Кажете колко батерии трябват за този бойлер при положение че пътя на трабите е 33метра в едната посока
Преглед за печат
Кажете колко батерии трябват за този бойлер при положение че пътя на трабите е 33метра в едната посока
Въпроса ти да не би да е колко слънчеви колектора трябват за да топлят бойлер 160 литра? Тръбите не са си изолация? Ако не са ще трябва да им се сложи.
значи системата е направена всичко е сложено само че ми се струва че не отопляша добре затова искам да ви питам вас колко колектори трябват
Не ти е правилен въпроса. Колекторитети с каква мощност са и въобще какви са?
защо по добре не кажеш как е изградена системата с какви колектори, че боба още никне по нивата ;)
Май врачка ти трябва.Едно уравнение се решава когато има само едно неизвестно,не 17.Колко киловата са колекторите,тръбите кви са ,изолацията ква е,помпата дебит,напор,серпентината и тя мощност има.Всички детайли си имат коефициенти на топлопредаване,загуби и т.н.Смята се сичко и тогава се пазарува.Задавай коректен въпрос и тогава може някой от форума да помогне с сметки в почивното си време.Щото фирмата дето ти доставя оборудването ти калкулира от 200-500 лв за проекта,както си е и редно.Не е никак проста работа да стоплиш една вода както си се убедил вече :)
Явно ivandexxaivan не е запознта с характеристиките на системата и затова въпроса му е не добре формулиран.
Ако става на въпрос за обикновени плоски колектори за един слънчев летен ден 2 кв.м могат да затоплят 100 литра от 10 до над 60 градуса. За 160 литра стигат точно 2 броя по 1.6 кв.м ефективна площ. Това само за водата. Отделно трябват и за загубите по 66 метровия път (който е проектирал системата явно не знае за какво служи!) още 1-2 броя. Значи ако ползваш обикновени плоски по 1.6 кв.м ефективна площ ти трябват 3-4 броя.Цитат:
Първоначално публикувано от ivandexxaivan
Ако са вакуумни ефективната площ може да е около 2 пъти по-малка.
http://2v6.hit.bg/2v6.gif
2v6 ти е написал много точно каква колекторна площ ти е необходима. Погледни си твоите колектори и прецени колко още площ то е необходима. На пазара има колектори с 1,6 ; 2 и 2,7 кв.м. площ
Колеги как решихте, че тръбите му са без изолация? Той никъде не е писал това...
Задал е прост въпрос и чака прост отговор.
Според мен трябва да му се отговори така:
При нормално лятно слънчево греене и правилно изолирани тръби:
С 1 плосък колектор бойлера ти трябва да се загрява за 8 часа;
С 2 бр. за 4 часа;
С 3 бр. за 2,5 часа.
Приета е мощност на 1 слънчев колектор 1250 Wh. Ако твоите са по-мощни – времето за загряване ще е по-кратко.
Ако времето е повече, значи имаш някъде проблем.
Не се прехласвайте по предимствата на вакумните спрямо плоските колектори. Те се проявяват при по-ниски външни температури – предимно пролет и есен. През зимата дори понякога те дават по-лоши показатели от стандартните плоски. За справка съм приложил линк към «Съпоставка на вакумни с плоски колектори» правена от немска лаборатория по задание на Баварското държавно министерство на околната среда.
http://www.apexexperts.com/Vacuum-Flat.pdf
AntonBM - Лека реклама за плоските колектори виждам.
Хайде да мерим градуси зимата в реалност и тогава да говорим.
chachoto, ти чукна ли линка? Прочете ли го?
Нали точно това са направили там хората – мерили са температури. И не само температури, а и количества топлина… Колкото до рекламата, аз не продавам нищо…
Какво значи реклама на плоски колектори - това да не е определена фирма. Естествено, че е нормално всеки да има свое мнение за предимствата на единия или другия вид колектори. Така или иначе и едните и другите си имат своите преимства и недостатъци, ама и аз съм на мнение, че вакумните имат повече недостатъци, отколкото предимства.
Да гледах този тест преди 2 години и се смях от сърце.
Загубите на плоския колектор са в пъти по голями зимата и това го знае всеки но не е изгодно на тези които предлагат плоски колектори.Не искам да споря аз си топля водата зимата и съм доволен имам познати с плоски колектори и знам много добре как се справят.Вакумния е скъп това му е единствения минус.
Този спор, за плоски и вакумни е дъвкан, дъвкан... няма какво повече да го подемаме. Вярно е, че загубите на плоските са в пъти по-големи от тези на вакумните, но това не е толкова страшно... Ако във вакумен загубите са 5%, а в плоските 25% то разликата е 5 пъти! Звучи страшно, но реалният ефект не е толкова голям. Не и толкова, че:
Колкото до веселбата на chachoto, когато е чел съпоставката, нямам какво да кажа. Той не обяснява какво толкова смешно е прочел.Цитат:
Първоначално публикувано от 2v6