери някой, който да ви убеждава, че това е безплатно и много изгодно.
Може някой ден да бъде ма за сега трудно някой може да го обоснове финансово без да прави трикове.
Ако пък искате по задълбочено да се захванете с тази тематикака ето ви един линк към една безплатна програма http://www.retscreen.net/ има ръководства примери за успешно пресметнати и изпълнени инсталаци.
И накрая някои митове легенди и търговси трикове.
1. Вакуумните колектори са по-добри от плоските имат по добър КПД. :) – имат да, но само зимата, а зимата количеството енергия (среднодневна слънчева радиация) е до 7 пъти по малко от колкото през лятото и тези няколко процента дали може да компенсират значително по високата им цена от говора е НЕ без дори да намесваме обледяването което беше споменато в предните постове.
2. Моята система е перфектна не пускам ел. нагревателя от март до октомври а температурата в бойлера е винаги много висока. Перфектна е само за тоя който ти е продал инсталацията платил си за автобус когато си искал да си купиш лека кола.
3. Я стига толкова че стана дълго по натам може да ги допиша че са много.
П.С дано съм бил полезен на някой може по натам да разкажа как понеже съм голям спец :) преоразмерих една система 2 пъти. Така и не разбрах обаче от къде дойде грешката дали ми подадоха грешно задание за консумацията на топла вода (минерална и от ВиК инсталацията) или аз пък някъде съм сгрешил, а собственика каза голяма работа сега ще топлим и басейна и за него мислех да слагам слънчеви колектори :).
Кефиш bobivg,
абсолютно това е и моето мнение - споделял съм го на порции в различни теми. Ама не можах да подкарам програмката.
Ако въобще не ти е тръгнала програмата виж дали си разрешил макросите на excel аз отдавна не съм се занимавал с нея и ми прави впечатление, че са я променили доста, добавили са още модули за енергоефективни технологии.
п. с. Спомням си от преди, че добавя допълнително меню в excel с help и някакви други неща, но сега и при мене нещо не мина добре инсталацията даде грешка. Когато завърши инсталацията си тръгна, тогава забелязах липсата на това меню а може и в тази версия да го няма.
Имам плосък слънчев колектор с вода и бойлер със серпентина,но системата ми е прекалено сложна.(Ползвам системата на парната инсталация,като изолирам котела и затварям радиаторите.)Мисля си дали е възможно да се комбинират няколко соларни фотоволтаични панела(успоредно или последователно-кое е по удачно да каже някой който по-разбира),които да дадат поне 500 вата мощност.Смятам,че при целодневно слънцегреене,тази мощност ще е достатъчна за загряване на обикновен 80 литров бойлер.Нагревател смятам,че няма да е проблем да се направи по поръчка.По този начин на използване на соларната енергия отпада и необходимоста от контролери,акумулатори и пр.
Ако се използват тези панели http://www.solarpro.bg/content/e263/e264/index_bg.html ,ще са нужни поне 10бр.По 120 лв. единия- се събира сериозна сума.Хубавото е,че панелите могат да се разположат където има място,без притеснение за тръби,изолация,клапани.
Осем квадратни метра фотоволтаици за очаквана мощност 400W и надежда да стоплят 80 литра бойлер. Със същата квадратура слънчеви колектори ще загреят 500 литра.Цитат:
Първоначално публикувано от nikdel
Здравейте, аз си купих соларна система под налягане на която бойлера е отвън при тръбите. исках под налягане за да не я качвам на покрива а в двора до къщата. Банята ми е по високо. системата е вакумно тръбна с 15 тръби и 150 л бойлер. Всичко е много хубаво и лесно и си имсм топла вода но се появи един проблем и питам тук и там и всеки недоумява.
проблема е следния: като пусна топлата вода трагва с налягането на студената и в един момент намаляваи става слаба, а в началото си беше добре - каквото беше на топлата - такова и на студената.
Чудя се и се мая.... котлен камък не би трибвало да има, защото водатат не е завирала никога- до 70 градуса макс. се е нагрявала... някъкви боклуци евентуално ли....
Моля помагайте. сега съм я източил и съм си пуснал вътрешния бойлер - така реших въпреки че имам страшна изолация... просто незнам защо... сега е момента да оправя и този проблем.
Благодаря ви предварително !
Прабвай да обезвъздушиш хубаво бойлера би трябвал една от всичките джаджи върху бойлера да е обезвъздушител....
beermaniak normalno e ... probvai i boilera vkasti koito si varzal.
Pri prvonachalen pusk e po golqmo nalqganeto...
Drug ? trabite na toplata i studenata voda s edno se4enie li sa?
здравейте, Благодаря за бързите отговори.
С бойлера на ток не е така - а тръбите до бойлера са ПВС с алуминиева вложка 16ММ, а другите са 1/2.....
Ебаси и филма....може ли боклуци да има да запушват някъде ?
Единственото препядствие на пътя на водата е предпазновъзвратния клапан ако искаш пробвай с някакъв от тукашните магазини....
Колега ако живееш в район с твърда вода не е никакъв проблема да имаш котлен камък и без да е завирал бойлера. Единия рариант е котлен камък (малко вероятно но възможно) ако имаш филтър на студената вода провери го възможно е да е запушен и да не пропуска вода , и най малко вероятния е възвратен клапан , при тези системи възвратния клапан се слага на студената вода а предпазния (температура налягане) е от горната страна и той не маже да влияе. Ако не може да се справиш драсни на л.с. за повече инфо.Цитат:
Първоначално публикувано от beermaniak
beermaniak ,
До преди месец имах същия проблем. Имам котел "Атмос"- пиролиза и слънчев панел и в зависимост от температурата се превключва на различни режими.
Толата вода започна да и намаля дебита , и стигна дотолкова ,че трудно си вземах душ.
Та: 1. Развърти гъвкавата връзка на топлата вода от страна на бойлера при спрян приток на студената вода в бойлера. Огледай гъвкавата връзка .
2. Ако е това ,то сменяй гъвкавата връзка. Запушването е най-често там от уплътнителната гумичка , която е деформирана от горещата вода и запушва отвора.
3.Ако ли това не е причината /както бе при мен/ вземи един шиш и го набутай няколко пъти в бойлера през отвора на топлата вода . При мен гумичката бе запушила именно този отвор. Падна , и радостно си взех душ.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1297237740[/time]_________________________________________________
beermaniak ,
Пропуснах. И ако тава не е причината , развърташ гъвкавата връзка и на студената вода и проверяваш какво е налягането и. И пак с шиши в отвора на студената вода.
Разбира се , че проблема ти не е от панела ,защото това е друга верига .
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1297237800[/time]_________________________________________________
И още нещо: Когато пускаш студената вода струята както на студената и топлата вода през гъвкавите връзки и от изходящите тръби на бойлера трябва да е СИЛНАи с ПРАВИЛНА ЦИЛИНДРИЧНА форма. Ако е друга -признак за препятствие. Но шишът ще оправи всичко.
Ще ти отнеме не повече от 15-20 минути.