Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23

Климатик вместо газово котле

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jan 2007

Климатик вместо газово котле

ЧНГ на всички ! С пожелания за много зраве и късмет!

Скоро ще се местя в нов блок, който е проектиран да се отоплява с газ. Тръбите за парното са вече положени от строителя и затапени. Аз трябва да си сложа газовото котле(по проект е на терасата) и радиаторите в стаите. Аз обаче имам някои предубеждения относно газта и си мисля за алтернативи. Въпросът ми е следният. Възможно ли е да се монтира климатична инсталация, която да използва вече вградените тръби, като по тях вместо топла вода се движи топъл въздух, който влиза директно в стаите? Иска ми се също така да има възможност да се вкарва и свеж въздух отвън.
    Предварително благодаря за менията ви и евентуално за конкретни предложения ако това е възможно да стане.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

Майтапиш се нали!

Сега сериозно - климатик може да сложиш, но тръбите за радиаторите не виждам как ще ги ползваш - ще ти трябва компресор!

4. Тук е от
    Jan 2007

Благодаря за бързия отговор. Не се майтапя. Питам съвсем сериозно.
    Защо компресор, един вентилатор който да движи въздуха няма ли да свърши работа?

5. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Ако е възможно,уточни малко намеренията си - топлият въздух по тръбите за парното ли искаш да се движи?
    Климатика затопля въздуха посредством "вътрешното" си тяло,ако от там го уловиш и го накараш да върви понякакви тръби и да влиза в спомещенията...
    ...или?

6. Тук е от
    Jan 2007

Това е което имам предвид - да се хване топлият въздух от "вътрешното" тяло и да се движи по тръбите. Но аз по-скоро очаквам да се използва някакъв по-друг тип климатик, а не директно стандартна сплит система. Четох че има някакви канални климатици, които по общо описание се доближават до това което искам, но не ми е ясно точно как работят.

7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Виж сега. Има климатици с които пак се позлват радиатори с вода. Климатика топли водата. Такива климатици се наричат чилари(не са само за охлаждане, а и за отопление). Даже при този тип климатици се реализират най големите COP-ове. Вече на новите корабо се слагат такива климатици. Друг в въпоса дали въобще има малки машинки като за един апартамент.

8.  

9. Тук е от
    Jan 2007

Искам да има възможност да се вкарва свеж въздух отвън, затова чилърите не ми се струват подходящи. Иначе принципно работят така както бих искал и ако вместо вода се върти въздух всичко ще си дойде на мястото.

10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Толкова тънки тръби немогат да се ползват за въздухопроводи. Купи си Даикин Ururu Sarara и ще имаш всичко коиео ти трябва ама цената му е 3000лв.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Каналните климатици не са за апартамент. За да движиш въздуха с вентилатор, т.е. с ниско налягане ти трябват въздуховоди, напр. ф110, които да осигурят преминаването на определения дебит, а за да го прекараш този въздух през тръбите за парно трябва да е под налягане( затова ти казах, че ще ти трябва компресор ) В твоя случай е най-добре или да ползваш проекта за парно, или да си монтираш обикновен климатик!

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

А познай какъв шум ще се вдига от тръбите за парнотои ако минава през тях въздух с необходимото налягане. Няма да се стои в стаята.

13. Тук е от
    Jan 2007

Балгодаря за пояснението. Сега вече ми е ясно защо не може да стане. Но все пак докато се ровех из нета видях този канален климатик (поне беше в секцията канален тип):

http://www.bulclima.com/display.php?...D=ARG%2012%20U

В техническите характеристики пише диаметър на тръбата 6.35/9.52mm. И това точно не ми е ясно, защо са дадени два размера. Предполагам че са две тръби една по-тънка и една по-дебела. И двете обаче са далече от ф110 и са много по-близо по размер до тръбите на парното. Това обаче тръби за въздух ли са или за фреон не е много ясно. Май ще трябва да се обадя да ги питам.

Благодаря още веднъж за всички мнения.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

А какво не те кефи при газовото отопление?

16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Това са тръбите м у външната машина и вътрешното тяло и по тях се движи фреона.За това което си намислил-откажи се.Прилича ми като да искаш да се качиш до луната с велосипед.

17. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Дори да решиш да направиш парното с чилър-термопомпа, пак няма да се получи най-вероятно. При този тип машини скоростта на водата е по-голяма отколкото при обикновена система котел+радиатори. Това ше рече, че ще са ти необходими по-голям диаметър тръби. А както е известно на всички, строителите се стремят да направят строежа колкото се може по-евтин и са ти заложили най-вероятно ПЕ тръба с алуминиева вложка ф16, а на теб ще ти е необходима поне ф20 или ф22. Освен това, ако ще искаш охлаждане - пак няма да стане: тръбите нямат изолация и ако пуснеш студена вода по тях ще почнат да кондензират в стените и/или замазката. А ако пуснеш пък вода с малко по-висока температура за да избегнеш кондензацията, ще са ти необходими много по-големи конвектори, които искат доста повече дебит вода и отново стигаме до проблема с диаметъра на тръбите.

Най-добре се откажи да "побългаряваш" инсталацията, още повече, че вече не е някак си удобно - нали сме европейци. Щом е проектирана за парно - слагай парно и мирясвай.

Колкото до газ-та - не виждам какво те притеснява: ако е от съображения за безопасност - един газов котел/бойлер е с пъти по-безопасен от електрически бойлер. Ако е до цената на газта - изчакай малко сега да видиш какво ще се случи с цената на тока, след като спряха 3 и 4 блок на АЕЦ-а.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Цитат Първоначално публикувано от too_stupid_one
    Искам да има възможност да се вкарва свеж въздух отвън, затова чилърите не ми се струват подходящи. Иначе принципно работят така както бих искал и ако вместо вода се върти въздух всичко ще си дойде на мястото.
    Вече поствах по този въпрос ама ще взема да се повторя малко. Първо ако искаш свеж въздух мисля че някои хаиер-ри го правят но това само ако живееш в бункер и не ти духа ни от дограма ни от врата. Много рядко срещано явление но се среща.
    Второ няма никакъв технически проблем да си пуснеш климатика да ти топли вода която да циркулира в парното, проблема е по скоро финансов както и ниво на сигурност. Аз лично съм си сложил такова нещо ама аз си поемам отговорността за това което съм направил, т.е. търся си водопроводчик и му казвам какво да прави после си търся фирма дето монтира климатици и аз им казвам какво да правят и накрая се подписвам на всички че аз си нося отговорността ако вземе да стане нещо при тази преработка. Иначе такива системи се произвеждат в завод ама не съм намерил досега някой да ги предлага. Чувал съм че разни фирми го правят ама това не е легално в смисъл че не е законно тъй като във всяка една машина не трябва да се правят никакви преработки за да се гарантира сигурността на този който я ползва. Друго нещо което е много важно е че забрави за въздуха като топлоносител, т.е да топлиш въздух и после да го прекаваш през радиаторите. Въздуха има много малък топлинен капацитет което означава че съдържа в себе си много малко топлина - на 1000 куб. метра -1 кВ/градус, докато водата има най много топлинен капацитет (поне на тази планета :-) 0.86 куб. метра -1 кВ/градус. Затова се ползва парно (по скоро водно защото никой не използва пара вкъщи всеки използва топла вода ама това е друг въпрос)
    Колкото до газтта (лично мое мнение - изобщо не твурдя че е меродавно) досега беше хубаво защото Бълагария имаше договори които бяха за зарибявка (извинявам се за грубия израз) ама какво ще стане от тук натам божа работа- Газпром са си монополисти и си диктуват това което е изгодно за тях. Това се отнася за цените. От друга страна си е готино защото има съвременни котлета с компщтърно управление като на климатик казваш им колко градуса да е вкъщи и то си ти го поддържа.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле
    От VanDan във форум Други начини за отопление
    Отговори: 19
    Последно: 06-10-16, 22:47
  2. Отговори: 24
    Последно: 24-11-14, 12:21
  3. Отговори: 8
    Последно: 10-06-13, 22:40
  4. Продавам ново стенно газово котле RIELLO
    От bstar във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 13-01-11, 19:48
  5. проблем с газово котле
    От valdess във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 30-09-10, 23:23

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе