поради елементарното си устойство живота им е над 10 години изплащане между 2 и 5 години според потреблението ... и след това божа работа :)
Преглед за печат
поради елементарното си устойство живота им е над 10 години изплащане между 2 и 5 години според потреблението ... и след това божа работа :)
И аз да попитам по темата - Тези най-различни слънчеви панели със стъклено покритие издържат ли, ако вали например град.
Някой да е чувал или виждал поражения върху тях от такъв характер.
За всеки панел дават в заводската ми спецификация колко е годишния му добив в Квтч.Умножаваш по цената на тока и получаваш икономията за година.Горе-долу за няколко години се изплаща.А има фирми,които дават 7 г гаранция за тръбите,което значи,че живота им е поне 20.
Вален-дават за град,че издържат от 20 до 35 мм за различните производители.Но има нещо друго-могат да се монтират вертикално с незначително намаляване на добива и по този начин не задържат сняг,лед и градушката на практика не може да ги удари.А пък тръбите могат да се сменят " в движение" без да спира работата и струват малко.
пред мен продавача който ми е познат ги замери с видия 70мм без изобщо да има поражения, заоблената им форма ги предпазва до някъде,Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
все пак да не забравяме че при някой зверски град може би не ще издържат, но за сметка на това една тръба е 15 лева мисля че е евтино за тази инвестиция
Досега единствените счупени тръби които съм виждал са били от изтърван кашон и разсеян монтажник и ..... от мен като демонстрирах на един клиент колко са здрави:)
:ole Стана ми много смешно от това последното.
Слагайте колекторите с по голям наклон 55-60 градуса така ще топлите водата зимата по добре другото положително е че градушката ще удря под малък градус и няма да има директно попадение.
Абсолютно коректно....
Имам едно питане.... Живея на 2-ри етаж от общо 7, панелка. Възможно ли е да сложа колектори на покрива? Има ли такава помпа и някаква насока колко би струвал тръбния път? Благодаря!
почти всяка помпа става зщото системата е затворена и помпата трябва дас преодолява само хидравлични загуби.... иначе тръбния път е по около 15 лв на мв едната посока
ba4_dido- Ако имаш външна стена,която е на слънце през деня,ето ти едно елегантно решение,да не се катериш до покрива.Може да се сложи и хоризонтално под парапет на тераса:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=355327
Разгледай този сайт в раздела Слънчеви колектори:
http://geotok-bg.com/indexFrames.htm
Имам южно изложение но времето през което е пряко изложено на слънчева светлина е кратко - от 10 сутринта до 16 след обяд. Преди и след това е в сянка. Все пак ще обмисля предложението... Добре изглежда!
Не се притеснявай,и без директно слънце вакуумните си работят на 60-70%.За тези 6 часа с един панел 2 м2 ще стоплиш поне 80-100 л вода до 50-60 гр.
Може и до 70 градуса да стигне зависи от много неща.Аз личмо съм стигал и 85 градуса с 2 м2.
Слагайте ако имате възможност.
Моите управления спират помпата на 85 градуса при долната част на бойлера... и вече някои клиенти имат такива температури през последните дни...