Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 20 от общо 20

Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #16

    Отговор: Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле

    Вярно е че при ниско температурен режим ТП са най-ефективни, но доста сполучливо заместват всякакви котли и камини на твърдо гориво особено ако радиаторите им са преоразмерени поначало, имам клиент който при който включихме термопомпата към радиаторна инсталация на камина с водна риза и се оказва че максимум 5-6 дни годишно вдига заданието на термопомпата над 50 градуса... Къщата е 300кв.м с 5 см изолация .... На твоята система ще работи прекрасно и има смисъл да се интегрира защото от няколко месеце конюнктурата на газа е твърдо нагоре и след 1-2 годин разликата с консумацията на ТП ще е значителна... имай предвид че всяка ТП има изискване за минималното количество вода циркулиращо в системата ~ 9-10 литра на киловат

    - - - - - - - - - -

    Което може да наложи добавяне на буфер...

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    41
    #17

    Отговор: Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле

    Благодаря за дадените мнения. Иска ми се да мога да оптимизирам отоплителната инсталация, както и създаване на алтернатива от видове енергоизточници. За съжаление не мога да поставя пелетно котле поради липса на пространство, за дърва или въглища нещата са ясни.
    Използването на буфер предполагам в повечето случаи има положителна роля в отоплителните инсталации и при мен може би също ще бъде полезен особено, ако трябва да се съвместяват два отплителни източника. Вариант с трипътен вентил също има, но паралелна работа на двата уреда е невъзможна (или само ГК или само ТП). В сегашната система има 260 глидера с дължина 60 см и един 250 л двусерпентинен бойлер. Една серпентина вързана за газовата отплителната система и друга за слънчеви колектори. Всяка серпентина е с мощност около 27 kW. ГК е 35 kW, а ТП 12 kW. В по голямата част от отоплителния период температурата на водата варира от 45 до 55 гр., но в по топлите периоди минава и на пониски градуси. Поддържаната основна стайна температура е в диапазона от 22 до 23,5 гр. Единствено през ноща спада малко по ниско, но сутрин бързо достига до основните стойности.
    Имам възможността да увелича с не повече от 10 глидера отоплителната инсталация. Сега в системата предполагам има не повече от 130 - 140 л вода и поставянето на буфер ще я направи достатъчно инертна и обезпечена енергийно. Как обаче да накарам уредите да работят в техните оптимални температурни среди? ГК е модулиращ уред от 8.5 до 35 kW, ТП все още незнам как работи, но най вероятно ГК е по силния от двата. Каква да е схемата на връзване? Приоритети, паралелно или последователно, с буфер или с трипътен вентил.
    Ако някой има подобна система може да сподели мнение.

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #18

    Отговор: Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле

    Моята термопомпа е подвързана вече към системата и лятото поработи на охлаждане. Тезидни очаквам да я пуснем и на отопление и ще дам повече подробности. Комбинацията е е пелетен котел и буфер 500л

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,598
    #19

    Отговор: Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле

    За да е поработила на охлаждане, това означава, че не си със система с радиатори. Колегата, както и аз сме с радиатори. Всичките специалисти тук пишеха (и в описанията на ТП също го пише), че мнозинството ТП са ефективни най-вече при температура на водата 30-35гр. Това няма как да стане с нормални радиатори. Вложението не е никак малко. Аз самият преди 3-4г. си биех главата, когато газът скочи нагоре. Както и да го смятах си трябваха от няколко хиляди до 15-16 000 лв. в зависимост от ТП. С радиатори не е ефективно и по-добре да си плащаш сметките няколко години с тази голяма сума. Но всеки си решава за себе си.
    А газът беше много по-скъп преди 2-3г. и точно сега не му е тренда нагоре. От 8г. плащам сметките и много добре знам цената. Тя е свързана с петрола, а той за сега държи по-ниски цени. А и цената на тока няма да е все дотирана, особено с последните плащания за Беленските истории.

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #20

    Отговор: Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле

    Аз съм с подово, но за охлаждане монтирах конвектор в хола, пък догодина живот и здраве ще добавя още 1-2

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Отговори: 24
    Последно: 24-11-14, 11:21
  2. Отговори: 8
    Последно: 10-06-13, 21:40
  3. Продавам ново стенно газово котле RIELLO
    От bstar във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 13-01-11, 18:48
  4. проблем с газово котле
    От valdess във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 30-09-10, 22:23
  5. Климатик вместо газово котле
    От too_stupid_one във форум Отопление
    Отговори: 22
    Последно: 05-01-07, 14:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе