Re:Слънчеви панели за подгряване на вода
коментара на sithlulker е малко неточен според мен защото никой незнае утре колко ще струва тока може след 5 години тока да е надвойна цена и днешната инвестиция в солар да се окаже даста добра инвестиция, ако догодина тока е поскъпне не се знае и соларните инсталации дали няма да скочат в цена
Евтини системи с доста високо качество са китайските соларни вакуумно тръбни системи
може да са с вгреден бойлер без налягане или под налягане
може също така и сплит система /колектор помпена група управление и бойлер/
За в къщи евтина система се изплаща по бързо
аз имам термосифон и съм много доволен
ползвам го почти всесезонно!
Здравейте и от мен ....имам няколко въпроса като лаик относно соларните системи, като се надявам тук да намеря отговорите ....Имам соларен панел за топла вода, закупен от Ерато като размера му е около 2х1 метра...искам да си го монтирам сам на покрива на къщата и въпросите са ми следните :
- Какви тръби са подходящи за свързване при използване (целогодишно) ?
- Какво още включва системата като компоненти - помпа, антифриз ...........
- Ако е възможно и някой да посочи схема на свързване ....панела е на покрива ,банята под него ..
Предварително благодаря на всички, които ще се опитат да отговорят....
плоския панел не става за целогодишна употреба за съжаление...
все пак е желателно да пълниш с антифриз със санитарно разрешително т.е. с пропилен гликол
желателно е разширителния съд да е оразмерен така, че да поеме температурните разширения на флуида при липса на консумация или ел.захранване на помпата като работното налягане да е около 2,5-3 бара, защото тогава пропилен гликола има висока температура на кипене
желателно е преди обезвъдушителя горе да се монтира термоустойчиво кранче, което да се затвори след обузвъздушанатено на системата
за допълнителни аксесоари може да се обърнеш към
http://www.climamarket.bg/?p=192
Доколкото разбрах до тук , ще ми трябват медни тръби , електронен контролер, разширителен съд тип мембранен и помпа и пропилен-гликол за пълнене на системата. Има ли вариант за монтаж с друг вид тръби -полипропилен ,от тези за парното с алуминиева вложка и т.н.? Напълно ми е ясно, че няма да мога да използвам системата целогодишно поради куп причини, но като казах целогодишно имах предвид ,да не я изпразвам зимата ,а да бъде почти необслужваема .....
Благодаря на всички които ми отговориха .....
Ползвай мед защото слънчевите системи при добро слънце и липса на консумация вдигат над 150 градуса и никаква пластмаса няма да го издържи това....
Цитат:
Първоначално публикувано от cooler
Ползвай мед защото слънчевите системи при добро слънце и липса на консумация вдигат над 150 градуса и никаква пластмаса няма да го издържи това....
Благодаря ...така и ще направя ,пък и ще го правя веднъж...не ми се катери по покрива всеки ден, че е доста стръмен ....
Цитат:
Първоначално публикувано от climamarket
Защо? :)
Защото няма изолация и при ниски външни температури голяма част от получената топлина се губи.
Аз мисля че с термина целогодишна работа се спекулира.Всички цлънчеви панели работят ефективно само при наличието на слънце и външната темп. не оказва съществено влияние.Мойте 2 обикновенни плоски колектори са загрявали зимата 150л до 60гр/при -8 на вън/ а сега в жегата 230л до 65гр така че няма зиме няма лете има слънцегреене.
Цитат:
Първоначално публикувано от climamarket
kuuuuul е прав. Колкото става плоския, толкова става и вакуумния. Истината е, че зиме не може да се разчита на слънцето - колкото - толкова.
Цитат:
Първоначално публикувано от marto68
я обясни как защитаваш колекторите от градушка?че ми стана интересно.
колекторите са защитени от градушка както всички останали стъкларии на улицата като автомобилните стъкла например
казано с други думи чупят се радко от много силна градушка и ако са застраховани се плаща съгласно тарифите и условията по полицата